Η απόφαση που ανατρέπει όλα τα δεδομένα στην υπόθεση Παπαντωνίου

Μπλοκαρισμένοι παραμένουν οι λογαριασμοί του κουμπάρου του πρώην υπουργού και ήδη προφυλακισμένου Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς οι ελβετικές αρχές απέρριψαν και τα δύο 

αιτήματα της χώρας μας για άρση του τραπεζικού απορρήτου, διότι «υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές, είναι προϊόν υποκλοπής».

Από τον επίμαχο λογαριασμό εμβάστηκαν στη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, συνολικά 1,3 εκατ. ευρώ, καταθέσεις που εντοπίστηκαν στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας (σ.σ. ο αντίστοιχος Άρειος Πάγος στην Ελλάδα) απέρριψε πριν από λίγες ημέρες την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης κι έτσι καθίσταται αμετάκλητη η προ πενταμήνου απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με αυτή, δεν πρέπει να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου του κουμπάρου του κ. Παπαντωνίου, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές στα δύο αιτήματα τους, είναι προϊόν υποκλοπής.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η ελβετική Εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των συγκεκριμένων στοιχείων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αφήνει ωστόσο ένα παράθυρο ανοιχτό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες δίνει τη δυνατότητα στην εκεί Εισαγγελία να επανέλθει, με ερώτημα προς την Ελλάδα για την προέλευση των στοιχείων.

Ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών αρχών, δήλωσε σχετικά:

«Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες.

» Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων. Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων, υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης Αρχής της Εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις.

» Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές Αρχές».

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα