Τζανακόπουλος: Δεν θίγει ασφαλιστικά ή συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών

Τζανακόπουλος: Δεν θίγει ασφαλιστικά ή συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τη συμφωνία, εάν αυτή επιτευχθεί, απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  σχολιάζοντας τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι «άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία», διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρόταση συμφωνίας και όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της Ιεραρχίας και του υπουργικού συμβουλίου. 

Για μια τέτοια ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία, τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και εξαντλητικά, είπε.

Σημείωσε ότι «στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων».  «Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο», τόνισε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους».

Η συμφωνία με την Εκκλησία περιλαμβάνει κυρίως 2 μέρη: 

1. Διευθετείται το ζήτημα μισθοδοσίας των κληρικών. Η Πολιτεία αναλαμβάνει να επιδοτεί την Εκκλησία αποκλειστικά για την μισθοδοσία των κληρικών. Η Εκκλησία παραιτείται από διεκδικήσεις.

2. Διευθετείται το θέμα της περιουσίας με το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Στόχος, τα έσοδά του να καλύπτουν την επιδότηση της Εκκλησίας.

Με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό δίνει δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να τις συμπληρώσουμε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους: γιατρούς δασκάλους κλπ.

 Επίσης ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος, ως μια κορυφαία θεσμική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία απαιτεί υπευθυνότητα και καθαρές τοποθετήσεις επί της ουσίας των θεμάτων. Ό,τι δηλαδή δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία και ο κος Μητσοτάκης», είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Υποστήριξε ότι η «αμφίσημη στάση» του κ. Μητσοτάκη «σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των υπουργών».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα