Βουλή Live - Συμφωνία Πρεσπών: Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το Σύνταγμα των Σκοπίων

Βουλή Live - Συμφωνία Πρεσπών: Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το Σύνταγμα των Σκοπίων

 Νέο γύρο εντάσεων προκάλεσε στην ολομέλεια η παραδοχή του αν. υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι η Βουλή καλείται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών δίχως να έχει τυπικά ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ και ως εκ τούτου, χωρίς να υπάρχει το επίσημο έγγραφο με τη μορφή του Συντάγματος της γείτονος που να συμπεριλαμβάνει τις αλλαγές.

Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση σε ζωντανή μετάδοση:

Εντάσεις για αντισυνταγματικότητα και την διαδικασία αλλαγών στα Σκόπια

Η αντιπολίτευση επιτέθηκε σθεναρά στην κυβέρνηση για την απουσία του συνταγματικού κειμένου της ΠΓΔΜ, κάνοντας λόγο για παραβίαση της Συμφωνίας και εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

Απαντώντας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εξήγησε:

«Ένα από τα διαδικαστικά μας κέρδη από τη συμφωνία είναι ότι πρώτα έπρεπε η άλλη πλευρά να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, δηλαδή και να κυρώσει τη συνθήκη και να τροποποιήσει το Σύνταγμά της και μετά θα ερχόταν, όπως ήλθε, η συμφωνία στη δική μας Βουλή. Τα έκαναν και τα δύο και αναθεώρησαν το Σύνταγμα και κύρωσαν τη Συνθήκη. Προέβλεψαν ότι αν εμείς από την πλευρά μας δεν κυρώσουμε τη συνθήκη ή αν εμείς δεν συμφωνήσουμε στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αν εμείς δηλαδή παραβιάσουμε τη συνθήκη, τότε το Σύνταγμά τους θα επιστρέψει στην αρχική του μορφή. Αν εμείς δεν τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας και αυτοί δεν είναι αναγκασμένοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους».

Απορρίφθηκαν οι δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και η Χρυσή Αυγή, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ τάχθηκε μόνο η Χρυσή Αυγή.

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου απέρριψαν την πρόταση της Χρυσής Αυγής ,ενώ σύσσωμα συντάχθηκαν απέναντι της, αρνούμενα κατηγορηματικά να μπουν στην ουσία της συζήτησης της πρότασης ενός φασιστικού κόμματος, όπως είπαν.

«Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως ενός κόμματος που οι ιδεολογικοί του πρόγονοι παρέδωσαν στους Βούλγαρους τη Μακεδονία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, συντάχθηκε πλήρως με τον κ. Δένδια, τονίζοντας ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δίνουμε μήνυμα δημοκρατίας, πως δεν επιτρέπουμε σε ναζί να υπερασπίζονται το σύνταγμα μας. Πρόσθεσε δε, ότι όλοι οι ισχυρισμοί του κ. Κασιδιάρη θα γραφτούν στη μαύρη σελίδα του κοινοβουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου.

Για την ένσταση αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ, ο κ. Κοντονής αντέτεινε ότι αυτά που υποστήριξε ο κ. Καμένος δεν έχουν καμία βάση. «Το γεγονός ότι τα Σκόπια αλλάζουν το όνομά τους, σε τίποτα δεν συνιστά εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε άλλη χώρα», τόνισε.

Ο κ. Δένδιας, από τη πλευρά του, τη χαρακτήρισε προδήλως προσχηματική, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για υποκρισία, σημειώνοντας ότι με κοινή συναίνεση η Ελλάδα έχει γίνει απέραντη από αμερικανικές βάσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα