Παυλόπουλος: Δικαστικά επιδιώξιμες οι γερμανικές αποζημιώσεις - Μέρκελ: Έχουμε ιστορική ευθύνη

Παυλόπουλος: Δικαστικά επιδιώξιμες οι γερμανικές αποζημιώσεις - Μέρκελ: Έχουμε ιστορική ευθύνη

Στο προεδρικό μέγαρο όπου έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρίσκεται η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, συνοδεία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών από την μπάντα του στρατού.

Η κυρία Μέρκελ, παρά την βροχερή, χειμωνιάτικη ημέρα, εμφανίστηκε με ένα από τα αγαπημένα της σακάκια σε μωβ χρώμα.

Την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την υποδοχή, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ήδη από το 2016 διαλύθηκαν κάποιες παρανοήσεις για την αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην ΕΕ. Έκτοτε ακολουθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία, κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν μπορούσαν να μας αποδοθούν. Η Γερμανία και εσείς στηρίξατε την Ελλάδα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό που κάνατε ήταν καλό και για τη Γερμανία και τόνωσε το δικό σας ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ. Ακόμη και τώρα στηρίζοντας την Ελλάδα, είπε ο κ. Παυλόπουλος στηρίζετε τη συνοχή της ΕΕ.

 Οι κουβέντες για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ναζί πρωταγωνίστησαν στις κοινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και της Ανγκελα Μέρκελ. 

Ο κ. Παυλόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι «πάγια θέση της Ελλάδας όπως σας είναι γνωστό για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι είναι  νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και δύναται να επιλυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκο δικαστικό φόρουμ με βάση των ευρωπαϊκό δικαιικο πολιτισμό».

«Έχουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος των δύο κρατών» ήταν η απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα της κυρίας Μέρκελ.

Από εκεί και πέρα η κυρία Μέρκελ τόνισε: «Ευχαριστώ για την εγκάρδια συνάντηση. Μετά τη συνάντησή μας στο Βερολίνο έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος της Ευρωζώνης. 4 εκατ. Γερμανοί ήθεραν διακοπές. Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα. Ξεκινά μια νέα φάση την οποία θέλουμε να στηρίξουμε. Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να είμαστε τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

Η Ελλάδα είναι σημαντικός τόπος επενδύσεων. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα αλλά τώρα υπάρχει ανάπτυξη και ελπίζω να είναι για όλους. Υπάρχει πληθώρα προκλήσεων στην Ευρώπη και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί. Συμμερίζομαι απολύτως την ελληνική θέση για το θέμα των προσφύγων, είναι θέμα που μας αφορά όλους.

Διαπιστώνω τις θαρραλές προσπάθειες της Ελλάδας στα δυτικά Βαλκάνια και αυτό έχει να κάνει με το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν είναι καλό μόνο για εκείνους αλλά και την Ελλάδα και όλους στην Ευρώπη».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Σας καλωσορίζω στην προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι ιδιαίτερη χαρά, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία στο Βερολίνο, στο 18 Ιανουαρίου του 2016. Συνέβη κάτι τότε, που ήταν πολύ σημαντικό. Διαλύθηκαν κάποιες παρανοήσεις, για μια ήδη ειλημμένη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ε.Ε., στην Ευρωζώνη. Ακολουθήσαμε σταθερά πορεία, κάνοντας πολλές θυσίες, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Μετά την άρση των παρανοήσεων, η Γερμανία μας στήριξε στην προσπάθειά μας».

Το σημερινό πρόγραμμα

Στη συνέχεια, Η Καγκελάριος αργότερα θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Αθηνών όπου θα συνομιλήσει με μαθητές  ενώ στις 14:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κι αργότερα θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας παρουσία κορυφαίων επιχειρηματιών.

Επίσκεψη Μέρκελ: Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί Μετρό και προαστιακού

Επίσκεψη Μέρκελ, μέρα δεύτερη και φυσικά ταλαιπωρία για όσους κινούνται στο κέντρο αλλά και στις περιοχές όπου θα κινηθεί η καγκελάριος της Γερμανίας.

Ειδικότερα, λόγω της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, τα οποία αναπτύχθηκαν από τις 5 το απόγευμα, περίπου μισή ώρα πριν από την άφιξη δηλαδή της Καγκελαρίου στον διεθνή αερολιμένα «Ελ.Βενιζέλος», στη συνέχεια στην Αττική Οδό, στην Λ. Κατεχάκη, στην Μεσογείων, την Λ. Βασιλίσσης Σοφίας έως το κέντρο κλπ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες και θα συνεχιστούν ανάλογα με το πρόγραμμα και τις μετακινήσεις της Καγκελαρίου έως και την ίδια περίπου ώρα, την επόμενη ημέρα το απόγευμα, οπότε είναι προγραμματισμένη και η αναχώρησή της.

Από την Τροχαία παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Αναλυτικά οι περιοχές που απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες σύμφωνα με την απόφαση του Αττικάρχη

Με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, ανακοινώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη χώρα της Καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κας ANGELA MERKEL, δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία κατά το χρονικό διάστημα :

α. Από 06:00 ώρα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 13:00 ώρα της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2019 , στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας) – δεξιά Αλεξάνδρας – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Δημ. Βασιλείου – Πλατεία Αγίας Σοφίας – συνέχεια Γρηγ. Ξενοπούλου – δεξιά Λ. Μεσογείων – αριστερά Π. Κανελλοπούλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – δεξιά Ηλιουπόλεως – συνέχεια Καρέα – αριστερά Τιμολέοντος – συνέχεια Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλλι – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – δεξιά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

β. Από 06:00 ώρα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 16:00 ώρα της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2019 :

(1) Στην περιοχή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρους: Λ. Κ. Καραμανλή (από συμβολή με οδό Ακτής) – συνέχεια Αθηνάς – αριστερά Λ. Βάρης/ Βάρκιζας – δεξιά Ελευθερίας – συνέχεια Φλέμινγκ – δεξιά Βάρναλη – αριστερά Αθηνάς – δεξιά Κρόνου – δεξιά Ηλίου – συνέχεια Ακτής (μέχρι τη συμβολή με Λ. Κ. Καραμανλή), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

(2) Στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και κατά μήκος της Αττικής Οδού και της Περιφερειακής Υμηττού σε βάθος ακτίνας -100- μέτρων ένθεν και ένθεν των τμημάτων των εν λόγω οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.

γ.Από 06:00 ώρα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 24:00 ώρα της ιδίας , στην περιοχή του Δήμου Πειραιώς που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρους: Νεωρίων (από συμβολή με Ακτή Μουτσοπούλου) – δεξιά Τζαβέλλα – δεξιά Λ. Αλ. Παπαναστασίου – συνέχεια Λ. Β. Παύλου – συνέχεια Ακτή Κουντουριώτου – συνέχεια Ακτή Μουτσοπούλου (μέχρι τη συμβολή με οδό Νεωρίων), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

δ.Από 06:00 ώρα της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 16:00 ώρα της ιδίας :

(1) Στην περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρους: Λ. Ολυμπιονίκου Σπύρου Λούη (από συμβολή με Λ. Κηφισίας) – δεξιά Πιτταρά – δεξιά Αμαρυσίας Αρτέμιδος – συνέχεια Παραδείσου – δεξιά Αιγιαλείας – δεξιά Κατίνας Παξινού – συνέχεια Καλομοίρη – δεξιά Ριζαρείου (μεχρί τη συμβολή με Λ. Κηφισίας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.

(2) Στην περιοχή του Δήμου Χαλανδρίου που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρους: Λ. Κηφισίας (από τη συμβολή με τη Λ. Εθνικής Αντιστάσεως) – δεξιά Παλαιολόγου – δεξιά Εθνικής Αντιστάσεως – αριστερά Ιωάννου Αποστολόπουλου – δεξιά Τζαβέλλα – αριστερά Εθνικής Αντιστάσεως (μέχρι τη συμβολή με Λ. Κηφισίας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.

Κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Κλειστοί θα είναι, μετά από εντολή της ΕΛΑΣ σταθμοί του μετρό, σήμερα και αύριο, λόγω της άφιξης της καγκελαρίου Γερμανίας, Άνγκελας Μέρκελ.

Σήμερα στις 16:00 έκλεισε ο σταθμός EYAΓΓEΛIΣMOΣ, ενώ από τις 16:30 είναι κλειστοί οι σταθμοί KATEXAKH, MEΓAPO MOYΣIKHΣ και ΣYNTAΓMA.

Την Παρασκευή, ο σταθμός ΣΥΝΤΑΓΜΑ θα παραμείνει κλειστός από τις 08:30 έως τις 11:30. Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις.

Αλλαγές στα δρομολόγια του προαστιακού

Αλλαγές θα υπάρξουν σήμερα Πέμπτη αλλά και Παρασκευή στα δρομολόγια του Προαστιακού λόγω της επίσκεψης της Μέρκελ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το πρόγραμμα των δρομολογίων του Προαστιακού Αθηνών, για σήμερα, Πέμπτη 10 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

Την Παρασκευή 15:45-16:15:

Οι αμαξοστοιχίες 1222, 2238 τερματίζουν στο Κορωπί

Οι αμαξοστοιχίες 2243, 1223 εκκινούν από Κορωπί

Η TΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει ότι ενδέχεται να προκύψουν και άλλες, έκτακτες αλλαγές για τις οποίες θα ενημερώσει το επιβατικό κοινό το συντομότερο δυνατόν.

Απαγορεύτηκαν άλλωστε με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, υποστράτηγου Ανδρέα Βασιλοπουλου, οι πορείες και συγκεντρώσεις σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Αθήνας, αλλά και στα περίχωρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη χώρα μας, της καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κας Άγγελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα