Το δίλημμα Τσίπρα σε Καμμένο: Φεύγεις στηρίζοντας ή μένεις μόνος

Το δίλημμα Τσίπρα σε Καμμένο: Φεύγεις στηρίζοντας ή μένεις μόνος

Άνοιξε τα χαρτιά του διάπλατα ο πρωθυπουργός χθες κατά τη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη και το δελτίο του Open, σε σχέση με τις κινήσεις του αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την πιθανότητα του «διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο στόχος είναι η Συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί εντός του Ιανουαρίου και υπό αυτό το πρίσμα, η αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση θεωρείται βέβαιη. Αυτό που είναι ανοιχτό και προσπάθησε χθες να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός είναι οι όροι που θα γίνει αυτή η αποχώρηση, αν θα είναι σε κλίμα σύγκρουσης ή όχι.

Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά έθεσε το (πιεστικό) πλαίσιο ή αλλιώς το σκληρό δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο Πάνος Καμμένος την Παρασκευή, καλώντας τον ουσιαστικά να μείνουν στο προηγούμενο πλαίσιο συμφωνίας δηλαδή οι ΑΝΕΛ να αποσυρθούν από την κυβέρνηση αλλά να μην αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν, κάτι που πολιτικά θα διαμόρφωνε όρους κυβέρνησης μειοψηφίας (ανοχής).

Θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης αν…

Αν ο Καμμένος δεν συμμορφωθεί με αυτή την «παραίνεση» Τσίπρα τότε ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό στην πράξη περιέχει την απειλή κοινοβουλευτικής απομόνωσης του Πάνου Καμμένου, καθώς η ψήφος εμπιστοσύνης στην πράξη θα διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ και το πιθανότερο είναι ο Πάνος Καμμένος να μείνει με την Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και τον Κώστα Κατσίκη σε καθεστώς όμως ανεξάρτητων βουλευτών (χρειάζονται 5 τουλάχιστον για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας), καθώς οι υπόλοιποι 3 ή 4 φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την κυβέρνηση στην περίπτωση πάντα που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υπουργοί και στελέχη των ΑΝΕΛ να θέλουν να μείνουν στην κυβέρνηση ακόμη και αν ο Καμμένος αποχωρήσει αποσύροντας τη στήριξή του, όχι μόνο δεν το απέκλεισε, αλλά το άφησε εντελώς ανοιχτό λέγοντας απλώς ότι θα είναι «δευτερεύον». Στο μεταξύ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχουν υπάρξει «συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι» με βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Νερό στον μύλο των σχεδιασμών Μητσοτάκη»

Ο πρωθυπουργός ακολούθησε τακτική «καρότο και μαστίγιο» στις αναφορές του στον Πάνο Καμμένο, αφού έπλεξε το εγκώμιο στον υπουργό Άμυνας λέγοντας ότι ανεξαρτήτως του χαρακτήρα του (υπαινιγμός για την εκρηκτικότητα μεταξύ άλλων του Καμμένου) αγαπάει αυτό που κάνει, είναι ένα επιτυχημένος υπουργός, όλοι του το αναγνωρίζουν στο υπουργείο και είναι ένας εκ των μακροβιότερων υπουργών Άμυνας.

Εκτίμησε ότι ο Πάνος Καμμένος θα επιχειρήσει να καταγραφεί η διαφωνία του στη Βουλή που είναι θεμιτό αλλά δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα ότι αν αυτό το τελευταίο συμβεί θα θεωρηθεί συμβολή στην προσπάθεια Μητσοτάκη να ρίξει την κυβέρνηση, «Πιστεύω ότι ο Καμμένος δε θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του, δε θα επιλέξει να ρίξει νερό στον μύλο των αντιπάλων της κυβέρνησης, δε θα διευκολύνει τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη» σημείωσε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι αυτό θα του ζητήσει και στη συνάντηση της Παρασκεύης.

151 ή πρόωρες «εν ευθέτω χρόνω»

Κατά τα λοιπά, σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν όντως σε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά η κυβέρνηση δεν λάβει 151 βουλευτές, ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο να προχωρήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας. Αναγνώρισε ότι θα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, έστω και αν τυπικά δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα. Σε αυτή την περίπτωση είπε θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, «εν ευθέτω χρόνω», «συντεταγμένα» με κριτήριο τη σταθερότητα της οικονομίας και με κριτήριο να μην μείνουν στη μέση μια σειρά πρωτοβουλίες όπως η συνταγματική Αναθεώρηση, η προστασία της πρώτης κατοικίας ή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εν ολίγοις η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες δε θα είναι άμεση - απέφυγε να πει αν θα είναι Μάιο ή νωρίτερα για ευνόητους λόγους - θα δοθεί λίγος χρόνος να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι θα έχει ψηφιστεί και η Συμφωνία των Πρεσπών.

 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα