Πόλεμος Μαξίμου-ΝΔ για Novartis. Ανταλλαγή ανακοινώσεων σε σκληρή γλώσσα για Μανιαδάκη

Πόλεμος Μαξίμου-ΝΔ για  Novartis. Ανταλλαγή ανακοινώσεων σε σκληρή γλώσσα για Μανιαδάκη

Την πρώτη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο έτος πυροδότησε η σύλληψη του Νίκου Μανιαδάκη και η άσκηση δίωξης σε βάρος του με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

Τελευταίο επεισόδιο, η σκληρή απάντηση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, που κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου».

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή», σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει: «Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει τη διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, στην οποίαν το Μαξίμου συνιστούσε «ψυχραιμία» στη ΝΔ, μετά τις πρωινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κος Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο "Χριστοφοράκο" και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση του συνιστούμε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Κατέληγε δε με την ευχή «χρόνια πολλά και καλή χρονιά!».

Μητσοτάκης: Πρωτοφανής υπονόμευση της διάκρισης των εξουσιών

Στην πρωινή του δήλωση, αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας».

«Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα Κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα Κράτος Δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας. Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν. Καλώ, τέλος, όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Στο μεταξύ, πηγές της Κουμουνδούρου έθεταν 6 ερωτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να απαντήσει αν «ο σεβασμός των θεσμών είναι αλά καρτ».

Τα ερωτήματα της ΝΔ

Για την υπόθεση Novartis, η Πειραιώς παρέθεσε μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από τη δήλωση του Νίκου Μανιαδάκη, ότι δέχτηκε πιέσεις για να ενοχοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα.

-Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.

-Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;

-Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;

-Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;

-Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις Αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του.

Χωρίς αποτέλεσμα η έρευνα στο σπίτι του Μανιαδάκη
 
Μηδενικά ήταν τα ευρήματα στο σπίτι του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη μετά την αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι Εισαγγελείς Διαφθοράς.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το κλιμάκιο των εισαγγελέων και αστυνομικών που μετέβησαν στην οικία του κατηγορούμενου για δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis βρέθηκε ενώπιον ενός «άδειου σπιτιού».
 
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ήταν σχεδόν αναμενόμενη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ πηγές από το Εφετείο τονίζουν πως η «άδεια οικία» επιβεβαιώνει τις αρμόδιες αρχές ότι «ο καθηγητής ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό».
 
Ο ίδιος πάντως ο κ. Μανιαδάκης θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο καλείται να κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι σε ισχύ η διάταξη των εισαγγελέων για απαγόρευση εξόδου του από την χώρα.
 
Τι δήλωσε νωρίτερα
 
Νωρίτερα, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis και νυν κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία Νίκος Μανιαδάκης επανήλθε με νέες δηλώσεις στον Αnt1.
 
Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν προσπάθησε να φύγει από τη χώρα. «Έχω κάνει πάνω από 70 ταξίδια, σε γνώση των Αρχών» είπε χαρακτηριστικά.   «Την Πέμπτη συναντήθηκα με την ίδια την εισαγγελέα, της είχα πει ότι θα μετακομίσω στο εξωτερικό», όταν όμως βρισκόταν στο αεροδρόμιο, «κρατήθηκα με διάφορα προσχήματα από τις 8:00 μέχρι τις 14:00 και τότε μου παρουσιάστηκε η απαγόρευση εξόδου», ενώ «οι Αρχές γνώριζαν ότι θα μετακομίσει η οικογένεια και εγώ θα επέστρεφα και μάλιστα μου είχαν δοθεί οδηγίες για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες με τις εκεί Αρχές». Και διερωτήθηκε «πώς να διαφύγω από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;».
 
Για την υπόθεση είπε:  «ποτέ δεν έδωσα την αίσθηση ότι γνωρίζω για έκνομες πράξεις δικές μου ή άλλων προσώπων» αν καιπαραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ευθύνες για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων». Εξήγησε ότι η δουλειά του είναι η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων «για το ποιες είναι οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων που δεν δικαιολογούνται και μετά αυτοί που εισηγήθηκαν τις υπερτιμολογήσεις θα πρέπει να τις αιτιολογήσουν». «Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων. Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «μου ζητήθηκε πολλές φορές» να κατονομάσω πρόσωπα.
 
Στο ερώτημα γιατί χρειαζόταν προστασία ενώ δεν είχε κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, διερωτήθηκε αν «το να αποκαλύψεις αν σε κάθε τετράμηνη τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχει ένα ευρώ αύξηση που οδηγεί σε 10 εκατ. χρέος, αυτό δεν χρειάζεται προστασία;».
 
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του  Nίκου Μανιαδάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ όπου δήλωσε ότι δέχθηκε πιέσεις για να αναφέρει αν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα έχουν λάβει αμοιβές από τη Novartis.  "Συγκεκριμένα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Στουρνάρα και τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη", υποστήριξε ο κ. Μανιαδάκης, σχολιάζοντας: "να ομολογήσω πράγματα που δεν έχουν συμβεί". 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα