Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για πρόταση μομφής από ΝΔ. Στήριξη και από Θεοδωράκη-Καμμένο

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για πρόταση μομφής από ΝΔ. Στήριξη και από Θεοδωράκη-Καμμένο

Νέες «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό ανάβει η δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, ότι το κόμμα «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο», καθώς ερμηνεύεται ως έμμεση αναφορά ακόμα και για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Πληροφορίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά, καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία. Διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί επίσημα “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” ταυτότητα στους γείτονες, εγκαταλείποντας, με αυτόν τον τρόπο, μια πολιτική δεκαετιών, για λόγους τους οποίους μόνο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει. Η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Θα εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί η συμφωνία αυτή είναι μια κακή συμφωνία».

Στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο η πρόταση μομφής περάσει από το Κοινοβούλιο, ωστόσο, εκτιμούν ότι από τη μία πλευρά θα θέσει προ των ευθυνών τους τους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν τη συμφωνία και από την άλλη θα καθυστερήσει τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσαν ότι θα στηρίξουν πρόταση μομφής που θα καταθέσει η ΝΔ. Από την πλευρά τους πηγές του Μαξίμου καλωσόρισαν το ενδεχόμενο, χαρακτήρίζοντας, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη ως «χορηγό» του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεοδωράκης: Αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής κατά Τσίπρα, θα τη στηρίξω

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1,  εξέφρασε τη στήριξή του σε μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ξεκαθαρίζοντας ότι «είμαι αντίπαλος του Τσίπρα».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως αυτήν τη στιγμή όλος ο κόσμος αποκαλεί την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και σχολιάζοντας πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών γίνεται ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια άλλη Μακεδονία. Τόνισε επιπλέον πως με τη συμφωνία «θα τελειώσουμε με τον σφετερισμό της ιστορίας μας».

Παραδέχθηκε ότι δεν είναι όλα ρόδινα στη συμφωνία, όμως παρατήρησε πως σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορείς να τα κερδίσεις όλα, όπως συμβαίνει σε έναν πόλεμο.

Ξεκαθάρισε εξάλλου πως το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, διαμηνύοντας πως το κόμμα θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί συνεχίζει να εκπροσωπεί ανθρώπους.

"Ναι" από Καμμένο σε πρόταση μομφής 

Στην θέση του για στήριξη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών επανήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τάκη Μπαλτάκο στο πλαίσιο των επαφών του μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «έχω καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα δεσμευτεί να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε μελλοντική λύση», αν και διευκρίνισε ότι «αν αυτό δεν γίνει θα πρέπει να δω το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας και τι αφορά ακριβώς. Αν η πρόταση δυσπιστίας αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα την ψηφίσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπλοκάρουμε τη Συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες ότι η Νέα Δημοκρατία σκέφτεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με στόχο να βάλει ένα τελευταίο ανάχωμα στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μαξίμου: Ανυπομονούμε για την πρόταση μομφής από τον χορηγό της κυβέρνησης κ. Μητσοτάκη

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα