Handelsblatt: Ο Τσίπρας θα άλλαζε τα πάντα αλλά επανέφερε το ρουσφέτι

Handelsblatt: Ο Τσίπρας θα άλλαζε τα πάντα αλλά επανέφερε το ρουσφέτι

Όταν ο Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2015, ήθελε να αλλάξει τα πάντα, σημειώνει αρθρογράφος της γερμανικής Handelsblatt. Τώρα, όμως, με τις εκλογές να πλησιάζουν, δείχνει να θυμάται πρακτικές που είναι γνωστές στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες: προαναγγέλλει προσλήψεις στο δημόσιο.

Το "ρουσφέτι" είναι η μαγική λέξη με την οποία οι Έλληνες πολιτικοί κρατούσαν τους ψηφοφόρους τους ικανοποιημένους εδώ και πολλές γενιές. Μια λέξη που δεν προέρχεται τυχαία από το τουρκικό "rüsvet". Περιγράφει αυτό που γινόταν υπό τον οθωμανικό ζυγό όταν γίνονταν χάρες με τις οποίες οι πολιτικοί κρατούσαν ζεστές τις πελατειακές τους σχέσεις. Το πιο πολύτιμο εκλογικό δώρο που μπορεί να κάνει ένας βουλευτής, ένας υπουργός ή μια κυβέρνηση είναι μια θέση στο δημόσιο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Αυτό εξηγεί για ποιο λόγο οι πολιτικοί όλων των κομμάτων στην Ελλάδα αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις. Επειδή θα χάσουν τα προνόμιά τους.

Ο Τσίπρας έκανε αυτή την εβδομάδα πολλές καρδιές να χτυπήσουν πιο γρήγορα όταν ανακοίνωσε μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο: 16.000 θα προκηρυχθούν το 2019 και επιπλέον 18.000 έναν χρόνο μετά. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Δεν είναι σύμπτωση που η κυβέρνηση δίνει αυτό το δώρο αυτή τη στιγμή: την επόμενη χρονιά έρχονται δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Με τις τοποθετήσεις αυτές, ο Τσίπρας ελπίζει να κερδίσει έδαφος, αναφέρει η Handelsblatt. Άλλωστε οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι πιο πιστοί του ψηφοφόροι. Και όχι μόνο αυτοί: η εμπειρία δείχνει πως η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να βασίζεται και στις ψήφους της οικογένειας του δημόσιου υπαλλήλου.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ωστόσο ότι οι διορισμοί θα φέρουν και αύξηση του κόστους. Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν ήδη πως ο Τσίπρας θα αποκλίνει από το μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας ενόψει των εκλογών.

Διαβάστε το σχετικό θέμα:

Τσίπρας στο συνέδριο του SPD: Τον Ιούλη του 2015 με βοήθησε το καθαρό μυαλό

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα