Παυλόπουλος: Πάγια θέση οι γερμανικές αποζημιώσεις - Μέρκελ: Υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα

Παυλόπουλος: Πάγια θέση οι γερμανικές αποζημιώσεις - Μέρκελ: Υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα

Την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γι΄αυτή σας την επίσκεψη. Κρατάω στη μνήμη μου την θερμή υποδοχή και φιλοξενία μου στο Βερολίνο», είπε o Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος προς την Καγκελάριο και πρόσθεσε ότι «Ύστερα από την άρση των παρανοήσεων, η Γερμανία και εσείς προσωπικά στηρίξατε πολλαπλώς της Ελλάδα. Στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζετε την συνοχή της ΕΕ και της ευρωζώνης».

Και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλές. Από όσα συζητήσατε με τον κ.Τσίπρα μένω στην πάγια θεση της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα».

«Η Ευρώπη έχει έναν ρόλο πλανητικό να διαδραματίσει» είπε ο κ. Παυλόπουλος  και ευχαρίστησε την κα. Μέρκελ γιατί «στο θέμα του προσφυγικού δείξατε πολύ μεγάλο θάρρος και αυτό σας το αναγνωρίζουν όλοι, Έχετε πληρώσει μεγάλο κόστος. Αλλά οι ηγετικές φυσιογνωμίες πληρώνουν μεγάλο κόστος».

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να κοιτάξουμε ενόψει ευρωεκλογών τις προτεραιότητές μας. 

Οπως ανέφερε, ο ΠτΔ, «Για εμάς τους Έλληνες, αυτές είναι 3: 

1.Η τόνωση της εξωτερικής  πολιτικής και της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ. Σε αυτό περιλαμβάνεται η αλληλεγγύη.

2. Η στήριξη της ευρωζώνης. Πρέπει να δούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ευρωζώνη. Πρέπει το Eurogroup να αποκτήσει πιο σταθερούς κανόνες λειτουργίας.

3. Τρίτος πυλώνας το κοινωνικό κράτος.

Η στήριξη του κοινωνικού κράτους που είναι το κόσμημα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι κοινωνικές ανισότητες οφείλονται στην έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης.Στις ευρωεκλογές που έρχονται ας αποδείξουμε οι πραγματικοί ευρωπαίοι ότι μπορούμε να στηρίξουμε την Ευρώπη», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Μέρκελ: Υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα 

«Αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική υποχρέωση που έχουμε για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από πλευράς εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα, γι' αυτό είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δύο κρατών» ανέφερε η Ανγκελα Μέρκελ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.  

Οσον αφορά στο ονοματολογικό των Σκοπίων, είπε ότι η επίλυση του θέματος της Β. Μακεδονίας είναι θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και αυτό απαιτεί μια θαρραλέα προσέγγιση.

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον η Ελλάδα όχι μόνο να παραμείνει, αλλά να είναι και ισχυρό μέλος της ΕΕ, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.  Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα και ξεκινά μία νέα φάση που θα στηρίξουμε, σε οικονομικό επίπεδο. Ελπίζουμε η οικονομική ανάπτυξη να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες. Θα αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις της Ευρώπης, σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Το ενδιαφέρον την Γερμανίας για την Ελλάδα είναι μεγάλο. Η χώρα στηρίζεται πλέον στις δικές της δυνάμεις και εμείς θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε σε διμερές επίπεδο, τόνισε από την πλευρά της η Α. Μέρκελ.

Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων και για αυτό χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και συμμερίζομαι πλήρως τη θέση της Ελλάδας για το μεταναστευτικό. Ακόμα και σήμερα η κατάσταση σε ορισμένα νησιά είναι τεταμένη. Κάθε χώρα πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου και προσφυγική πολιτική.

Νωρίτερα, η κα Μέρκελ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Από πλευράς της κυβέρνησης την υποδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Στο χώρο όπως αναφέρει το πρωτόκολλο ήταν αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και η μπάντα του στρατού.
 
Με μικρή καθυστέρηση έφτασε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη η Άνγκελα Μέρκελ. Σήμερα φορούσε μοβ σακάκι.
 
Αν και στο κέντρο ψιλοβρέχει, η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε να της κρατήσουν ομπρέλα. Κινήθηκε προς το Μνημείο αλλά... ξέχασε τα τυπικά, και τη φρέναραν για μερικα δευτερόλεπτα έως ότου να ακουστεί ο ήχος, να περπατήσει έως το μνημείο, να... φτιάξει το στεφάνι και να ακουστούν οι εθνικοί ύμνοι Γερμανίας και Ελλάδας

Στις 14:00, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας στο Χαλάνδρι.

Η κα. Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα