Αντιπαράθεση στη Βουλή για την αναβάθμιση των F-16, βήμα πίσω από Καμμένο

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Άμυνας για αντισταθμιστικά ύψους 230 εκατ. ευρώ στο πρότζεκτ αναβάθμισης των μαχητικών F-16 από την αμερικανική Lockheed Martin. 

Μετά την ομοβροντία πυρών από την αντιπολίτευση και ερωτήματα ακόμη και από πλευράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έκανε πίσω και δέχτηκε να συζητηθεί η επίμαχη τροπολογία των αντισταθμιστικών για τα εξοπλιστικά σε ειδική συνεδρίαση στην επιτροπή εξοπλισμών.

«Δέχομαι την ονομαστική ψηφοφορία  την Δευτέρα. Να κάνουμε συνεδρίαση αύριο ή την Παρασκευή . Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στην επιτροπή εξοπλισμών . Αφήνω την τροπολογία όπως είναι και  δέχομαι την πρότασή να συζητήσουμε στην επιτροπή εξοπλισμών ή διευρυμένα αν θέλετε  στην επιτροπή άμυνας. Ελάτε όλοι να τα συζητήσουμε, να λυθούν όλες οι απορίες», είπε ο κ. Καμμένος, προειδοποιώντας ότι αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία στην ονομαστική ψηφοφορία της Δευτέρας η ΕΑΒ κινδυνεύει να κλείσει.

Καμμένος: Ενισχύεται η εγχώρια βιομηχανία

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι η  χώρα δεν επιβαρύνεται ούτε κατά ένα δολάριο επιπλέον κόστος και μάλιστα «χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση η εγχώρια βιομηχανία θα ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό με επιπλέον θέσεις εργασίας σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες και στην ΕΑΒ».

Όπως είπε, «η τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας - στις 15 Μαρτίου 2019 - να κλείσουμε τελειωτικά την σύμβαση Α/Ω των F-16 του 2005 που υπόγραψε ο τότε υπουργός Σπηλιωτόπουλος. Η σύμβαση τότε προέβλεπε να δοθούν στην ελληνική δημοκρατία 230 εκατ. ευρώ έναντι της αγοράς των F-16. Η νομοθεσία έχει αλλάξει κι έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε αντισταθμιστικά παρά μόνο για την ενίσχυση ΕΑΒ, χωρίς να υπάρχουν άλλες διαδικασίες που μπορεί να αφήσουν οποιοδήποτε υπονοούμενο, γιατί ορθά άλλαξε ο νόμος γιατί αιτία διαφθοράς στο παρελθόν ήταν τα αντισταθμιστικά».

Βολές από ΝΔ - ΔΗΣΥ

«Τσίπρας και Καμμένος έλεγαν ότι επί εποχής δικής τους δεν θα υπάρχουν ποτέ αντισταθμιστικά ωφελήματα. Είπατε ότι την επιλογή των εταιρειών θα την κάνει η Lockheed. Ξέρουμε ότι συνεργάζεται με συγκεκριμένες εταιρείες στην Ελλάδα, δικών σας ανθρώπων πολύ φίλων σας, που σας έχουμε δει και σε φωτογραφίες μαζί τους. Μη μας λέτε ότι η Lockheed θα επιλέξει. Ξέρουμε με ποιον συνεργάζεται στην Ελλάδα και ξέρουμε ποιος θα πάρει τα λεφτά. Σας το λέω για να μη μας θεωρείτε χαζούς. Μη μας κοροϊδεύετε, κ. Καμμένε», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ζητώντας να αποσυρθεί η τροπολογία.

Ο κ. Καμμένος σηκώθηκε όρθιος και ζήτησε από τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρει τα ονόματα που υπονοεί. Όμως ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ό,τι έχει να πει θα το πει στην Επιτροπή Εξοπλισμών, που οι συνεδριάσεις είναι κλειστές.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε πως πρέπει να παρουσιαστούν αναλυτικά στην Βουλή όλες οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας.

«Λύθηκε το μυστήριο. Περιμέναμε να δούμε ποια χοντράδα και τροπολογία θα έρθει, αλλά δεν περιμέναμε τέτοια χοντράδα για αντισταθμιστικά ωφελήματα κι όλα αυτά εν μέσω κόντρας κυβερνητικού συνασπισμού», είπε ο Σίμος Κεδίκογλου (ΝΔ) και προσέθεσε: «Αποδεικνύονται τζούφιοι οι λεονταρισμοί του κ. Καμμένου και κακή οπερέτα η κόντρα των δύο εταίρων».

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκλογλου η κυβέρνηση επαναφέρει τα ΑΩ όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή «για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα λίγο πριν αποχωρήσετε και μάλιστα με διακρατική συμφωνία».

«Μήπως είναι φιλέλληνες και φιλεύσπλαχνοι;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ΔΗΣΥ). «Προφανώς όχι, αυτό έχει συνυπολογιστεί στο κόστος. Είναι προσφορά τα 230 εκατ; Όχι, τα πληρώνει η Ελλάδα στην κύρια σύμβαση».

Ο  Ανδρέας Λοβέρδος πρόσθεσε ότι η τροπολογία θα έπρεπε να περάσει από την επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων ενώ μίλησε για εμπαιγμό της επιτροπής, αφού ο αναπληρωτής Υπουργός Π. Ρήγας την Δευτέρα που συνεδρίαζε δεν είπε κουβέντα για τη ρύθμιση.

Από το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη μίλησε για «ευτελισμό» της Βουλής εξηγώντας «με το που κλείσαμε την πόρτα της επιτροπής ήρθε η τροπολογία. Μια τροπολογία που μιλά για περίπου 230 εκατ. ευρώ. Τι είναι τα εκατομμύρια και λέτε «περίπου». Δεν υπάρχει αίσθημα αιδούς;». 

Ερωτήματα και από Νίκο Φίλη 

«Υπάρχουν δικαιολογημένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πως είναι δυνατόν να έρχεται να κυρωθεί με νόμο μια προσφορά ιδιωτικής εταιρείας; Αρχικά ο υπουργός είχε πει ότι δε χρειάζεται νόμος αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είπε ότι χρειάζεται να εξεταστεί και  αυτό το ζήτημα», αναρωτήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Δεν γνωρίζουμε τους όρους της συμφωνίας, που πηγαίνουν τα χρήματα αναλυτικά.  Πως  καλούμαστε να κυρώσουμε μια τέτοια συμφωνία; Δύο υπουργοί είναι στη φυλακή για το τι είχε γίνει με τα αντισταθμιστικά οφέλη στο παρελθόν.  Υπάρχουν πάρα πολλές υποψίες και καταγγελίες που έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα των επιχειρηματικών συμφερόντων».

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα