Είναι αδιανόητο οι σύγχρονοι Έλληνες να αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Είναι αδιανόητο οι σύγχρονοι Έλληνες να αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Το ζήτημα της Μακεδονίας πρέπει να μας ενώνει όλους και εκεί δεν μπορούν να χωράνε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, υποστηρίζει ο σκηνοθέτης Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbeast.gr.

«Το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα. Είναι μεγαλύτερο και από τον κίνδυνο εξ ανατολών. Ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής θεωρούσε ότι η χώρα κινδυνεύει από βορρά. Είναι τόσο πολλές οι ιστορικές καταγραφές για την ελληνικότητα της Μακεδονίας που θεωρώ αδιανόητο εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες να δεχόμαστε έστω και την κατ' ιδέαν αμφισβήτηση της ελληνικότητας και του ονόματός της» επεσήμανε ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος, τονίζοντας στη συνέχεια την ανάγκη ύπαρξης μίας ενιαίας εθνικής γραμμής:

«Στο θέμα αυτό όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σύσσωμοι, ενωμένοι και δεν χωρούν μικροκομματικές πολιτικές. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να το αντιμετωπίσει με ξεκάθαρες εθνικές στρατηγικές. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αμφισβητούμε την ελληνικότητα της ονομασίας της Μακεδονίας μας».

Ο γνωστός σκηνοθέτης μιλάει και για το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018 για το Μακεδονικό, στο οποίο μάλιστα είχε ενεργό ρόλο: «Τον Φεβρουάριο του 2018 στο Σύνταγμα έγινε και το μεγάλο συλλαλητήριο που είχα μεταδώσει, όπου είχε έρθει γύρω στο 1,5 εκατομμύριο κόσμος. Αμφισβητήθηκε ακόμη και αυτό, ότι η πλατεία ήταν γεμάτη, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι».

«Θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να το δούμε αυτό πολύ πατριωτικά και να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω η ελληνικότητα της Μακεδονίας. Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για λάθη που έγιναν από την κυβέρνηση. Το θέμα δεν έπρεπε να έχει συζητηθεί καθόλου, έπρεπε να το θεωρούμε δεδομένο. Είναι σαν να μου λες ότι θα πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι με τους απέναντι, τους Τούρκους, να συζητήσουμε για το Αιγαίο. Δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα» τονίζει στη συνέχεια ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος. «Εγώ δεν είμαι πολιτικός, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σκοπιμότητες, διαφορετικές από το αν θα λέγεται Μακεδονία και μόνο, ή Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχουν άλλου είδους στρατηγικές από πίσω που έρχονται από το εξωτερικό».

Όσο για τις αντιδράσεις του κόσμου και τη συζήτηση για τη μαζικότητα που έχουν, επισημαίνει: «Υπάρχει ένα μούδιασμα του κόσμου, γιατί οι άνθρωποι είναι προβληματισμένοι από τα οικονομικά τους. Και αυτό τους αδρανοποιεί. Θέλει ο κόσμος να συμπαρασταθεί, να διαδηλώσει, αλλά προτιμά να πάει να δουλέψει, να ασχοληθεί με το θέμα των παιδιών του. Και εκεί μπορεί να πατούν και εκείνοι που λένε ότι δεν είναι μεγάλες οι συγκεντρώσεις και δεν υπάρχει αντίδραση. Εγώ πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλη η ροή του κόσμου στη συγκέντρωση της Κυριακής και θα δοθεί το μήνυμα: Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία».

Τέλος ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον της υπόθεσης: «Δεν ξέρω τι θα γίνει στην πραγματικότητα με το θέμα της ονομασίας, γιατί εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω τους πολιτικούς ελιγμούς. Δεν μπορεί όμως αυτή η κυβέρνηση να στηρίζεται σε κάποιους που άλλα πίστευαν χθες, άλλα πιστεύουν σήμερα και άλλα θα πιστεύουν αύριο. Που βγήκαν με άλλα κόμματα και δήλωναν άλλα πράγματα και τώρα τα αναθεωρούν για να μην χάσουν την καρέκλα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είναι λυπηρό όμως για μια καρέκλα να θυσιάζουμε τα εθνικά θέματα» σχολιάζει για τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

«Θα μπορούσε να γίνει ένα δημοψήφισμα για να εκφραστεί ο κόσμος, αλλά και αυτό δεν το θεωρώ σωστό, καθώς θα θέτει ουσιαστικά σε αμφισβήτηση το ζήτημα του ονόματος, κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει» καταλήγει.

 

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα