Στην τελική ευθεία για τις Πρέσπες. Πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί

Στην τελική ευθεία για τις Πρέσπες. Πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί

Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα η Συμφωνία των Πρεσπών καθώς το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή - αφού επιλυθούν και ζητήματα σύνθεσης στο βαθμό που δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, κατά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης - και με ορίζοντα την ψήφιση στο τέλος της εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή.

Το χθεσινό συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας μπορεί να προκάλεσε έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ήταν τέτοιο που να ανατρέπει την πορεία των πραγμάτων.

Πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί: 150 - 153

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση στρέφει πλέον το βλέμμα στο πώς δείχνουν να οριστικοποιούνται οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί ενόψει της μεγάλης ψηφοφορίας. Εν ολίγοις η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει, πέραν των ψήφων από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνες της Έλενας Κουντουρά και του Θανάση Παπαχριστόπουλου, του Σπύρου Δανέλλη, του Σπύρου Λυκούδη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου - όλοι οι παραπάνω πλέον έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία. Μέχρι εδώ συγκεντρώνονται 150 ψήφοι.

 Στην κυβέρνηση ποντάρουν επίσης και στην συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπακώστα, παρόλο που τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται να ταλαντεύεται λόγω τν απειλών που δέχεται. Το βάρος τώρα πέφτει στους Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Μαυρωτά οι οποίοι ναι μεν είναι θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία, όπως φαίνεται όμως θέλουν όμως να διασφαλίσουν ότι δε θα είναι εκείνοι που θα σώσουν τα προσχήματα για την κυβέρνηση δίνοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Εξ ου και ο όρος που έθεσε χθες ο Γιώργος Μαυρωτάς ότι ο ίδιος και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ψηφίσουν εφόσον διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει τους 151 ούτως ή άλλως- μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού έδειξε να ασκεί πίεση στον Κώστα Ζουράρι λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπαναχωρεί από το κομβικό ζήτημα για το οποίο προκλήθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης την οποία κατά τα λοιπά έδωσε στην κυβέρνηση.

Η αναδιάταξη του πολιτικού και κοινοβουλευτικού σκηνικού είναι πλέον γεγονός μετά και τις τελικές αποφάσεις και τις εξελίξεις σε Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού διαλύεται μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά που έγινε γνωστή νωρίς το πρωί. Αποχώρηση είχε προαναγγείλει και ο Γρηγόρης Ψαριανός αν και δεν είναι σαφές το πότε θα γίνει αυτή, πριν ή μετά την ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαγράφηκε χθες από το ΚΙΝΑΛ, και στη συνέχεια κατήγγειλε ότι του προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα για να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάτι που απέρριψε.

Εν ολίγοις σταδιακά οικοδομείται μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία η κυβέρνηση θα χαρακτηρίζει προοδευτική και με την οποία θα πορευτεί εως ότου ριφθεί ο κύβος για εκλογές. Από αυτή την προοδευτική πλειοψηφία πάντως, αποστάσεις δείχνει να θέλουν να τηρήσουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, όπως προαναφέρθηκε. Κι αυτό διότι μέχρι πρότινος τουλάχιστον στις βλέψεις του Ποταμιού ήταν η προοπτική της συνεργασίας με τη ΝΔ.

Και με αυτή την «προοδευτική πλειοψηφία» θα συνεχίσει να πιέζει τη Φώφη Γεννηματά, η οποία πλέον χάνει το περιτύλιγμα του ΚΙΝΑΛ ή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που έδινε την εικόνα συσπείρωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων και απομένει με το ΠΑΣΟΚ.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα