Ξενογιαννακοπούλου: Πάνω από 15.000 προσλήψεις το 2019

Ξενογιαννακοπούλου: Πάνω από 15.000 προσλήψεις το 2019

Περισσότερες από 15.000 προσλήψεις το 2019 (8.000 τακτικές προσλήψεις, επιπλέον 3257 στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και 4500 στην ειδική αγωγή) ανακοίνωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6. 

"Για το 2019 -συνέχισε- εφαρμόζεται ο κανόνας 1 προς 1 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πρόσληψη γίνεται στη θέση του αποχωρήσαντος. Στην Ελλάδα υπήρξε 20% οριζόντια μείωση υπαλλήλων στο Δημόσιο, δεν υπάρχει προηγούμενο σε καιρό ειρήνης".

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 692.907 , το 2014 576.856 και τον Αύγουστο 2018 566.511.Σε σχέση με την καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο, σημείωσε ότι η διάταξη ότι χρειάζεται απολυτήριο δημοτικού για το προσωπικό καθαριότητας αορίστου χρόνου έχει μπει για να υπάρξει μια βάση προσόντων Δεν πρόκειται να αλλάξουν τα κριτήρια, το θέμα είναι πως αντιμετωπίστηκε το ζήτημα από τη Δικαιοσύνη Σε σχέση με τους συμβασιούχους είπε ότι το 2014 ήταν 48.084 και το 2018 46.935, υπάρχει δηλαδή μείωση. Σε σχέση με τους μετακλητούς είπε ότι μέχρι το 2014 δεν γινόταν καταγραφή των μετακλητών. "Εχω στο γραφείο μου 12 μετακλητούς ο κ. Μητσοτάκης στο ίδιο υπουργείο είχε 50".

Μιλώντας για την αύξηση των δαπανών στο Δημόσιο την απέδωσε στα εξής: "Τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά είχαν μπλοκαριστεί όλες οι προσλήψεις και τις έκανε η επόμενη κυβέρνηση, αποκαταστάθηκαν οι 3000 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και συνυπολογίζεται το κόστος των αναδρομικών Οι μισθοί είναι παγωμένοι στο Δημόσιο, δεν υπάρχει καμία μισθολογική αύξηση".

Για την αξιολόγηση: "Η έννοια της αξιολόγησης όπως και εκείνη της μεταρρύθμισης δυσφημίστηκε μέσα από τη μνημονιακή αντίληψη της τιμωρητικής λογικής που οδηγούσε σε υποχρεωτική κύρωση για το 15%. Αυτό δημιούργησε μεγάλη καχυποψία στο χώρο του Δημοσίου. Από το 2016 και μετά έχει αξιολογηθεί το 85% του προσωπικού που συνδυάζεται με νέα οργανογράμματα όπου υπάρχει περίγραμμα θέσης. Οι μετακινήσεις εντός του Δημοσίου δεν γίνονται πια ως ρουσφέτι αλλά μέσα από το θεσμό της κινητικότητας. Έχουμε περιπτώσεις που υπάλληλοι πάνε σε πειθαρχικά, έχουμε και απολύσεις για πλαστά πιστοποιητικά. Φέτος έγιναν 350 απολύσεις επίορκων. Πρέπει να αναδεικνύουμε και αυτή την πτυχή".

Για την εκκλησία: "Εφόσον προχωρήσει η συμφωνία κυβέρνησης-Εκκλησίας οι 10.000 προσλήψεις θα αφορούν την περίοδο από το 2020 και μετά. Είμαι αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία. Οταν γίνονται μεγάλες αλλαγές υπάρχει ανασφάλεια και παραπληροφόρηση. Είναι σημαντικό ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι του λαϊκού κλήρου στην επιτροπή της Ιεραρχίας και είμαι βέβαιη ότι όταν έρθει το σχέδιο νόμου δεν θα υπάρχει ανασφάλεια".

"Στόχος είναι η απλούστευση των διαδικασιών, η ψηφιοποίηση Δημοσίου, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η αναβάθμιση των ΚΕΠ. Γι αυτό και θα προσληφθούν 125 εργαζόμενοι στις κενές θέσεις στα ΚΕΠ ειδικά στα νησιά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου δεν μπορεί. να γίνει χωρίς νέο αίμα. Ο μέσος όρος των υπαλλήλων στο Δημόσιο είναι πάνω από 50", πρόσθεσε η ίδια.

Για πιθανές συγκλίσεις και συμμαχίες είπε: "Είναι λυπηρό ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει κανέναν διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σημαντικό μέρος στελεχών υπάρχει σκοπιμότητα που είναι η επιθυμία συμπόρευσης με τη Δεξιά, κατά τα άλλα υπάρχει εσωστρέφεια και αμηχανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ωριμάσει προς μια τέτοια πορεία. Η δική μου αξιοποίηση στην κυβέρνηση δείχνει ακριβώς τη βουληση για προοδευτικές συγκλίσεις".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα