Βαρουφάκης: Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης είναι το άκρον άωτον του κυνισμού

Βαρουφάκης: Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης είναι το άκρον άωτον του κυνισμού

Το άκρον άωτον του κυνισμού χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης τα «θετικά μέτρα» που θα φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στη Βουλή, σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

O κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να προκύψει δεδομένων των δύο χαμένων δεκαετιών χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, «εξευτελιστικό» το δημοψήφισμα που έγινε στην πΓΔΜ ενώ περιγράφει τις διαφωνίες του ΜέΡΑ25 με τη διαδικασία που ακολουθείται.  Παράλληλα, σημειώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο διάλογος για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι αποπροσανατολιστικός ενώ εξηγεί γιατί δεν θεωρεί πρόβλημα στελέχη του κόμματος να εκφράζουν διαφορετική άποψη για το ονοματολογικό.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την πόλωση προκειμένου να ξεχαστεί η πολιτική που ασκεί στην οικονομία. «Η κυβέρνηση αυτή τρία χρόνια τώρα νομοθετεί κόντρα σε όσα πρεσβεύει», λέει προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρει καθώς ανεξαρτήτως τι πιστεύει κάποιος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η μεγάλη αγωνία των πολιτών είναι οι χαμηλές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για το επίπεδο διαβίωσής τους.

Βρισκόμαστε στο τέταρτο Μνημόνιο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αμφισβητεί ότι η Ελλάδα βγήκε από το Μνημόνιο και υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας απλά αντιγράφει όσα έκανε προηγουμένως ο Αντώνης Σαμαράς: «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι καν πρωτότυπος. Η ουσία είναι ότι δεν βγήκαμε από τα Μνημόνια. Έχουμε απλά μπει στο τέταρτο Μνημόνιο. Μέχρι το 2021 έχουμε το «μαξιλάρι» από το οποίο θα παίρνουμε για να προσποιούμαστε ότι αποπληρώνουμε. Έχουμε μια επιβάρυνση και όχι ελάφρυνση του χρέους. Και μάλιστα υπό τους όρους ενός πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2060 το μέγεθος του οποίου δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στην ιστορία του καπιταλισμού».  «Το Μνημόνιο όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά έγινε πιο δυσχερές, πιο τοξικό και είναι το χειρότερο από όλα», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί για ποιους λόγους το ΜέΡΑ επέλεξε την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές και όχι τις συνεργασίες με σχήματα που αποχώρησαν το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η μόνη εναλλακτική είναι η εφαρμογή των πολιτικών που χρειάζονται με σύγκρουση με το Eurogroup αν αυτό χρειαστεί.

Ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα για να το χάσει

Αναφορικά με τα όσα έγιναν το 2015 ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι ήταν λάθος του που υπέγραψε τη «συμφωνία γέφυρα» τον Φεβρουάριο καθώς πίστευε ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευόταν το χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει τη ρήξη. «Αντ΄ αυτού ο κ. Τσίπρας προετοίμαζε τη συνθηκολόγηση», λέει προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός έκανε το δημοψήφισμα με στόχο να το χάσει.  Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι υπήρξαν άνθρωποι εντός της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι «δούλευαν για την Τρόικα».

 

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα