Βουλή Live: Διαξιφισμοί στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Με διαξιφισμούς για την πρόταση προθεσμίας την οποία θα έχει η αρμόδια επιτροπή για να καταθέσει την πρότασή της άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. 

Με την έναρξη της διαδικασίας η Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέγνωσε την πρόταση για δίμηνη προθεσμία της επιτροπής  ώστε η όλη διαδικασία να περαιωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα ψηφοφορίες να μιλά για πολύ σύντομη προθεσμία και να ζητά διεύρυνση του χρονοδιαγράμματος τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θέτοντας και τον παράγοντα της προεκλογικής περιόδου: “Ας ξεκινήσουμε με τους δύο μήνες γιατί μετά το Μάρτιο εκ των πραγμάτων θα μπούμε και σε μια προεκλογική περίοδο. Ας μείνουμε λοιπόν στο δίμηνο για τώρα και αν χρειαστεί παράταση βλέπουμε” είπε. 

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο παλαιότερος βουλευτής του κόμματος Γιάννης Τραγάκης υποστήριξε ότι ο χρόνος μοιάζει λίγος αλλά αυτό δεν το αποφασίζει η Ολομέλεια αλλά η ίδια επιτροπή. Πρότεινε μάλιστα να ξεκινήσει τις εργασίες της η επιτροπή  για να διαπιστωθεί σε ποια άρθρα συμφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα. Η συζήτηση για την προθεσμία παραπέμφθηκε για το τέλος της σημερινής διαδικασίας.

Η σύντομη προθεσμία πάντως ενέτεινε το κλίμα καχυποψίας της αντιπολίτευσης κάτι που φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος αναμένεται να είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής επέλεξε να αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αγγίξει το άρθρο 16 αντιλαμβανόμενος την πίεση που θα δεχθεί το κόμμα του για ιδιωτικά πανεπιστήμια. “Οι μη έχοντες είναι πολλοί. Με τα δίδακτρα θα αποκλειστούν πολλοί.

Η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων είναι στην προμετωπίδα του νεοφιλελευθερισμού” είπε χαρακτηριστικά. 

Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να εξαντλήσει κάθε μέσο προκειμένου η διαδικασία της αναθεώρησης να μην αποτελέσει προεκλογικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Τασούλας:  “Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ομιλεί περί συναινέσεως και περί βραχέος χρόνου εμπαίζει τους πάντες”.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του με την άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: “Ακόμα και χωρίς αρμοδιότητες τον καθιστά παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας. Πρέπει να το αντιληφθούν και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση και να το αφαιρέσουν από τις προτάσεις τους” είπε. 

Την πάγια θέση του ΚΚΕ να παλέψει στο πλαίσιο της αναθεώρησης για τη διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων επανέλαβε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. 

Σε αντίθεση με τον κυβερνητικό εταίρο ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ Κώστας Κατσίκης μίλησε για την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 16. “Προτείνουμε τη λειτουργία ΑΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και την υποχρέωση να παρέχουν το 15% των θέσεων φοιτητών υπό τη μορφή υποτροφίας” είπε.

Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και να μην ταμπουρωθεί κανένας στα ιδεολογικά του χαρακώματα πρότεινε ο Γιώργος Μαυρωτάς του Ποταμιού.

Δείτε απευθείας τη συζήτηση στην Ολομέλεια 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα