Brexit: Τα βλέμματα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Τα αγκάθια της συμφωνίας

Brexit: Τα βλέμματα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Τα αγκάθια της συμφωνίας

 Στις Βρυξέλλες στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, καθώς πραγματοποιείται η κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit. Οι “27” αναμένεται να δώσουν το “πράσινο φως” για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εγκρίνουν το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης η οποία περιγράφει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη μακρά πορεία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι ηγέτες καλούνται σήμερα για να εγκρίνουν δύο βασικά έγγραφα του Brexit.

Αρχικά μια πολιτική δήλωση, η οποία αναφέρει ποιά θα είναι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά τον Brexit - ορίζοντας πώς θα λειτουργήσουν ζητήματα σημασίας όπως το εμπόριο και η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έπειτα τη συμφωνία αποχώρησης της ΕΕ, ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο 585 σελίδων που καθορίζει τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σε αυτό περιέχονται ζητήματα όπως τα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλει το ΗΒ στην ΕΕ, τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης και τη συμβιβαστική πρόταση για τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας - Ιρλανδίας (γνωστό ως Backstop).

 Στη σημερινή Σύνοδο δεν θα γίνει κάποια ψηφοφορία. Οι ηγέτες θα παραθέσουν τις απόψεις τους και με την έγκριση των δύο εγγράφων θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της διαδικασίας. Η μπάλα θα περάσει στο Βρετανικό έδαφος και η Πρωθυπουργός Μέι η θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Τι πέτυχε η Ελλάδα στη συμφωνία για το Brexit

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

-09:30 αφίξεις ηγετών.

-10:30 ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

-11:00 συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-12:00 συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

-13:00 κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Τα “αγκάθια” της συμφωνίας

Το Σάββατο η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι είχε συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν ενοχληθεί που η Κομισιόν δεν έχει ακόμη πάρει τις εγγυήσεις του Λονδίνου πώς θα συνεχίσουν κανονικά τα αλιευτικά δικαιώματα τους σε βρετανικά χωρικά ύδατα. Στην «διαρροή» τμήματος του κοινού ανακοινωθέντος φαίνεται ότι υπάρχουν πιέσεις προς την Τερέζα Μέι αλλά όχι ξεκάθαρες εγγυήσεις.

Ωστόσο, το ανακοινωθέν των 27 κάνει μία σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά με τα βρετανικά χωρικά ύδατα και τους όρους μίας ευρύτερης οικονομικής συμφωνίας. Μάλιστα υπονομεύει ξεκάθαρα την δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Το έγγραφο επιβεβαιώνει την πρόθεση της Ε.Ε. να κρατήσει την Βρετανία «δυναμικά ευθυγραμμισμένη» με τις περιβαλλοντικές πολιτικές, ανάμεσα τους και τους στόχους για την κλιματική αλλαγή που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης των Παρισίων. Η Ε.Ε. αναφέρει στο ανακοινωθέν ότι «θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη διατήρησης φιλόδοξων όρων και στην προστασία του αλιευτικών επιχειρήσεων και των κοινοτήτων τους».

Επίσης, αρκετές χώρες φοβούνται ότι το backstop της Βόρειας Ιρλανδίας με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί θα δίνει δικαιώματα στην Βρετανία για πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ υποτίθεται ότι η πρόσβαση θα ήταν ένα από τα ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά που θα ασκούσαν πίεση στο Λονδίνο.

Τρίτον, η Ισπανία είναι εξαιρετικά εκνευρισμένη με το Λονδίνο, καθώς δεν θέλει η συμφωνία να αφορά το Γιβραλτάρ και είχε απειλήσει με βέτο. Τελικώς βρέθηκε συμβιβαστική λύση, καθώς το Λονδίνο παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Βρετανίας-Ισπανίας για το θέμα του Γιβραλτάρ και έτσι κάμφθηκαν οι αντιδράσεις της Μαδρίτης. Ήδη η Τερέζα Μέι δέχεται πυρά στο εσωτερικό της Βρετανίας για το γεγονός ότι έκανε πίσω στις ισπανικές πιέσεις.

 Δραματική επιστολή της Μέι προς τους Βρετανούς

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής η Τερέζα Μέι δημοσιοποίησε επιστολή προς τους Βρετανούς πολίτες προκειμένου να τους απευθύνει δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit .

Ωστόσο αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», είπε.

Κυριακάτικες εφημερίδες αναφέρουν ότι διαφορετικές παρατάξεις στο κόμμα της πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, όπως οι περισσότεροι αναμένουν.

Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

«Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες "Leave" και "Remain" μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός», τόνισε.

«Το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία», κατέληξε.

Παραλίγο φιάσκο με το Γιβραλτάρ

Οι δύο πλευρές, ΕΕ και Βρετανία, παραλίγο να πέσουν στον ύφαλο του Γιβραλτάρ καθώς η Ισπανία εξέφρασε έντονες ανησυχίες απειλώντας να εκτροχιάσει τη συμφωνία Brexit για το ρόλο της στις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες που αφορούν το Γιβραλτάρ - ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος με 30.000 κατοίκους.

Χρειάστηκαν συντονισμένες συνομιλίες Τουσκ-Γιούνκερ με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντσεζ, έτσι ώστε να άρει η Ισπανία τις αντιρρήσεις της. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το προσχέδιο της σημερινής συμφωνίας, οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Μαδρίτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα