Στο πλευρό της εκκλησίας ο Μητσοτάκης. Θα επαναφέρουμε την μισθοδοσία

Στο πλευρό της εκκλησίας ο Μητσοτάκης. Θα επαναφέρουμε την μισθοδοσία

Τη διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου αλλάξει μονομερώς το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών η Νέα Δημοκρατία, ως επόμενη κυβέρνηση, θα το επαναφέρει εξέφρασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης.

Την ίδια στιγμή και με δεδομένη την αντίθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε κάθε αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος, όπως αυτή άλλωστε εκφράστηκε με επιστολή του (πέρυσι τον Αύγουστο) προς τον πρωθυπουργό, έχει ενδιαφέρον η σημερινή συζήτηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με την Αγία και Ιερά Σύνοδο στο Φανάρι γύρω από την αναθεώρηση του Συντάγματος και βεβαίως το προσύμφωνο Τσίπρα- Ιερώνυμου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Κρήτης τάχθηκε στο πλευρό των ιερέων ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως το λεγόμενο προσχέδιο είναι «άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα του κ. Τσίπρα» καθώς «αυτό που απεδείχθη ότι τον ενδιέφερε ήταν η εξαγγελία 10.000 νέων κομματικών προσλήψεων».

Στο πλαίσιο αυτό και αφού επανέλαβε ότι δεν είχε καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση για τη συμφωνία, αναφέρθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση τονίζοντας ότι δεν είναι αναγκαία η αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν στις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας αλλά αυτά μπορούν να προωθηθούν με καλόπιστο διάλογο και δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Υπενθύμισε, δε, ότι όσα άρθρα και εάν προταθούν για αναθεώρηση από τη σημερινή κυβέρνηση, την ευθύνη για το αν τελικώς θα μεταβληθούν και σε ποια κατεύθυνση την έχει, εκ του Συντάγματος, η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία εφόσον αυτή έλθει στη Βουλή, ξεκαθάρισε η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως. Χαρακτήρισε (μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM) «πρόχειρη» τη συμφωνία, «η οποία δεν διασφαλίζει επ’ ουδενί τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών».

Η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι όσον αφορά στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας «είμαστε θετικοί», υπενθυμίζοντας ότι «είμαστε εμείς που το 2013 ψηφίσαμε νόμο -επί κυβέρνησης Σαμαρά- για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ένα νόμο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε».

Χθες, η αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Κρήτης επισκέφθηκε τον πρόεδρο του κόμματος Ποτάμι Σταύρο Θεοδωράκη και στη συνέχεια τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη αλλά και εκπροσώπους του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Ασφαλώς και δεν πρέπει να μείνουν ξεκρέμαστοι οι κληρικοί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, προσθέτοντας: «Για τη μισθοδοσία μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, θα εξετάσουμε ως Ποτάμι μία δική μας θέση. Θα έχει να κάνει με το να μην είναι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά να είναι κατοχυρωμένη η μισθοδοσία τους από το κράτος».

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα