Τι σημαίνει η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού

Τι σημαίνει η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού

Τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού προκαλεί η  ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής ο αριθμός των πέντε βουλευτών είναι ο ελάχιστος για την ύπαρξη Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η διάλυση της Κ.Ο προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες για το Ποτάμι με κυριότερη ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης παύει να αναγνωρίζεται ως Πρόεδρός της  και επομένως δεν δικαιούται να τοποθετείται στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός αλλά μόνο ως απλός βουλευτής.

Παράλληλα  το κόμμα δεν θα έχει δικαίωμα να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομελείας. 

Όσον αφορά στα "υλικά αγαθά".Το Ποτάμι  δεν θα δικαιούται να διαθέτει γραφεία στη Βουλή με τους μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στην Κ.Ο να πρέπει να απολυθούν.

Ερώτημα τέλος παραμένει το τι πρόκειται να συμβεί με τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία αναλογεί στο Ποτάμι και κατέχει ο Σπύρος Λυκούδης.

Η λύση αναμένεται να δοθεί από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Κι αυτό γιατί ενώ στο άρθρο 6 του Κανονισμού ορίζεται σαφώς ότι οι θέσεις των Αντιπροέδρων της Βουλής κατανέμονται στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στο άρθρο 9 ορίζεται ότι αφ'ης στιγμής εκλεγεί κάποιος σε θέση Αντιπροέδρου η θητεία του διαρκεί μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Μόνος τρόπος για τον κ.Θεοδωράκη για να διασώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα είναι η άμεση ένταξη κάποιου βουλευτή σε αυτή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα