Μέρκελ: Καμία ανταλλαγή του ονοματολογικού με μεταρρυθμίσεις

Μέρκελ: Καμία ανταλλαγή του ονοματολογικού με μεταρρυθμίσεις

Για το «κλείσιμο ενός κύκλου» στις ελληνογερμανικές σχέσεις έκανε λόγο η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενη στην σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια.

Η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε το βάρος που υποχρεώθηκαν να σηκώσουν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων εξυγίανσης, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στην μεταναστευτική κρίση, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον κ. Τσίπρα «που ανέλαβε να διευθετήσει ένα επίμαχο επί χρόνια θέμα, το ονοματολογικό» με την ΠΓΔΜ και τον συνεχάρηκε για «το αποφασιστικό βήμα» που έκανε, από το οποίο, όπως είπε, θα επωφεληθούν όλες οι πλευρές. Απέρριψε δε κατηγορηματικά κάθε συσχετισμό της υπόθεσης του ονοματολογικού με τα θέματα που αφορούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα «κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε για πρώτη φορά στο Βερολίνο, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Είχαμε εντελώς διαφορετικά σημεία αναφοράς. Και έπρεπε να μάθουμε πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε καλά, ακόμη και αν είχαμε διαφορετικές επί της ουσίας θέσεις. Το πετύχαμε γιατί αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και είπαμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και πάντα έχοντας ως στόχο την εξεύρεση λύσης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και, αναφερόμενη στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων βοήθειας, μίλησε για μια «πάρα πολύ δύσκολη περίοδο» από την οποία πέρασε ο ελληνικός λαός που υπέστη επώδυνες μεταρρυθμίσεις, με τους ανέργους να πλήττονται ακόμη περισσότερο.

«Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ, έχει μειωθεί η ανεργία και η Ελλάδα μπόρεσε να ολοκληρώσει τα προγράμματα. Δεν είναι φυσικά το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης», δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή και η μείωσή της βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών, τόσο μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας, όσο και των άλλων διμερών συνεργασιών.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η 'Αγγελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Ελλάδα επλήγη σε περίοδο που αντιμετώπιζε η ίδια μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και κατάφερε να προσφέρει «εξαιρετικά αποτελέσματα». Προσπαθούμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση η οποία να μην αφήνει μόνη της καμιά χώρα, δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση και παραδεχόμενη ότι «απέχουμε» ακόμη από την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης. «Αλλά θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα «που ανέλαβε να διευθετήσει ένα επίμαχο επί χρόνια θέμα, το ονοματολογικό, προσπαθώντας να βρει λύση μαζί με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ». Πρόκειται για ένα έργο «που ο καθένας μας γνώριζε ότι δεν θα οδηγούσε σε εύκολη λύση, αλλά τώρα, με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, για όλους εμάς, και μιλώ για την Γερμανία, δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται η δυνατότητα στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό δεν είναι καλό μόνο για την Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για την Ελλάδα, γιατί γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις και μπορούμε να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας ενότητα», συνέχισε η καγκελάριος και συνεχάρηκε τον πρωθυπουργό «για αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα από το οποίο δεν θα επωφεληθεί μόνο η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη, με τις κοινές αξίες. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διασύνδεση της στάσης της Γερμανίας στα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία με την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η 'Αγγελα Μέρκελ απέρριψε κάθε τέτοια εικασία, εκφράζοντας μάλιστα τον αιφνιδιασμό της για το γεγονός ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα.

«Δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. Φυσικά θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν θα εμπλακώ εγώ στα διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να «διαφημίσω» το τέλος της υπόθεσης του ονοματολογικού. Θα μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να υπερεκτιμήσω τον ρόλο μου. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος όλων. Αλλά υπάρχει και ο κανόνας, σε εποχές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - και η αντιπολίτευση πρέπει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αυτό γίνεται παντού στον κόσμο στην δημοκρατία - , ότι σε θέματα πολύ μεγάλης εθνικής σημασίας προσπαθεί κανείς επίσης να βρει μια κοινή θέση», τόνισε η κυρία Μέρκελ για να καταλήξει λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως θα επηρεάσει η ίδια την κατάσταση επειδή θα μιλήσει ως καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Γερμανίδα πολιτικός έκανε ακόμη αναφορά και στις επικείμενες ευρωεκλογές, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι το κόμμα της ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια από αυτήν του κόμματος του κ. Τσίπρα, συνδέονται από κοινή βάση, καθώς στηρίζουν την Ευρώπη, την πολυμερή της διάσταση, την δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου κλπ, ενώ πιστεύουν ότι με την συνεργασία θα έχουμε καλύτερο μέλλον από ό,τι με τον εθνικισμό, τα καταστροφικά αποτελέσματα του οποίου γνωρίζει, όπως είπε, πολύ καλά η Γερμανία. DW: Άγγελα Μέρκελ: Η Συμφωνία των Πρεσπών ωφέλιμη για Ελλάδα και ΕΕ

 «Στόχος μου ήταν πάντα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της»

Στόχος μου ήταν πάντα - αν και κάποιοι δεν το έβλεπαν πάντα έτσι - η Ελλάδα να σταθεί κάποτε στα δικά της πόδια, να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της στις αγορές, να μην έχει τόσο υψηλή ανεργία και οι νέοι να μπορούν να παραμείνουν στην χώρα, δήλωσε η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αποτελούν απόδειξη της μεγάλης εμπιστοσύνης που υπάρχει προς την χώρα.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της, σημείωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει ανταλλαγή απόψεων για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς, όπως είπε, στην σημερινή εποχή δεν μπορεί κανείς να παραμείνει ακίνητος - ακόμη και μια μεγάλη δύναμη όπως η Γερμανία -, ενώ ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο» για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Τις δηλώσεις της καγκελαρίου Α. Μέρκελ για την μείωση της ανεργίας και το ονοματολογικό προβάλλει στα κοινωνικά δίκτυα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, προβάλει με αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, τις δηλώσεις της καγκελαρίου Α. Μέρκελ στην Αθήνα για την μείωση της ανεργίας και το ονοματολογικό.

«Καγκελάριος Μέρκελ μετά τις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα: Οι άνθρωποι στην Ελλάδα πέρασαν μία πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση. Χαίρομαι που σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει και η ανεργία έχει μειωθεί» γράφει ο Ζάιμπερτ για την κατάσταση στη Ελλάδα και την μείωση της ανεργίας.

«Καγκελάριος Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε την πρωτοβουλία για το ονοματολογικό. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα από το οποίο δεν θα επωφεληθούν μόνο η Ελλάδα και η μελλοντική Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη και οι κοινές μας αξίες» είναι του tweet του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ονοματολογικό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα