Μάζης: Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που φοβάμαι για το Αιγαίο

Μάζης: Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που φοβάμαι για το Αιγαίο

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης αναφέρθηκε στο τι συμβαίνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο την ιδιαίτερα κινητική Τουρκία.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφερόμενος στην αλλαγή κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει πρόβλημα με την Τουρκία αλλά με τον Ερντογάν. Για τον οποίο όπως είπε προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες κάτι που όπως σημείωσε δεν μπορεί να το κάνει για πολύ καιρό ακόμη.

Για την επέμβαση των Τούρκων στη Συρία εξήγησε ότι είναι δύσκολη για την Άγκυρα και τον Ερντογάν. Το δύσκολο όπως είπε δεν είναι να κάνει την εισβολή, το πολύ δύσκολο είναι να κρατήσει όσα κατακτήσει, μόνος του και με δεδομένες τις αντιρρήσεις Ισραηλινών και Γάλλων.

“Πολλούς για πάντα δεν γίνεται να τους κοροϊδεύεις”, λέει ο κ.Μάζης σχολιάζοντας την πολιτική που προσπαθεί να ασκήσει ο Ερντογάν.

Δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η αποχώρηση των Αμερικανών είναι δεδομένη. Δεν αρκεί όπως εξήγησε μια απόφαση προέδρου για να γίνει. Το σύστημα διοίκησης των ΗΠΑ δεν είναι τόσο απλοϊκό όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Ανέλυσε ποιο είναι το λάθος που κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ με την απόφαση που ανακοίνωσε περί απόσυρσης των στρατευμάτων του από τη Συρία. Η οποία όπως είπε δεν πιστεύει ότι τελικά θα γίνει και απέδωσε την απόφαση σε “επιχειρηματική μπλόφα” του Αμερικανού Προέδρου γιατί ορθολογικά όπως λέει εάν επιμείνει σε αυτή όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε έναν ακόμη μεγάλο πόλεμο.

Στο ερώτημα ποια είναι η πραγματική σχέση Τραμπ-Πούτιν και τι είναι ο Ερντογάν για αυτή τη σχέση, ο κ. Μάζης απάντησε: “Μια ανορθογραφία”.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξε ότι για τον κ.Ερντογάν όσο υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, θα έχει πρόβλημα γιατί “δεν μπορείς να ικανοποιήσεις και τη φωτιά και το νερό” και επισήμανε ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί από τις ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και από το ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται εκεί.

Υπάρχει όμως και ένα σενάριο που τον ανησυχεί ιδιαίτερα για την Ελλάδα και το Αιγαίο, η οποία μπορεί να προέλθει έπειτα από μια ‘θερμή ρήξη” με την Τουρκία. Το σενάριο που μετατρέπει την περιοχή από τα Δαρδανέλια μέχρι την Κύπρο σε “ουδέτερη ζώνη”.

“Εκείνο που με φοβίζει είναι η υπόθεση του Αιγαίου. Με ανησυχεί γιατί είναι ένα εφιαλτικό σενάριο το οποίο συνεχίζω να το φοβάμαι το οποίο λέει το εξής ότι έχουμε μία θερμή ρήξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Εκεί είναι νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Έχουμε λοιπόν μία ρήξη, ποιος είναι ο νόμιμος συντελεστής που θα επιβάλει την τάξη, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή; Το ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει λοιπόν το ΝΑΤΟ και τι μας λέει ‘επειδή εσείς οι Τούρκοι και εσείς οι Έλληνες είσαστε άτακτοι, δεν είστε καλά παιδιά και δεν μπορείτε να συνεργαστείτε, θα σας φτιάξουμε μία ουδέτερη ζώνη που θα ξεκινά από τα Δαρδανέλια και θα καταλήγει μέσω του ανατολικού Αιγαίου μέχρι κάτω την Κύπρο, η οποία θα είναι ουδέτερη και θα ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ούτως ώστε να μην πλησιάζετε ο ένας τον άλλον’” τόνισε ο κ. Μάζης.

Ο κ. Μάζης χαρακτήρισε τη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη περί εξαΰλωσης “πάρα πολύ χρήσιμη, για να την ακούσουν όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ”.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μάζης ήταν απολύτως αρνητικός για το ενδεχόμενο να “περάσει”.

Για τη βομβιστική επίθεση στο Κολωνάκι, ο κ.Μάζης έκανε λόγο για ένα νέο είδος τρομοκρατίας που πιθανόν “επωάζεται” στην Ελλάδα. Τρομοκρατίας που έχει να κάνει με τη θρησκεία. Εξηγεί στη συνέντευξή του ποια είναι τα σημάδια που τον ανησυχούν.

Δείτε το βίντεο:

militaire.gr

ΒΙΝΤΕΟ: YouTube/Militaire News

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα