Ραγδαίες εξελίξεις με Συμφωνία των Πρεσπών: Ψάχνουν τους 151

Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μετά την ανατροπή και τα σενάρια για την Επιτροπή Εξωτερικών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον (μετά το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ) δεν έχει την πλειοψηφία για να εγκρίνει τη Συμφωνία, σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της πλειοψηφίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο Γιώργος Αμυράς είπε με νόημα στη Βουλή πως η κυβέρνηση δε θα βρει τις 151 ψήφους, που χρειάζεται για να «περάσει» τη Συμφωνία, αποκαλύπτοντας ότι το Ποτάμι είτε θα ψηφίσει κατά είτε θα απέχει από την ψηφοφορία.

«Σας κάνω μία πρόγνωση και όχι πρόβλεψη. Διαχωρίζω τη λέξη. Μπορεί να βρείτε τις 151 ψήφους για την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δε θα βρείτε εκατόν πενήντα μία ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

«Υπάρχουν δύο σκέψεις: η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι τη Συμφωνία των Πρεσπών, πριν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, είχαν εκφράσει την πρόθεση να τη στηρίξουν από το Ποτάμι οι κ. Θεοδωράκης, Λυκούδης, Μαυρωτάς και Δανέλλης, με το Μέγαρο Μαξίμου να υπολογίζει (μέχρι πρόσφατα) σε πλειοψηφία 152 βουλευτών.

Ο τελευταίος διαγράφηκε μετά τη δήλωσή του ότι θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ψάχνουν τους 151 για τις Πρέσπες στην κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη στιγμή έχει «σίγουρους» τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Δανέλλη και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Πολύ πιθανόν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας με τα Σκόπια η Έλενα Κουντουρά και η Κατερίνα Παπακώστα, ωστόσο ο πρωθυπουργός δε μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους των κ. Ζουράρι και Κόκκαλη, οι οποίοι -βάσει των όσων έχουν δηλώσει- θα καταψηφίσουν τις Πρέσπες.

Έτσι, τα «κουκιά» για τον Αλέξη Τσίπρα βγαίνουν -με τα σημερινά δεδομένα- στην καλύτερη στους 149 βουλευτές (εάν στηρίξουν και οι κυρίες Παπακώστα και Κουντουρά).

Σε περίπτωση αποχής του Ποταμιού από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα το κάνει, επιθυμώντας καθαρή πλειοψηφία 151 βουλευτών για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.

Μένει, πλέον, να φανεί εάν και πού θα βρει ο Αλέξης Τσίπρας τους 2 βουλευτές που χρειάζεται για να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών…

 

Π.Κ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα