Συμφωνία Πρεσπών: Στα άκρα η αντιπαράθεση. Πόλωση και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Συμφωνία Πρεσπών: Στα άκρα η αντιπαράθεση. Πόλωση και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Το ζήτημα των Σκοπίων έμελλε να σημαδέψει για ακόμα μία φορά το πολιτικό σκηνικό της χώρας με την διάλυση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, την συρρίκνωση τριών άλλων κομμάτων, τις μεταγραφές και τις διαγραφές βουλευτών. Το κυριότερο όμως είναι ο διχασμός των Ελλήνων πολιτών που δημιουργείται κυρίως από την ακραία πολιτική πόλωση που επικρατεί με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Το Μαξίμου γνωρίζοντας την αντίθεση της κοινής γνώμης, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και επιβεβαιώθηκε στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, επιχειρεί μέσα από καταχωρήσεις σε εφημερίδες και βίντεο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό να πείσει τους πολίτες πως πρόκειται για μια εθνικά συμφέρουσα λύση. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ με επιχειρήματα προσπαθεί να αποδομήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντας την εθνικά επιζήμια και ότι σπέρνει τον αλυτρωτισμό στις δύο χώρες.

Στα άκρα η αντιπαράθεση στη βουλή       

Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης ξεκίνησαν στην αρμόδια επιτροπή της βουλής οι εργασίες για την συμφωνία η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη το βράδυ. Οι αλλαγές στον πολιτικό χάρτη με κόμματα να εξαφανίζονται και βουλευτές να αλλάζουν πολιτική στέγη ή να ανεξαρτητοποιούνται έφεραν τα πάνω – κάτω όσον αφορά τη σύνθεση της επιτροπής. Την λύση έδωσε η «κλήρωση» μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών την οποία αμφισβήτησε η αντιπολίτευση καθώς ο Σπύρος Δανέλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς που ανέδειξε η «κληρωτίδα» είναι υπέρ της συμφωνίας. Η ΝΔ ζήτησε να έρθει στην βουλή το σύνολο τους συντάγματος που ψηφίστηκε στην γειτονική χώρα, αλλά και να δοθεί στην δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. 

Από κυβερνητικός εταίρος στην αντιπολίτευση 

Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε εντύπωση από την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας ήταν οι υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι του Πάνου Καμμένου εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επί τέσσερα χρόνια συγκυβερνούσαν. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε «παράνομη» την επιτροπή, έκανε ένσταση αντισυνταγματικότητας της συμφωνίας και αντιπαρατέθηκε με τον πρόεδρο της επιτροπής Κώστα Δουζίνα.  Ο Πάνος Καμμένος που παίζει το τελευταίο του χαρτί, καθώς όλες οι μετρήσεις τον δείχνουν να μένει εκτός βουλής, επιχειρεί να μονοπωλήσει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση με στόχο να αυξήσει τα δημοσκοπικά του ποσοστά. 

Το σκοπιανό πρεσάρει την κεντροαριστερά 

Η αρνητική στάση των κομμάτων της κεντροαριστεράς απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς. Το Ποτάμι μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά και του Γρηγόρη Ψαριανού έπαψε να έχει κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ η διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝ.ΑΛ συνεχίζει να προκαλεί ισχυρές αναταράξεις.

«Ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε εκφράσει την άποψή του. Τα μέτρα πάρθηκαν γιατί ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό από εμάς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Κι αυτό γιατί η ψήφος στις Πρέσπες είναι στήριξη προς τον Αλέξη Τσίπρα» είπε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξη της στον ΣΚΑΙ. 

Παράλληλα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια που την ήθελαν να έχει δώσει ανταλλάγματα στον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να καταψηφίσει τη συμφωνία «Λυπάμαι πολύ για όλα αυτά. Για όλη αυτή την συζήτηση του…παζαριού που αναπτύχθηκε με την υποτιθέμενη πρόταση για το τοποθέτηση του κ. Θεοχαρόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με αντάλλαγμα να συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματος. Εγώ δεν είμαι Τσίπρας. Δεν κάνω παζάρια. Το αν έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Τσίπρα-Θεοχαρόπουλο θα φανεί στην πορεία» είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. 

Θεοχαρόπουλος: Θα προσφύγω στη δικαιοσύνη 

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξη του στο «Open»  και την Έλλη Στάη υποστήριξε πως έβαλε μπροστά το πατριωτικό καθήκον από το κομματικό και τόνισε πως θα προσφύγει στην δικαιοσύνη εναντίον όσων αφήνουν υπονοούμενα περί ανταλλαγμάτων.

«Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη εναντίον του αν δεν εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί. Και μόνο ότι δεν έχει παρέμβει η κ. Γεννηματά δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πάει καλά». Παράλληλα αποκάλυψε την έκπληξη του Γιώργου Παπανδρέου όταν πληροφορήθηκε τη κίνηση της Φώφης Γεννηματά να τον διαγράψει. «Έκπληκτος με πήρε τηλέφωνο ο Γώργος Παπανδρέου μετά από όσα έγιναν χθες", σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος και συνέχισε: "θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία».

Θεοδωράκης: Μας λάβωσαν δεν μας σκότωσαν 

Το Ποτάμι πλέον δεν υφίσταται ως κοινοβουλευτική ομάδα καθώς έμεινε με τρεις βουλευτές τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη. Ήταν μια δύσκολη μέρα για τα στελέχη του κόμματος που όλα δείχνου πως κλείνει ένας κύκλος που άνοιξε το 2014. Ωστόσο μετά την διαγραφή του Σπύρου Δανέλη και την αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά και του Γρηγόρη Ψαριανού, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με δήλωση του τονίζει « Μας λάβωσαν -  δεν μας σκότωσαν. Δεν μας σταμάτησαν – συνεχίζουμε». Μάλιστα χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ζάππειο με τίτλο «Μακεδονικό: Η συζήτηση που δεν έγινε». Ανάμεσά στους προσκεκλημένους ήταν ο τέως ΥΠΕΞ και επικεφαλής του «Πράττω» Νίκος Κοτζιάς, που υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών, οι πρώην υπουργοί Στέφανος Μάνος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα