Συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν: Η συμφωνία των Πρεσπών θέτει το πρόβλημα σε δίκαιη βάση

Συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν: Η συμφωνία των Πρεσπών θέτει το πρόβλημα σε δίκαιη βάση

Ειδική αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή».

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έτεινε χείρα βοηθείας στη Μόσχα, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη Ρωσία και να βασίζεται σε ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Επίσης, εξήρε τη στάση της Μόσχας για το κυπριακό, τονίζοντας ότι «υπογράμμισα στον κ. Πούτιν την εκτίμησή μου στη Ρωσία για τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος».

Σημείωσε, δε, ότι «αυτή η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και πιστεύω ότι θα συμβάλει να συνεχίσουμε τη συνεργασία και τον διάλογο με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική».

«Έκλεισε η σελίδα»

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ζήτημα των απελάσεων Ρώσων από την Ελλάδα σε σχέση με το σκοπιανό, λέγοντας ότι για «δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις των διπλωματών μας. Δύσκολα θα μπορούσα να δεχτώ ότι κάποιοι κάνουν παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας. Αυτή η σελίδα έχει κλείσει, αλλά δεν εμπόδισε ιδιαίτερα τις σχέσεις μας».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα-μέλος της ΕΕ που δεν δέχθηκε να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά τις Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ, ενώ σε αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι «μια βροχερή μέρα του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός».

Υπογράμμισε, δε, ότι «για το θέμα της Κύπρου πιστεύω ότι έχουν δοθεί οι αμοιβαίες διευκρινίσεις. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης».

Ο κ. Πούτιν έκανε ειδική αναφόρά στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα επιτήρησης, σημείωνοντας ότι «η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο. Ελπίζουμε αυτές οι δυσκολίες να ξεπεραστούν. Στα πρώτα βήματα της ανεξάρτητης Ελλάδας έχουμε σταθεί στο πλάι της και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Προηγήθηκε συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα στο Κρεμλίνο.

Η πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη σημερινή επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα και οι συναντήσεις που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ δίνουν τον τόνο στην προσπάθεια πλήρους εξομάλυνσης των διαχρονικά καλών σχέσεων των δύο χωρών. Σχέσεων που διήλθαν μια σύντομη κρίση το περασμένο καλοκαίρι, με τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών στις οποίες προχώρησαν Αθήνα και Μόσχα. 

 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα