Βουλή Live: Σκληρή κόντρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Βουλή Live: Σκληρή κόντρα  για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 11:00 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη λήψη της απόφασης με την οποία θα καθορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της Έκθεσης της Επιτροπής στην Ολομέλεια. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχει ήδη προϊδεάσει ότι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός δύο μηνών, προκειμένου, με τις προβλεπόμενες δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, να “πέσει” η αυλαία το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

 

 Ο πρωθυπουργός απαντά στην Φώφη Γεννηματά
 
Γεννηματά: Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ
 
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά με αφορμή και το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
 
Ο πρωθυπουργός ήπιε ένα εσπρεσάκι την ώρα της αντιπαράθεσης με Μητσοτάκη
 

Στο βήμα η Φώφη Γεννηματά
 
Στο βήμα πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης
 
«Η μονιμότητα των κληρικών ορίζεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σας καλώ να μη δημαγωγείτε.»
 
«Αμιγώς ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν υπάρχουν πουθενά, τουλάχιστον στον Ευρωπαϊκό χώρο.»
 
Πάλι στο βήμα ο πρωθυπουργός
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Είπε ότι όταν θα έρθει το κόμμα του στην εξουσία οι ρουβίκωνας και οι έμποροι ναρκωτικών θα πεταχτούν έξω.
 
«Γιατί δημιουργείτε ανασφάλεια στους ανθρώπους χωρίς καν να υπάρχει οικονομικό όφελος; Βάζετε τους ιερείς σε μεγάλη προσωπική ανασφάλεια αλλά θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το Κράτος.»

Στο βήμα πάλι ο πρωθυπουργός
 
 «Μας λέτε ότι προχωράτε περίπου στην απόλυση 10.000 ιερέων. Για να προσληφθούν κάποιοι, θα πρέπει κάποιοι άλλοι να έχουν απολυθεί.»
 
Το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή. Πείτε το ξεκάθαρα, φοβάστε οτι θα χάσετε τις εκλογές και δεν θέλετε να διαμορφώσει το Σύνταγμα η ΝΔ»
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στα περί προέδρου του Εδεσσαϊκου που είπε ο Αλέξης Τσίπρας τον διόρθωσε λέγοντάς του ότι δεν ήταν πρόεδρος αλλά αντιπρόεδρος.
 
«Κάνετε λάθη και στα σοβαρά και στα λιγότερο σοβαρά κύριε Τσίπρας, δεν ήταν πρόεδρος του Εδεσσαϊκού ήταν Αντιπρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.
 
Παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη
 
Προτείνετε έναν Συνταγματικό "ζουρλομανδύα", για τα ελλείμματα. Μας κάνατε κριτική για τον "κόφτη" και τώρα εσείς το ζητάτε να μπει στο Σύνταγμα!
 
«Δεν έκανα μόνος μου την συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σ'αυτήν την κυβέρνηση».
 
 
Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;.
 
Τσίπρας σε Μητσοτάκη:
 
«Η θέση σας για την Προεδρική εκλογή ενδεχομένως είναι θέση Προέδρου του Εδεσσαϊκού, όχι αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης»
 
Ο πρωθυπουργός παίρνοντας τον λόγο είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι το κόμμα του δεν έχει μελετήσει επαρκώς την συνταγματική αναθεώρηση και ότι οι προτάσεις που κατέθεσε είναι αλλοπρόσαλλες.
 
 Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι το κόμμα του θα μετέχει κανονικά στις επιτροπές για την αναθεώρηση του συντάγματος. Προσερχόμαστε ως υπεύθυνη δύναμη του τόπου. Το νέο σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διασφαλίζει την συνέχεια του Κράτους να θωρακίζει την δικαιοσύνη. Να αποκαθιστά την θωράκιση της δικαιοσύνης.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι το κόμμα του θα μετέχει κανονικά στις επιτροπές για την αναθεώρηση του συντάγματος. Προσερχόμαστε ως υπεύθυνη δύναμη του τόπου. Το νέο σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διασφαλίζει την συνέχεια του Κράτους να θωρακίζει την δικαιοσύνη. Να αποκαθιστά την θωράκιση της δικαιοσύνης.
 
Χρειάζεται πραγματικό θράσος να εισηγείστε εσείς τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όταν ο ίδιος θα μείνετε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε διεθνώς την έννοια του δημοψηφίσματος.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά της θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού. Η εκκλησία δεν είναι εταιρεία. Η Πολιτεία πρέπει να διευκολύνει το φιλανθρωπικό της έργο αλλά με τις φορολογικές υποχρεώσεις που ισχύουν για όλους.
 
Αναφερόμενος στους κληρικούς είπε ότι έχουν την συμπαράστασή του και αυτή η κοροϊδία της κυβέρνησης και της απάτης δεν θα περάσει.
 
Ο εισηγητής σας κ. Κατρούγκαλος, χωρίς να ντρέπεται, είπε ξεκάθαρα ότι ήρθε η στιγμή να αποτρέψετε για μια δεκαετία τις αλλαγές που θεωρείτε ότι δεν πρέπει να γίνουν. Είναι προφανές: θέλετε να αποτρέψετε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

 
  Η ΝΔ δεν πρόκειται να σας επιτρέψει να συριζοποιήσετε την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
 
Θέλετε να ματαιώσετε για μια 10ετία κάθε τολμηρή αλλαγή που θα έφερνε η επόμενη κυβέρνηση.
 
Εχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για σκάνδαλα τα οποία ααποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο.
 
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν είπε ότι το 2016 είχε φωτισθεί κόκκινη η Βουλή και εξαγγέλθηκε διαβούλευση για την Συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή ξεχάστηκε και την ξαναθυμηθήκατε λίγο πριν τις εκλογές. Θέλετε να ξεφύγετε από την ζοφερή πραγματικότητα που έχετε φτιάξει.
 
Ψηψίστε τις δικές μας προτάσεις κύριε Τσίπρα και θα ψηφίσουμε και τις δικές σας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό λέγοντάς του ότι εμφανίστηκε με συναινετικό πρόσωπο ενώ σε μια πρόσφατη συνέντευξή του είχε ενστερνιστεί απόλυτα το δόγμα Πολάκη.
 
Και συνέχισε: «Και αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που καταθέσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές αλλά και προωθητικές».

 Στο βήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
 
 Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας
 
Αναφερόμενος στο κεφάλαιο των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας ο πρωθυπουργός είπε: «Νομίζω ότι σήμερα, η πολιτεία, η εκκλησία, το κοινοβούλιο, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί έχουν πλέον κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών. Και ότι πρέπει ταυτόχρονα να επιλυθούν ιστορικές εκκρεμότητες. Πρέπει να διαμορφώσουμε με την αναγκαία ευαισθησία και τον απαιτούμενο σεβασμό, όρους και προϋποθέσεις για να διακριθούν οι ρόλοι από τη μια μεριά του Κράτους και από την άλλη της Εκκλησίας. Διότι μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε και τις κατάλληλες συνθήκες για επωφελή συνεργασία εκεί που αρμόζει. Να αφήσουμε στην άκρη παλιές διενέξεις και συγκρούσεις, να αφήσουμε στο παρελθόν τις μονομερείς ενέργειες και να προχωρήσουμε με αμοιβαία κατανοήση».
 
Εκτίμησε ότι και σε αυτό το σημείο διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή. «Διότι ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους. Έχει έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους
 
Γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη. Και αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος. Ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους που βεβαίως δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα. Αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προυποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία».

 
"Προτιμώ εκατό λάθη του λαού από το αλάθητο των εκπροσώπων του"

«Γνωρίζω πολύ καλά», είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν εμπιστεύονται και τόσο τη λαϊκή κρίση. Που θεωρούν αδαή τη λαϊκή πλειοψηφία. Που έχουν την άποψη ότι ο λαός παρασύρεται εύκολα.
 
Ότι κάνει μόνο λάθη. Με λίγα λόγια υπάρχουν αρκετοί αριστοκράτες ανάμεσά μας.
 
 
Ε λοιπόν για να παραφράσω μια γνωστή φράση της Ρόζας Λούξεμπουργκ: "προτιμώ εκατό λάθη του λαού από το αλάθητο των εκπροσώπων του".
 
Ο πρωθυπουργός, κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν τις προτάσεις για τα δημοψήφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
 
Και πρόσθεσε: «Και το ίδιο σας καλώ να κάνετε και με τις προτάσεις εκείνες που επιχειρούν να βάλουν ένα τέλος στην σημερινή συνταγματική λογική ότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί μια κάστα που χρήζει ειδικής μεταχείρισης και δικαιούται ειδικά προνόμια. Το ίδιο σας καλώ να κάνετε με τις προτάσεις εκείνες που θέλουν να καταργήσουν τους θεσμούς που συγκροτούν τη βάση και οργανώνουν το πελατειακό κράτος. Γιατί στην δημοκρατία μας δεν μπορούμε να ανεχόμαστε την ύπαρξη πολιτών διαφορετικών ταχυτήτων. Την ύπαρξη πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
 

Νομίζω λοιπόν ότι έχει έρθει πλέον η ώρα 
 
-και θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι κοινός τόπος για την μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής σήμερα –
 
για την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 
Και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών.
 
 
Επίσης είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών
 
Και ακόμα να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα».  


 Οι προτάσεις
 
Αναφερόμενος σε αυτά που προτείνει, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος.
 
Επίσης, την ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της βουλής. «Και φυσικά», είπε, «με την προσπάθεια να δημιούργησουμε θεσμικούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξαντλούν τα περιθώρια συναίνεσης. Και αυτό νομίζω ότι επιτυγχάνεται με την πρόταση των διαδοχικών ψηφοφοριών. Διότι εδώ οποιαδήποτε άλλη λύση μετά από δύο ή τρεις αποτυχημένες προσπάθειες αυξημένης πλειοψήφίας ,δηλαδή:
 
είτε η απευθείας εκλογή από το λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία δημιουργούν κίνδυνους.
 
«Στην πρώτη περίπτωση», είπε ο πρωθυπουργός, «ο κίνδυνος ενός δυισμού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας. Ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών. Και νομίζω ότι πρόταση που καταθέτουμε αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού και τους δύο αυτούς κινδύνους. Επίσης συναίνεση θεωρώ ότι μπορούμε να επιτύχουμε και ως προς την ανάγκη να ενισχύσουμε την άμεση συμμετοχή του λαού στην λήψη των αποφάσεων. Όχι επειδή ο λαός έχει πάντοτε δίκιο. Αλλά επειδή ο λαός είναι η πηγή κάθε εξουσίας».
 

 Αναζητούμε συναινέσεις
 
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «Αυτό που μπορεί να κάνει το Σύνταγμα είναι να θέσει τους όρους και τα όρια. Να καθορίσει τις μορφές της πολιτικής σύγκρουσης και όχι να προκαταβάλλει ή να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της. Και ακριβώς επειδή το γνωρίζουμε δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε το τέλειο σύνταγμα. Γιατί απλούστατα δεν μπορούμε. Γιατί δεν υπάρχει τέλειο σύνταγμα. Διότι πάντοτε το ερώτημα προβάλλει αμείλικτο: τέλειο σύνταγμα για ποιον; Αναζητούμε επομένως συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Και εκτιμώ πως αυτοί οι σκοποί δεν είναι μόνο δικοί μας. Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα».

 Η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά
 
«Και ακριβώς επειδή η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία. Αλλά και το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους. Ενός κράτους του οποίου η οργανωτική δυσμορφία δεν ήταν αποτέλεσμα της δήθεν ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης», είπε ο πρωθυπουργός.
 
Και συνέχισε: «Ούτε φυσικά έχει να κάνει με την δήθεν αποτυχία της ίδιας της μεταπολίτευσης, όπως επιθυμούσαν και επιθυμούν να μας πείσουν διάφοροι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη κρίση,  που όταν μιλούν για τους άλλους, τους διεφθαρμένους, τους φοροφυγάδες, και το πελατειακό σύστημα στη χώρα, στην ουσία μιλούν για τους εαυτούς τους και για τις δικές τους πολιτικές ευθύνες. Δεν ήταν λοιπόν ανεπάρκεια αυτή η κατάσταση. Ήταν πολιτική επιλογή.
 
Καθώς το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας.
 
Ήταν η προϋπόθεση
 
· για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό,
 
· την δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού
 
· την ανοχή στην γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας.
 
¨Έχω λοιπόν τη πεποίθηση ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνο εναντίον των πολιτικών της λιτότητας αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων,
 
που υποτιμά το ρόλο και τη νοημοσύνη τους και εν τέλει εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας για κρίσιμες επιλογές.
 
Αυτό ήταν άλλωστε και το αίτημα για περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία και για τη μεταρρύθμιση του κράτους, που αναδείχθηκε κυρίως από λεγόμενο κίνημα των πλατιών και ειδικότερα της κάτω πλατείας, που είχε λιγότερα συνθήματα και περισσότερες προτάσεις και στοχασμό.
 
 
Εμείς λοιπόν σήμερα με την πρόταση που καταθέτουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο προς συζήτηση ερχόμαστε να κατανοήσουμε και να αφουγκραστούμε αυτή την λαϊκή προσδοκία και απαίτηση.
 
Την ίδια στιγμή όμως η πρόταση μας επιχειρεί να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε οργανωμένη δημοκρατία στην αυγή του 21ου αιώνα
 
Διότι όπως έχω πει αρκετές φορές η πρόταση μας για την συνταγματική αναθεώρηση δεν κοιτάει μόνο προς τα μέσα».
 
Επιλογή μας η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρήσης
 
«Η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρήσης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή», είπε ο πρωθυπουργός.
 
Και εξήγησε: «Διότι σήμερα πλέον εκτός από την υποχρέωση έχουμε και την δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους – γιατί βεβαίως υπάρχουν και άλλες μη θεσμικές αιτίες - , να αντλήσουμε από την εμπειρία μας και να εξάγουμε αναγκαία διδάγματα. Διότι αν η κρίση ήταν πράγματι μια συντριπτική εμπειρία για την μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού που σήκωσε δυσανάλογα βάρη, μας έκανε ταυτόχρονα και σοφότερους για πάρα πολλά.
 
Μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες, αλλά και να κατανοήσουμε τους τρόπους οργάνωσης και αυτοπροστασίας των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το Σύνταγμα».
 
 Και συνέχισε: «Σήμερα όμως η διαδικασία αυτή παίρνει ακόμη ευρύτερο περιεχόμενο και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Διότι έρχεται σε μια μεταβατική στιγμή για την χώρα, την κοινωνία, την οικονομία.
 
Έρχεται στη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου.
 
Της περιόδου που έληξε με την καθαρή έξοδο από το τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο. Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια χρονική σύμπτωση δύο ανεξάρτητων μεταξύ τους καταστάσεων. Το αντίθετο».
 
Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπυργός είπε ότι αυτή η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος αποτελεί την αναθεώρηση των ίδιων των κανόνων της πολιτικής αντιπαράθεσης. Του ίδιου του πλαισίου εντός του οποίου οφείλει να κινείται η πολιτική. Γι αυτό και το Σύνταγμα έχει χαρακτηριστεί και ως το Δίκαιο Της Πολιτικής.
 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα