Ψήφος Εμπιστοσύνης: Β’ γύρος σύγκρουσης με το βλέμμα στη Συμφωνία των Πρεσπών

Ψήφος Εμπιστοσύνης: Β’ γύρος σύγκρουσης με το βλέμμα στη Συμφωνία των Πρεσπών

Η κυβέρνηση πιθανότατα θα πάρει σήμερα το βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης συγκεντρώνοντας εκτός απροόπτου 151 ψήφους, ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως το ίδιο θα ισχύσει και για την Συμφωνία των Πρεσπών. Το Μαξίμου δείχνει να θέλει να εκμεταλλευτεί το «μομέντουμ» και δεν αποκλείεται να φέρει μέσα στα επόμενα 24ωρα τη συμφωνία για την επίλυση του Σκοπιανού προς κύρωση στη βουλή.  Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η συμφωνία και την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί. Η κίνηση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία δεν επιθυμούν μια «fast track» διαδικασία αλλά μία διεξοδική συζήτηση καθώς πρόκειται για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

Οι «επίφοβοι» και η στάση του Ποταμιού

Η κυβέρνηση έχει τονίσει πως για συμβολικούς λόγους θα επιθυμούσε να κυρωθεί η συμφωνία με 151 ψήφους αν και θα μπορούσε να περάσει με την πλειοψηφία των παρόντων. Ο Κώστας Ζουράρις έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή τη στάση του τονίζοντας πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θα υπερψηφίσει την επίλυση του Μακεδονικού. Επίσης δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους η Κατερίνα Παπακώστα και ο Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος πριν ανακοινώσει την στήριξη του στην κυβέρνηση και διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ είχε πει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία. Δύσκολα πάντως τα δύο κυβερνητικά στελέχη θα θελήσουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην περίπτωση που ο Κώστας Ζουράρις επιμείνει στην άποψη του, τότε δεν αποκλείεται να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος τις τελευταίες ημέρες αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις ενώ αρχικά είχε εκφραστεί θετικά για την λύση που προωθεί η κυβέρνηση για το Μακεδονικό.

Το Ποτάμι μετά τα όσα διαδραματίστηκαν με τον Σπύρο Δανέλλη πιθανότατα θα επιλέξει να απουσιάζει από την διαδικασία, αφαιρώντας με αυτό τον τρόπο τις θετικές ψήφους για τη συμφωνία καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης είχαν δηλώσει πως θα τη στηρίξουν. Ωστόσο τίποτα ακόμη δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο καθώς όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. 

Η ΝΔ που αντιδρά έντονα απέναντι στη συμφωνία έχει ξεκαθαρίσει πως όποιοι βουλευτές δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση λένε «ναι» και στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ θεωρούν πως μία τόσο σημαντική απόφαση δεν μπορεί να περάσει με μια απλή πλειοψηφία των παρόντων αλλά με την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με 151 βουλευτές.

Θέλουν να προλάβουν το συλλαλητήριο  

Κοινοβουλευτικά στελέχη με βάση τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στη βουλή εκτιμούν πως δεν ήταν τελικά καθόλου τυχαία η επιθυμία του προέδρου της βουλής να συρρικνώσει τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης από τις τρεις στις δύο ημέρες, προκειμένου να ακολουθήσει η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας.

Το Μαξίμου δείχνει με αυτή την κίνηση να θέλει να προλάβει το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα που είναι ενάντια στη συμφωνία και το οποίο ανάλογα και με την συμμετοχή που θα έχει ενδεχομένως να επηρεάσει τη στάση ορισμένων βουλευτών κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα που δέχονται το τελευταίο διάστημα ασφυκτικές πιέσεις.

Ωστόσο το ενδεχόμενο να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή θεωρείται απίθανο καθώς η ρηματική διακοίνωση με την οποία τα η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα κάνει γνωστό και επίσημα ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση.  

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα