Η Βουλή ενέκρινε τον διορισμό Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Βουλή ενέκρινε τον διορισμό Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με διευρυμένη πλειοψηφία και έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση  εγκρίθηκε πριν από λίγο από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η εισήγηση του Υπουργού Οικονομίας για διορισμό της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου σε θέση επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κατά την εισήγησή της η κα Θάνου υποστήριξε ότι κανένας ποτέ δεν άφησε τον παραμικρό υπαινιγμό για μεροληψία και πως συνήνεσε στην πρόταση της κυβέρνησης καθώς θεωρεί πολύ σημαντικό τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού: "Δίνω έμφαση στην ταχύτητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να γίνονται όλα κατά τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Ουδέποτε ελέχθη κάτι τέτοιο. Να είστε απολύτως σίγουροι ότι με την ίδια αμεροληψία και αντικειμενικότητα που υπηρέτησα στο δικαστικό Σώμα θα πορευθώ στη θητεία μου και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού" είπε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης θέλοντας να προλάβει τα σχόλια της αντιπολίτευσης τόνισε ότι αν  κάποιοι λένε για ασυμβίβαστο επειδή ήταν στο γραφείο του Πρωθυπουργού να δούμε και πρώην Υπουργούς ή γραμματείς κομμάτων που είναι επικεφαλής σε άλλες ανεξάρτητες αρχές.

Η θητεία της κ. Θάνου σε θέση προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλώντας μεγάλη ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης: "Τα πρόσωπα τα οποία προτείνονται θα πρέπει να έχουν επαρκή απόσταση από πολιτικά πρόσωπα. Στο παρελθόν το θέμα απασχόλησε την ίδια την κα Θάνου καθώς σε παλαιότερη δήλωσή της έλεγε: Οι καρέκλες του προεδρείου της Ένωσης δικαστών και Εισαγγελέων είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις. Τα μέλη του προεδρείου δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της θητείας τους να αποδέχονται άλλες θέσεις όπως π.χ του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής. Τι είναι εκείνο το οποίο έχει αλλάξει σε αυτή τη δήλωση της κ. Θάνου" είπε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: "Για τη Ν.Δ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική και απαράδεκτη. Υπονομεύει την ανεξαρτησία της αρχής. Γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε" αφήνοντας σαφείς υπαινιγμό ότι η Ν.Δ θα προχωρήσει σε καρατόμησή της αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Βενιζέλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ρώτησε την κα Θάνου αν θα θέσει  την παραίτησή της στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης και αν θα καταδεχθεί  με τέτοια πορεία στο δικαστικό σώμα να καταλάβει τη θέση αυτή με τόσες αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση.

Απαντώντας η κα Θάνου τόνισε ότι "ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε ο κ. Δραγασάκης διανοήθηκαν ότι θα με παίρνουν τηλέφωνο να μου λένε να είμαι υπέρ ή κατά κάποιου επιχειρηματία. Διαβεβαιώνω ρητά ότι δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο. Ουδέποτε έδωσα τέτοιο δείγμα.. Αντί να ζητάτε να σας κάνω τώρα δήλωση για το τι θα κάνω αν αναλάβει η Νέα Δημοκρατία , να περιμένετε να δείτε πως θα συμπεριφερθώ".

Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε υπέρ της τοποθέτησης της κ. Θάνου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ ψήφισε "παρών", ενώ καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ωστόσο ο διάλογος της κ. Θάνου με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Απαντώντας στο ερώτημα για τον υπαινιγμό που άφησε ο κ. Βορίδης για αποπομπή της αν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η κα Θάνου είπε χαρακτηριστικά: "Αυτό δεν μπορεί να το κάνει και το ξέρει. Γι' αυτό και απάντησα λέγοντάς του να περιμένει να δει τι θα πράξω". Η κα Θάνου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μέχρι τις εκλογές θα προλάβει να κλείσει αρκετές υποθέσεις καθώς είναι υπέρμαχος της ταχύτητας ενώ έδωσε και μια συμβουλή στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες: "Εγώ κάθε πρωί που ξυπνάω λέω "όλα καλά". Αλλιώς δεν έχει νόημα. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι". 

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα