Τι λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Τι λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με την αποχώρηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «πρωταγωνιστούν» και στα αμερικανικά ΜΜΕ. 

Υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση υπουργού για το ζήτημα της Μακεδονίας», ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times αναφέρεται στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «η χώρα εισέρχεται σε πολιτική δίνη που τροφοδοτεί τις εικασίες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών», αν και ο κ. Τσίπρας επιμένει για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας τον προσεχή Οκτώβριο. 

Η ανταπόκριση αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν τα κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ, η Υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλης, θα συνταχθούν με τον Πρόεδρο τους Πάνο Καμμένο και θα εγκαταλείψουν τις κυβερνητικές  θέσεις τους καθώς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι αφήνει την πόρτα ανοικτή για να παραμείνουν στις θέσεις τους. Επίσης η ανταπόκριση αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε έπειτα από δημοσιεύματα, περί απειλών κατά βουλευτών ώστε να ψηφίσουν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμέτωπος με ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του  κυβερνητικού εταίρου» και υπότιτλος «το δεξιό εθνικιστικό κόμμα αποχωρεί από την κυβέρνηση για τη συμφωνία για το όνομα της Μακεδονίας», αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική μορφή στους Financial Times, ανταπόκριση η οποία αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την απόφαση του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει επίσης, ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 146 βουλευτές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να συγκεντρώσει και άλλους και υπολογίζει στην υποστήριξη από το “ΠΟΤΑΜΙ” και τους αποστασιοποιούμενους από τον Πρόεδρό τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο αριθμός των οποίων δεν είναι ξεκάθαρος καθώς σε πρόσφατη συνεδρίαση του κόμματος, μόνο 2 βουλευτές  του υποστήριξαν τον Πάνο Καμμένο.

Η ανταπόκριση μεταξύ άλλων αναφέρει και την δήλωση του Ευάγγελο Βενιζέλου που εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τους υπόλοιπους 5 βουλευτές. 

Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα στο χείλος της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω της συμφωνίας για τη Μακεδονία» και τον υπότιτλο «ο Πρωθυπουργός πρέπει να επιβιώσει μιας ψήφου εμπιστοσύνης και να επικυρώσει τη συμφωνία για τη Μακεδονία μετά την παραίτηση του Υπουργού Αμυνας», εμφανίστηκε στην ηλεκτρονική μορφή στην WallStreetJournal, ανταπόκριση από την Αθήνα

H ανταπόκριση τονίζει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι εκ των 7 βουλευτών των ΑΝΕΛ  θα συνταχθούν με τον αρχηγό τους Πάνο Καμμένο και θα αποχωρήσουν από την συγκυβέρνηση, ενώ διαφαίνεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαθέτει επαρκή υποστήριξη για να κερδίσει την ψηφοφορία εμπιστοσύνης και να επικυρώσει τη Συμφωνία χάρη στην υποστήριξη κάποιων εκ των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Επισημαίνεται, ότι εφεξής, η έλλειψη σταθερής πλειοψηφίας στην Βουλή μπορεί να επισπεύσει τις εκλογές ίσως και για τον προσεχή Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές. Αναφέρεται επίσης, ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πιθανότερος νικητής των εκλογών αυτών θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα