Νέα κόντρα για τις "Πρέσπες"- Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης το βάζει στα πόδια. Φοβάται το debate

Νέα κόντρα για τις "Πρέσπες"- Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης το βάζει στα πόδια. Φοβάται το debate

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διαδικασία συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απάντηση στην άρνηση Μητσοτάκη να δεχθεί το debate με τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε το μέγαρο Μαξίμου.

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Και συνεχίζοντας επισημάνει: «η χθεσινή ρηματική διακοίνωση που διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γείτονος ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας».

«Κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους τον Οκτώβριο του 2019» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Τέλος, όσο για τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε χρειάζεται να αγχώνονται, καθώς θα είναι εξαντλητική για να ακουστεί και η τελευταία άποψη όλων των βουλευτών» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία, είχε αρνηθεί το ενδεχόμενο debate ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Μαξίμου, που καλούσε τον κ. Μητσοτάκη σε debate για την Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ τονίζει ότι «οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή», προσθέτοντας ότι «Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται και για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή. Και στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Έλληνες βουλευτές οι οποίοι και αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους. Πόσο μάλλον για μια τόσο σημαντική συμφωνία, όπως αυτή της διευθέτησης του Σκοπιανού ζητήματος.

Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους και καθύβριζε ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που διαφωνούσαν μαζί του.

Αυτήν την διχαστική αντίληψη επιβεβαιώνει και με τη σημερινή και γεμάτη αλαζονεία ανακοίνωσή του.

Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στη Βουλή γιατί προτίθεται να κυρώσει την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και, κυρίως, γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί.

Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται και για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.  Η δε βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υ.Γ. Επειδή κάτι μας λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα απορρίψει την πρότασή μας, τού έχουμε και δεύτερη: Nα κάνει τo debate που προτείνει με τον Πάνο τον Καμμένο και να μιλήσουν ανοιχτά για τη σχέση τους…»

Τι είχε ανακοινωθεί από το ΜαξίμουΤο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη συμφωνία ων Πρεσπών και το πότε θα έρθει αυτή προς κύρωση τόνισε ότι δεν θα επιδιώξει γρήγορες διαδικασίες, ότι θα φροντίσει μέσω του Τύπου να ενημερωθούν όλοι οι Ελληνες και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα για εκθέσουν τις απόψεις τους. 

Αναλυτικά τονίστηκε ότι:

«Η Βουλή χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας. Με αυτό το δεδομένο, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι:

Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι.

Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ ή κατά των εθνικών μας συμφερόντων.

Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια, και να κρίνει με λογική και ευαισθησία, και με βάση την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, και όχι με βάση κραυγές, συνθήματα, και εθνικιστικές κορώνες.

Υπηρετώντας αυτή την επιδίωξη, το Υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να διανεμηθεί την Κυριακή διά του Τύπου στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας. Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε σημαντικό βήμα για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, τη διεξαγωγή της συζήτησης (ντιμπέιτ) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με μοναδικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών, που πρότεινε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Η πρότασή μας είναι η συζήτηση να είναι διακαναλική, και να λάβει χώρα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί.

Οι πολίτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ακούσουν και να συγκρίνουν επιχειρήματα, και να αντιμετωπίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, με γνώμονα την αλήθεια, και με κριτή τη συνείδησή τους, χωρίς να υποκύπτουν σε μικροκομματικά παιγνίδια και υστερικές εκδηλώσεις δήθεν πατριωτικού ανταγωνισμού.

Το ίδιο καλούνται να πράξουν και όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, όπως και ο κάθε βουλευτής. Σε τέτοια μείζονα εθνικά θέματα, αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι το πατριωτικό συμφέρον και η βεβαιότητα ότι οι πάντες θα κριθούν από τον λαό, και την Ιστορία. Γιατί και σήμερα, όπως και πάντα, εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό».


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα