Συνάντηση Τσίπρα - τραπεζιτών για "κόκκινα" δάνεια και πρώτη κατοικία

Συνάντηση Τσίπρα - τραπεζιτών για "κόκκινα" δάνεια και πρώτη κατοικία

Συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τη λήξη του ισχύοντος πλαισίου, έχει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, υπό τον πρόεδρο της Ένωσης Νίκο Καραμούζη, θα ενημερωθούν από το Πρωθυπουργικό επιτελείο για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δύο είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν: Το νέο πτωχευτικό δίκαιο για φυσικά πρόσωπα, καθώς στις 31/12/2018 εκπνέει η ισχύς του νόμου Κατσέλη, αλλά και το σχέδιο στήριξης των τραπεζών με κρατικές εγγυήσεις, για την ταχύτερη αποκλιμάκωση των δεικτών καθυστερήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tovima.gr, θα υπάρξει δίμηνη παράταση του προστατευτικού πλαισίου της κύριας κατοικίας, ώστε να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την αντικατάστασή του.

Οι εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης πιέζουν για μείωση του ορίου προστασίας από τις 180.000 ευρώ στις 75.000 ευρώ, με την κυβέρνηση να επιδιώκει διατήρησή του σε υψηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα, εξετάζεται η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου στήριξης των δανειοληπτών, που προβλέπει καταβολή μέρους της μηνιαίας δόσης των οφειλών που θα αναδιαρθρωθούν από το Δημόσιο.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τις διοικήσεις των τραπεζών για το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το ΤΧΣ για την εγγύηση από το Δημόσιο των δανείων που θα τιτλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα