Η ψήφος εμπιστοσύνης, ο ανασχηματισμός και το "τρικ" Καμμένου

Η ψήφος εμπιστοσύνης, ο ανασχηματισμός και το "τρικ" Καμμένου

Τα «κουκιά» μετρούν πλέον οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας. Ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να «κλειδώσει» τους έξι βουλευτές για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και ο Πάνος Καμμένος για να συνεχίσει να υφίσταται η αποδεκατισμένη κοινοβουλευτική του ομάδα των ΑΝΕΛ. 

Παράλληλα όμως το Μαξίμου θα πρέπει να κλείσει και τα υπουργικά κενά που άφησαν με την αποχώρηση τους ο Πάνος Καμμένος, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά αλλά και ο Νίκος Μαυραγάνης όπως επίσης και οι υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές Κατερίνα Νοτοπούλου και Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ άγνωστο παραμένει αν ο πρωθυπουργός συνεχίσει να έχει και το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ.  

Ανασχηματισμός μετά την πρόταση εμπιστοσύνης   

Όλα βεβαίως θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της πρότασης εμπιστοσύνης αν και στο Μαξίμου τονίζουν πως διαθέτουν την πλειοψηφία των 151 βουλευτών που απαιτείται και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. 

Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί ουσιαστικά δύο εισηγήσεις με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες. 

Η πρώτη τάσσεται υπέρ των ελάχιστων αλλαγών καθώς όπως υποστηρίζουν εκτός από την θέση του Πάνου Καμμένου που ήδη ανακοινώθηκε πως θα την αναλάβει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι άλλες μπορούν να καλυφθούν εκ των έσω. Πρόκειται ουσιαστικά για τέσσερις θέσεις υφυπουργών (Άμυνας, Μεταφορών, Εργασίας και Μακεδονίας – Θράκης) ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών στην περίπτωση που δεν επιθυμούσε να το κρατήσει ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος που είναι αναπληρωτής υπουργός. 

Η δεύτερη εισήγηση που δέχεται ο πρωθυπουργός, από την στιγμή που οι κυβερνητικές θέσεις που μένουν κενές είναι χαμηλής δυναμικότητας, να κάνει ένα άνοιγμα σε στελέχη που προέρχονται από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο διευρύνει την εκλογική του δεξαμενή ενόψει τον εθνικών εκλογών. 

Άλλωστε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών σε εκδήλωση στην οποία μετείχαν αρκετά στελέχη της κεντροαριστεράς για την Συμφωνία των Πρεσπών απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για συνεργασία στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται πυροδότησε τα σενάρια περί ένταξης προσώπων στην κυβέρνηση που προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο. «Από αυτό το προσκλητήριο για το ευρύ προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς, κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί από τις βαριές ιστορικές του ευθύνες και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ψάχνει βουλευτές για ΚΟ ο Καμμένος 

Ο Πρόεδρος τον ΑΝΕΛ κινδυνεύει πλέον να χάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στην περίπτωση που διαγράψει τους δύο βουλευτές που μετέχουν στην κυβέρνηση όπως την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλης Κόκκαλη τότε θα μείνει με 5 κοινοβουλευτικά στελέχη. 

Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο ελάχιστος που απαιτείται προκειμένου ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να συνεχίσει να έχει τα προνόμια της Κ.Ο. Είναι και ο μοναδικός λόγος που ο Πάνος Καμμένος δεν έχει διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο αλλά και τον συνεργαζόμενο με τους ΑΝΕΛ, Κώστα Ζουράρι, καθώς σε αυτή την περίπτωση στους ΑΝΕΛ θα μετείχαν μόλις τρεις βουλευτές. 

Πιο κοντά ο Φωκάς 

Ο Πάνος Καμμένος ρίχνει τα δίχτυα του στους ανεξάρτητους βουλευτές με τον Αριστείδη Φωκά που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων να βρίσκεται πιο κοντά στους ΑΝΕΛ. Ωστόσο τόσο ο Γιώργος Λαζαρίδης, όσο και Νίκος Νικολόπουλος που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ, αλλά πλέον είναι ανεξάρτητοι δεν φαίνονται μέχρι στιγμής να κλείνουν την πόρτα της συνεργασίας στον Πάνο Καμμένο. Επίσης αρνητικός εμφανίζεται και ο Δημήτρης Καμμένος που εκτιμά πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ενώ μπορούσε, δεν έριξε την κυβέρνηση. 

Τοσουνίδης: Αν κάποιοι εγκαταλείπουν το καράβι μας καλό τους ταξίδι

Σγουρίδης: Έχουν πάρει πολιτικά ανταλλάγματα Κουντουρά και Κόκκαλης

Παπαχριστόπουλος: Θα παραδώσω την έδρα αφού ψηφίσω τις Πρέσπες

Έλενα Κουντουρά: Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα