Ποια είναι τα πρόσωπα κλειδιά που δίνουν τους 151 και θα "σώσουν" τον Τσίπρα

Ποια είναι τα πρόσωπα κλειδιά που δίνουν τους 151 και θα "σώσουν" τον Τσίπρα

Με στόχο τους 151 βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κινείται τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 151 λείπουν έξι ψήφοι. Εκτός από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που έχει πει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης θετικοί προς αυτοί την κατεύθυνση φαίνεται πως είναι η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης.

Όσον αφορά την περίπτωση του Κώστα Ζουράρι ο Πάνος Καμμένος έχει πει ότι δεν έχει σκοπό να τον διαγράψει από την ΚΟ των ΑΝΕΛ επειδή προέρχεται από άλλο κόμμα, το «Πυρίκαυστος Ελλάδα».

Αν και «Το Ποτάμι» έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου οι βουλευτές του να πουν «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο Σπύρος Δανέλλης φαίνεται πως βρίσκεται στην «πρέσα» καθώς έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσει.

Την ίδια στιγμή στην αντιπολίτευση έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων, με τη Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει πώς το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ένα «κακοστημένο» σχέδιο και το Κίνημα Αλλαγής να μιλάει για «φαρσοκωμωδία που σκηνοθετήθηκε από τους Τσίπρα και Καμμένο».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει με διαδικασίες εξπρές για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή στην κυβέρνηση, μετά την απόσυρση της στήριξης του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.

Να ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τρίτη 15/1/2018, αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 16/1/2018 το βράδυ με την ψηφοφορία, θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στη σημερινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων (στις 10 το πρωί).

Κατά την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε την επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας, ζητεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Το Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης. Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Άρα η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, προς την Διάσκεψη των Προέδρων, θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

«Πριν από μία ώρα μου έστειλε ο πρωθυπουργός επιστολή, με την οποία μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του συντάγματος» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προ παρελεύσεως δύο ημερών. Θα ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις μέρες. Για αυτό, η πρόταση μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί, είναι να διαρκέσει η διαδικασία δύο μέρες. Δηλαδή, Τετάρτη βράδυ να γίνει η ψηφοφορία».

Αν ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους, αμέσως μετά θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και την Συμφωνία των Πρεσπών.

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα