Μανιαδάκης: Ποτέ δεν κατονόμασα πολιτικά πρόσωπα

Μανιαδάκης: Ποτέ δεν κατονόμασα πολιτικά πρόσωπα

Ο τέως προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για την υπόθεση Novartis απαντά σε όλα.

«Ποτέ δεν προσπάθησα να φύγω από τη χώρα. Έχω κάνει πάνω από 70 ταξίδια, σε γνώση των Αρχών», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis, που πλέον κατηγορείται για παθητική δωροδοκία, τη στιγμή που η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσει από πλευράς κυβερνήσεως και αντιπολίτευσης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Νίκος Μανιαδάκης, «την Πέμπτη συναντήθηκα με την ίδια την εισαγγελέα, της είχα πει ότι θα μετακομίσω στο εξωτερικό», όταν όμως βρισκόταν στο αεροδρόμιο, «κρατήθηκα με διάφορα προσχήματα από τις 8:00 μέχρι τις 14:00 και τότε μου παρουσιάστηκε η απαγόρευση εξόδου», ενώ «οι Αρχές γνώριζαν ότι θα μετακομίσει η οικογένεια και εγώ θα επέστρεφα και μάλιστα μου είχαν δοθεί οδηγίες για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες με τις εκεί αρχές».

Και διερωτήθηκε «πώς να διαφύγω από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;».

Σχετικά με την υπόθεση είπε πως, «ποτέ δεν έδωσα την αίσθηση ότι γνωρίζω για έκνομες πράξεις δικές μου ή άλλων προσώπων» και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ευθύνες για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων».

Εξήγησε δε ότι η δουλειά του είναι η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων «για το ποιες είναι οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων που δεν δικαιολογούνται και μετά αυτοί που εισηγήθηκαν τις υπερτιμολογήσεις θα πρέπει να τις αιτιολογήσουν».

«Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων. Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «μου ζητήθηκε πολλές φορές» να κατονομάσω πρόσωπα.

Κληθείς να απαντήσει στο γιατί χρειαζόταν προστασία ενώ δεν είχε κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, διερωτήθηκε αν «το να αποκαλύψεις αν σε κάθε τετράμηνη τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχει ένα ευρώ αύξηση που οδηγεί σε 10 εκατ. χρέος, αυτό δεν χρειάζεται προστασία;».

«Ποτέ δεν υποσχέθηκα ούτε είπα ότι θα δώσω στοιχεία και συγκεκριμένους ανθρώπους. Αν υποδείξεις ότι έχουν γίνει παράνομες αυξήσεις στα φάρμακα και κάποιοι θιγούν, αυτό χρήζει προστασίας».

Κληθείς να απαντήσει στο ποιες είναι οι κατηγορίες που του επιρρίπτονται, είπε ότι «αυτό το κατηγορητήριο λέει ότι εγώ συνεισέφερα σε μνημονιακό νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και έχει σχέση με τον συμψηφισμό χρεών των φαρμακευτικών» και συμπλήρωσε ότι, «ένας από τους μάρτυρες, γένους θηλυκού, λέει στην κατάθεσή της ότι εγώ έχω λάβει 120.000 ευρώ από την Novartis, προκειμένου να υπερτιμολογήσω φάρμακα».

Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο συνήγορος προστατευόμενων μαρτύρων Παύλος Σαράκης, ότι δηλαδή έχει καταθέσει ονόματα πολιτικών προσώπων της Ελλάδας στις αμερικανικές Αρχές, διέψευσε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι «αναληθές» και κατηγόρησε τον νομικό για τις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι, «έχει οικονομικό κίνητρο. Έχω καταθέσει με το πραγματικό μου όνομα, αλλά δεν έχω αναφέρει κανέναν», τόνισε.

Σχετικά με την άρση της αστυνομικής του προστασίας είπε ότι, του ζητήθηκε από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Αρχής ότι, του ζήτησε να υπογράψει έγγραφο, που «ετοίμασε ο ίδιος, για δικούς του λόγους».

Κληθείς, τέλος, να απαντήσει στο «ποιος του την έστησε», είπε ότι, «είναι προφανές το τι έχει συμβεί».

«Πιστεύω ότι υπάρχει τεράστια υπόθεση με δεκάδες παρακλάδια».

Συνήγορος προστατευόμενων μαρτύρων FBI: Ο κ. Μαναδιάκης μετετράπη σε κατηγορούμενο

Ο κ. Μαναδιάκης μετετράπη από μάρτυρας σε κατηγορούμενο, λόγω του ότι η τακτική που ακολούθησε ήταν εις βάρος του», δήλωσε στο Καλημέρα Ελλάδα ο συνήγορος προστατευόμενων μαρτύρων των αμερικανικών Αρχών, τονίζοντας ότι «προέκυψαν σε βάρος του στοιχεία».

«Η επιλογή του διπλού παιχνιδιού δεν ωφέλησε τον κ. Μανιαδάκη», εξήγησε ο Παύλος Σαράκης, αναφέροντας πως δεν μπορεί να σχολιάσει τα όσα λέει τώρα ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για την υπόθεση Novartis, αφού όμως λέει, ως κατηγορούμενος «μπορεί να ισχυρίζεται οτιδήποτε».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι βάσει της εικόνας που ο ίδιος έχει για τις σχέσεις του Νίκου Μανιαδάκη με τις εισαγγελικές Αρχές, «υπήρχε άριστο κλίμα» μεταξύ τους και «ό,τι κι αν ισχυρίζεται, μιλούν τα γεγονότα». 

Επιβεβαίωσε ότι, «στις καταθέσεις του κάνει αναφορές σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα» και συμπλήρωσε πως ο ίδιος ο κατηγορούμενος «παραδέχθηκε ότι είχε πολλές επαφές με τις αμερικανικές Αρχές», για να εξηγήσει πως «οι συναντήσεις δεν ήταν για να δώσει συμβουλές, αλλά για να δώσει εξηγήσεις για πρόσωπα και καταστάσεις που γνώριζε».

Χαρακτήρισε τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα ως «ισχυρό παράγοντα που γνώριζε πράγματα για τον κόσμο της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο» και διερωτήθηκε πώς «ένα καθηγητής της Δημόσιας Υγείας ταξιδεύει για δουλειές σε όλο τον κόσμο».

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει δει τις καταθέσεις του Ν.Μαναδιάκη, αλλά έχοντας γνώση του πώς λειτουργούν οι ανακρίσεις και οι συζητήσεις με τις αμερικανικές Αρχές, ο κατηγορούμενος «απέδωσε ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα ακόμα και στις ελληνικές Αρχές, σε συγκεκριμένους παράγοντες, ενώ κάνει λόγο για διαφθορά ύψους 1,8 δισ. ευρώ».

 

ant1news

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα