Βουλή LIVE: Μάχη σε υψηλούς τόνους για την ψήφο εμπιστοσύνης

Βουλή LIVE: Μάχη σε υψηλούς τόνους  για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται  από το μεσημέρι της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

 Μαυρωτάς: Δίλημμα αν θα απέχουμε ή θα υπερψηφίσουμε τη συμφωνία Πρεσπών

Σταθάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Τον λόγο έχει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης

Παπαρήγα: Δεν ονομάζονται "ηρωισμός" και "θάρρος" αυτά που κάνει η κυβέρνηση

«Για να κάνει κανείς αυτά που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται ούτε ηρωισμός ούτε θάρρος, χρειάζονται προϋποθέσεις και ιδιότητες που δεν θα αναλύσω, γιατί αν τα αναλύσω θα πάρω διαγωγή κοσμία στο κοινοβούλιο», ήταν νωρίτερα το σχόλιο της Αλέκας Παπαρήγα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι αναλαμβάνει πολιτικό κόστος και προχωρά με θάρρος.

«Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, μίλησε για μια πορεία τόλμης, θάρρους, γενναιότητας και ρίσκου και έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος. Είναι κανείς να αναρωτηθεί: όταν έχεις υπογράψει και εσύ μνημόνιο, όπως και οι προηγούμενοι, όταν κρατάς σε ισχύ τους χιλιάδες νόμους των μνημονίων, όταν έχεις μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο στρατιωτικών εκβιαστικών επιχειρήσεων και προετοιμασίας πιο γενικευμένων πολεμικών αναμετρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, αυτό είναι θέμα τόλμης;», είπε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Εμείς οι κομουνιστές ξέρουμε, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί, ριζοσπάστες, ακόμα και πολίτες με συντηρητικές κοινωνικές και πολιτικές αντιλήψεις, όταν μιλάνε για τόλμη, θάρρος, ανδρεία το συνδέουν πάντα στο πεδίο της σύγκρουσης και αναμέτρησης με ένα πολύ ισχυρό και επικίνδυνο αντίπαλο. Μας είπε ότι έχει το θάρρος να πάρει το πολιτικό κόστος.

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόταν στο λαό. Όταν συμφωνεί με ό,τι του λέει ο ΣΕΒ, με τις αποφάσεις της κ. Μέρκελ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, δεν έχει πολιτικό κόστος απέναντι σε αυτούς, το πολιτικό κόστος είναι απέναντι στο λαό. Όταν λοιπόν δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, με το δάχτυλο του απευθύνεται στον λαό. Σηκώνει το χέρι του απέναντι στο λαό. Όχι μόνο τον απειλεί. Του λέει ότι ‘ναι' κινδυνεύει να έχει εκλογικό κόστος αλλά του λέει και ‘έχω τη δυνατότητα να σε τουμπάρω'».

Χατζηδάκης: Όσο νωρίτερα τελειώσει αυτή γελοία παράσταση, τόσο το καλύτερο

«Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη της οικονομίας. Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Και κάθε μέρα που περνάει πέφτετε ακόμη πιο χαμηλά, εκθέτοντας την πατρίδας μας» ανέφερε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η γελοία παράσταση τόσο το καλύτερο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» πρόσθεσε.

«Να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για τα επιτεύγματά σας; Για το ότι μας κάνατε πρωταθλητές στην αύξηση φόρων ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ; Επειδή έγιναν σχεδόν 5 εκατομμύρια κατασχέσεις και 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας, άνοιξαν μια μέρα το νλογαριασμό τους και είδαν ότι το υπουργείο Οικονομικών τούς έχει κατασχέσει τα χρήματά τους; Επειδή οι επενδύσεις είναι στο 1/3 των επενδύσεων του 2007; Επειδή οι τράπεζες έχουν χάσει το 90% της μετοχικής τους αξίας;» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Να σας δώσουμε ψήφο επειδή είμαστε τελευταίοι στην αντιμετώπιση της φτώχειας; Επειδή η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας ή μήπως επειδή οι έμποροι ναρκωτικών δρουν ανενόχλητοι στα πανεπιστήμια και ο Ρουβίκωνας αλωνίζει στην Αθήνα και η κυβέρνηση παριστάνει τον τροχονόμο ή μήπως επειδή οι κακοποιεί δραπετεύουν από τις φυλακές χωρίς να τους πάρει κανείς πρέφα, ενώ οι καταδικασμένοι της 17 Νοέμβρη και ο Κουφοντίνας κάνει περίπατο στο κέντρο της Αθήνας;».

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, η κυβέρνηση ζητάει εμπιστοσύνη για τη φιλαλήθεια της, «γιατί έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και έφερε το τρίτο μνημόνιο, επειδή έλεγε ότι θα επαναφέρει τη 13η και 14η σύνταξη αλλά έκανε 17 περικοπές συντάξεων, επειδή έκανε 29 αυξήσεις φόρων αν και έλεγε ότι θα προστατεύσει τους αδύναμους και επειδή έκοψε τελείως το ΕΚΑΣ, περιόρισε σημαντικά το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης».

«Μήπως θέλετε να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο ήθος που φέρατε στην πολιτική ζωή; Για τη γάτα Ιμαλαϊων, για τον μεσάζοντα της Σαουδικής Αραβίας, για τους διαγωνισμούς για τηλεοπτικές άδειες με εγγυήσεις βοσκοτόπια, για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ με τις χαριστικές πράξεις υπέρ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ζητάει εμπιστοσύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών αν και «παραχωρεί στους γείτονες μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, μία συμφωνία που χρησιμοποιήθηκε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, μία συμφωνία που στάθηκε αφορμή να βαφτίσει η κυβέρνηση εθνικιστή όποιον ήταν απέναντί της».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η πρόταση εμπιστοσύνης αποτελεί κωμικοτραγικό χειρισμό μίας κωμικοτραγικής κυβέρνησης. «Δεν μπορούμε να γελάσουμε με τις θεατρικές σας παραστάσεις, όσο γελοίες και αν είναι» παρατήρησε και πρόσθεσε: «Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η γελοία παράσταση τόσο το καλύτερο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Στο βήμα ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο Πάνος Καμμένος δεν εμφανίστηκε

Στο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου

Στο βήμα ο Λεβέντης

"Χαμός" μεταξύ Λεβέντη - Μεγαλοοικονόμου

"Χαμός" δημιουργήθηκε την ώρα που μιλούσε ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος έκανε λόγο για προδότες του κόμματός του οι οποίοι τώρα στηρίζουν το "151" που ψάχνει ο Τσίπρας.

Εκεί η Τίνα Μεγαλοοικονόμου (προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων, πλέον ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ) αντέδρασε, με τον Βασίλη Λεβέντη να καταφέρεται προσωπικά εναντίον της.

Εκεί ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος αντέδρασε, με τον Βασίλη Λεβέντη να κλείνει την... διαμάχη του με την κ. Μεγαλοοικονόμου λέγοντας "να την χαίρεστε"

 Δανέλλης κατά Μητσοτάκη: Παραποιείς με εντυπωσιακό τρόπο την αλήθεια

Σταύρος Θεοδωράκης 

Αναφερόμενος ξανά στον Σπύρο Δανέλλη είπε: Η απόφαση κ. Δανέλλη να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ήταν κατάντια. Δεν εξαγοράστηκε ο κ. Δανέλλης, είμαι σίγουρος, αλλά αυτό δεν κάνει μικρότερο το λάθος. Πάντα έβαζε πρώτα την δική του άποψη.

Το Ποτάμι παραμένει στην αντιπολίτευση, δεν συγχωνεύεται, δεν κάνει τα ρεπό του κ. Καμμένου (...), είπε ακόμα

Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ψηφίσαμε και δώσαμε ζωή σε νομοθετήματα που χωρίς εμάς δεν θα περνούσαν, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Και πρόσθεσε: «Η κόκκινη γραμμή υπήρχε και ήταν μία: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Απευθυνόμενος στον Σπύρο Δανέλλη ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: Επιτρέψτε μου πρώτα απευθυνθώ στον κ Δανέλλη: Αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος. Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, στο λάθος υπάρχει σκέψη, υπολογισμός.

Στο βήμα ο Σταύρος Θεοδωράκης

Η τοποθέτηση γεννηματά

«Για μας είστε κυβέρνηση μειοψηφίας. Όχι, δεν σας εμπιστευόμαστε» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, πως επιδιώκει να πείσει τον λαό ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι τα δύο κόμματα στο Κοινοβούλιο και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση προσωπικά στον κ. Τσίπρα.

«Δεν υπάρχει όριο στη γελοιοποίηση. Έπρεπε να είχατε προκηρύξει εκλογές. Αυτές δίνουν και κλείνουν τα στόματα περί συναλλαγών. Δεν το κάνετε γιατί φοβάστε τον λαό» σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού κι όχι από μεταγραφές βουλευτών».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε όσα έγιναν με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση προσυνεννοημένη φαρσοκωμωδία και διαζύγιο που τυπικά διαλύθηκε.

Η κ. Γεννηματά απάντησε και στη δήλωσε του πρωθυπουργού σχετικά με τη συγκρότηση μίας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης απέναντι στη ΝΔ. «Τη δημοκρατική παράταξη πολλοί την πολέμησαν, τη διεκδίκησαν, αλλά κανείς απ' αυτούς που σας ακολουθούν δεν μόρεσε να την εκφράσει» τόνισε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τα κόλπα και τις κουτοπονηριές περί προοδευτικού πόλου. «Το Κίνημα Αλλαγής θα πρωταγωνιστήσει. Με υπολείμματα και γυρολόγους δεν προχωράει η χώρα» επισήμανε.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την αίθουσα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να σταθεί η χώρα συντεταγμένα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και δεν έχει καμία σχέση με τη «κυβέρνηση -κουρελού», όπως την αποκάλεσε, για την οποία ο κ. Τσίπρας ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης.«Δεν σας ενοχλεί που μία υπουργός σας μετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου;» ρώτησε.

Αναφερόμενη στην ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ντροπή να κρύβεται πίσω του και να μην υπερασπίζεται την επιλογή του.

Παρόντος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι δεν είναι λύση για τη χώρα το «φύγε εσύ-έλα εσύ». «Καμία άλλη πολιτική από τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης» παρατήρησε και υποστήριξε ότι χρειάζεται κυβέρνηση αξιόπιστη και προοδευτική, με συνεννόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

«Το διακύβευμα των εκλογών είναι μεγαλύτερο από τη νομή της εξουσίας. Ο ελληνικός λαός θα κάνει την ανατροπή και θα αναδείξει ισχυρό το Κίνημα Αλλαγής ή αλλιώς θα μπλέξουμε σε περιπέτειες και διχασμό» κατέληξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Στο βήμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας

 Κουτσούμπας: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης - Θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το ξέσπασμα Τσίπρα

Να ανακαλέσει αμέσως τη σύγκριση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, του μέχρι χθες αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον στρατηγό της Χούντας Σπαντιδάκη, ζήτησε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον αρχηγό της ΝΔ, στη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν του επιτρέπει να προσβάλει έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει από το 1976 τη Δημοκρατία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας πως είναι μία μεγάλη πρόκληση απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο μετά την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη και πως σε όλα τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαντήσει στο τέλος της διαδικασίας.

Ωστόσο, τόνισε ότι «ο μόνος λόγος που ζήτησα τον λόγο είναι διότι θεωρώ -και θέλω να πιστεύω άθελά του -ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις: Συνέκρινε τον μέχρι χτες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό τη Χούντας Σπαντιδάκη. Και αυτό είναι μια μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου και ζητώ να ανακαλέσει».

«Δεν σας επιτρέπω κ. Μητσοτάκη να προσβάλετε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό και δημοκρατικό φρόνημα τη Σημαία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δημοκρατία, με τον στρατηγό πραξικοπηματία της Χούντας, τον αυλικό τού βασιλιά τότε, Σπαντιδάκη». Όπως επισήμανε, η μόνη σύγκριση είναι ότι και οι δύο κατάγονται από το Ρέθυμνο, «αλλά εσείς -γιατί κάποιος άλλος σας το έγραψε- μας λέγατε ότι ο Λαμπράκης είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεχάσει και τώρα θυμηθήκατε τον πραξικοπηματία στρατηγό Σπαντιδάκη για να τον συγκρίνετε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη». «Είναι ντροπή και να ανακαλέσετε. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας

«Οι Έλληνες απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη».

Έπειτα από την απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός πήρε εκ νέου τον λόγο, αναφέροντας ότι δέχεται τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο, για να συμπληρώσει ωστόσο: «Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, κ. Μητσοτάκη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας έχουν υψηλό φρόνημα και ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορείτε να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις».

Γιατί, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «το μήνυμα της επιλογής του ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι ένα μήνυμα ισχυρό απέναντι σε αυτούς που απειλούν την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας». «Είναι ένα μήνυμα ότι οι Έλληνες, απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 Μητσοτάκης: ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα

Η διαδικασία

Η έναρξη της συζήτησης προσδιορίστηκε τελικά στις 12 το μεσημέρι αντί για τις 10 το πρωί, μετά από αίτημα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Από πλευράς κυβέρνησης οι 151 θετικές ψήφοι θεωρούνται βέβαιοι, μετά και το θρίλερ με τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος τελικά διεμήνυσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια διεγράφη από το κόμμα του.

Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα