Η συμφωνία των Πρεσπών ταράζει την ανάπαυλα των εορτών. Προειδοποιητικές βολές από ΑΝΕΛ

Η συμφωνία των Πρεσπών ταράζει την ανάπαυλα των εορτών. Προειδοποιητικές βολές από ΑΝΕΛ

Παρά την ανάπαυλα των εορτών, οι πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως δεν σταματούν. Επίκεντρο, για ακόμη μια φορά, η συμφωνία των Πρεσπών και το Σκοπιανό. Ενώ στη γειτονική χώρα, ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς, η εισήγηση που φαίνεται να έχει στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός αλλά και ως υπουργός Εξωτερικών, είναι να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου. 

Την ίδια στιγμή, οι προειδοποιητικές βολές από τον κυβερνητικό συνεταίρο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει τη σκληρή ρητορική του για τη συμφωνία και επαναλαμβάνει ανα τακτά χρονικά διαστήματα ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Εντύπωση πάντως προκάλεσε την Πέμπτη η δήλωση του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ. Όπως ανέφερε ο κ. Σγουρίδης, στην περίπτωση που για το Σκοπιανό ο Αλέξης Τσίπρας μετατρέψει μια πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης όπως έχει δικαίωμα σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής- οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. 

Διπλωματικές πηγές: Μπορει και τον Γενάρη να έρθει η συμφωνία στη Βουλή

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν νωρίτερα διπλωματικές πηγές, η εισήγηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εξωτερικών είναι να ξεκινήσουν από την ελληνική πλευρά οι διαδικασίες για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, έτσι ώστε ως τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί το πρωτόκολλο εισδοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ. 

“Όχι δεν θα αφήσουμε εκκρεμότητες στη ΝΔ” έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες διπλωματικές πηγές, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας ικανοποιούν την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της διαδικασίας στην ελληνική Βουλή, ακόμη και αν μεσολαβήσει πιθανή πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ ή ακόμη και αν αυτή μετατραπεί σε πρόταση εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό. “Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί” ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Επιμένουν οι ΑΝΕΛ - Τι θα γίνει σε ψήφο εμπιστοσύνης 

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, από τον Έβρο όπου βρέθηκε την Πέμπτη συνέχισε να εξαπολύει βολές εναντίον της συμφωνίας, ενώ ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης έριχνε άλλη μια... “βόμβα” αναφορικά με το τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ στην περίπτωση που λόγω της συμφωνίας το Κοινοβούλιο βρεθεί μπροστά σε μια πιθανή ψηφοφορία για πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Είπα ότι μπορεί να είναι η τελευταία μου φορά ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είναι γνωστό ότι έχω ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα παραιτηθώ από Υπουργός Εθνικής Άμυνας και θα αποχωρίσω από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι καθήκον μου να το κάνω αυτό. Από εκεί και πέρα, το στράτευμα δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Το στράτευμα παραμένει ενωμένο, δεν εμπλέκεται στις πολιτικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στη Βουλή των Ελλήνων, υπηρετεί τη σημαία, το εθνόσημο και την πατρίδα», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος.

“Εμείς ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουμε όταν έρθει η συμφωνία. Από κει και πέρα ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να κάνει αυτο που μπορεί να κάνει” ανέφερε από τη μεριά του ο Παναγιώτης Σγουρίδης, μιλώντας στο ρ/φ του news24/7. Ερωτηθείς δε αν σε αυτά που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι και οι εκλογές, ο κ. Σγουρίδης ανέφερε: “Πολύ πιθανόν”.

Η αβέβαιη αριθμητική και το πιθανό ατύχημα

Η κυβέρνηση, λοιπόν, επιμένει πως μπορεί να εξασφαλίσει τους απαραίτητους 151 βουλευτές για να περάσει τη συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή. Η πολιτική λογική πάντως, στην οποία τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο μέχρι την τελευταία στιγμή, λέει ότι μέχρι στιγμής σίγουροι υπέρ της συμφωνίας είναι 148 βουλευτές. Δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η ανεξάρτηση βουλευτής αλλά συμμετέχουσα στην κυβέρνηση Κατερίνα Παπακώστα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανοιχτά, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ, αυτό που υπονόησαν στις δηλώσεις τους τόσο ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ όσο και η διπλωματική είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Εάν η ΝΔ αποφασίσει να ενεργοποιήσει το όπλο της πρότασης μομφής με αφορμή την έλευση της συμφωνίας στη Βουλή τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπροστά του δύο επιλογές. Είτε να αφήσει την ψηφοφορία επί της συγκεκριμένης πρότασης να διεξαχθεί και άρα να αφήσει την αξιωματική αντιπολίτευση να σηκώσει το βάρος της εύρεσης 151 ψήφων κατά. Είτε να μετατρέψει την μομφή σε πρόταση εμπιστοσύνης και άρα να σηκώσει ο ίδιος το συγκεκριμένο βάρος αναζητώντας όχι μία αλλά δύο πλειοψηφίες πλέον των 151: μία για την πρόταση εμπιστοσύνης και μια για τη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είναι προφανές, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η έκβαση των πραγμάτων δεν είναι καθόλου βεβαία. 

Τα ελληνοτουρκικά 

Εν τω μεταξύ, τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στο άλλο μεγάλο εθνικό θέμα που απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα, τα ελληνοτουρικά, ξεκαθάρισαν διπλωματικές πηγές.

Αναφορικά με την σχεδιαζόμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στην Τουρκία, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι “μέσα στον Ιανουάριο παλεύουμε να προλάβουμε το ταξίδι στην Τουρκία”, ενώ σχετικά με την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει πυραύλους s400 από τη Ρωσία ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως όρο προς την Τουρκία “η θα πάρετε patriot ή s400 με κυρώσεις”.

“Δεν είναι καλό να έχεις μια εχθρική Τουρκία. Δεν προκαλούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε σε δικό μας έδαφος κατάληψη”, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα