Διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Ποιοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Ποιοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Αποχωρεί από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και όσοι «πιστοί» εκ των ΑΝΕΛ του έχουν απομείνει, κι εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δηλώνει ότι θα καταψηφίσει γιατί διαφορετικά, όπως εξήγησε, θα ήταν σαν έμμεση στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία είναι κάθε αντίθετος.

Πάντως, παρόλο που το δίλημμα που είχε τεθεί στον Πάνο Καμμένο («ή αποχωρείς στηρίζοντας ή πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης) φάνηκε να τροποποιείται, προς το παρόν το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό μεταξύ των δύο εταίρων, κάθε άλλο.

Ο πρωθυπουργός εκτιμώντας προφανώς ότι ακόμα και αν ο Καμμένος δηλώνει ότι έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ σε άλλα θέματα πλην της Συμφωνίας των Πρεσπών, το θέμα της πλειοψηφίας θα εξακολουθούσε να μένει θολό, αποφάσισε να ζητήσει την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση.

Αμφότεροι ευχαρίστησαν «από καρδιάς» ο ένας τον άλλον για την έντιμη συνεργασία και απέφυγαν χαρακτηρισμούς και αιχμές ο ένας για τον άλλον.

Πάντως ο πρωθυπουργός φάνηκε ότι δεν έκανε δεκτό τον όρο του Καμμένου να «απολύσει» όλους τους ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, βουλευτές και στελέχη, ακόμη και εκείνους που δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν. Αντιθέτως, στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να πετά το μπαλάκι στον Πάνο Καμμένο, στέλνοντας το μήνυμα, πως αν καταφέρει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Άμυνας να πείσει κάποιους εξ αυτών ή όλους να παραιτηθούν, τότε ο Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα να κάνει δεκτή όποια παραίτηση του υποβληθεί. Πάντως είναι φανερό ότι ο Πάνος Καμμένος δεν ελέγχει αυτά τα στελέχη και πλην της υφυπουργού Άμυνας Κόλλι- Τσαρουχά δύσκολα θα δει και κάποιον εκ των των υπολοίπων να τον ακολουθεί στην έξοδο - ειδικά τις κυρίες Έλενα Κουντουρά και Μαρίνα Χρυσοβελώνη (η οποία πάντως δεν είναι βουλευτής).

Σε κάθε περίπτωση όσοι δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης θα διαγραφούν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι 151

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης εντός της εβδομάδας όπου ο Αλέξης Τσίπρας το πιθανότερο είναι ότι διαθέτει πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνονται δημοσίως ή όσα έχουν διαφανεί μέχρι στιγμής, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δίνουν

οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεργαζόμενη Κατερίνα Παπακώστα,

Εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Ζουράρις, ενώ είναι με ερωτηματικό τι θα πράξει και ο Βασίλης Κόκκαλης (ο τελευταίος εξάλλου φέρεται να συγκαταλέγεται σε αυτούς που δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το κυβερνητικό τους πόστο)

Από το Ποτάμι, βέβαιος θεωρείται ο Σπύρος Δανέλλης

Με άλλα λόγια προκύπτει ένας αριθμός 151 βουλευτών αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις αρνητικές ή θετικές για την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Κώστας Σαρίδης φαίνεται πάντως να μαζεύει προηγούμενες δηλώσεις του και πλέον φέρεται να μην δίνει ψήφο εμπιστοσύνης παρόλο που έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα