Αχτσιόγλου: Δεν θα ευδοκιμήσει η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Αχτσιόγλου: Δεν θα ευδοκιμήσει η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Την εκτίμηση ότι δεν θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς δικαιοσύνης η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων εξέφρασε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά. Αυτό αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ και έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου», είπε η υπουργός επιρρίπτοντας ευθύνες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και δικηγόρους για τη δημοσιότητα που έχει πάρει το ζήτημα.

Μιλώντας στον ρ/σ News 24/7 η υπουργός Εργασίας είπε πως «γίνεται επιχείρηση παραπληροφόρησης από ΜΜΕ και χτίζονται δικηγορικές καριέρες, καθώς το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές συντάξεων του 2012 ήταν αντισυνταγματικές, αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ».

Η Έφη Αχτσιόγλου επανέλαβε για άλλη μια φορά την εκτίμηση πως οι συντάξεις δεν θα κοπούν και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Κατά την ίδια, οι εταίροι έχουν αποδεχθεί ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό καθώς η χώρα επιτυγχάνει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και πως υπάρχει σύγκλιση για την εφαρμογή "όλων των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

«Υπάρχουν μικρές αποκλίσεις οι οποίες είναι επιλύσιμες», είπε. «Τις επόμενες μέρες θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα. Έχει σημασία να αισθανθούν οι πολίτες ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια τυπική ημερομηνία, αλλά μια νέα πραγματικότητα», είπε η υπουργός.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις ασφαλιστικές εισφορές λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας κατατίθεται το νομοσχέδιο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενους και αγρότες.

Οι δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, έρχονται την ίδια ώρα που ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος λέει πως «η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά».

«Θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν δικαιούμαστε να επιστρέψουμε περικοπές που το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει απορρίψει», ξεκαθάρισε. 

«Δεν βλέπω με ποια δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με τον εαυτό του; Αν επρόκειτο να αποφασίσει διαφορετικά, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι επιβεβλημένη ανώτατη δαπάνη», επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος.

Στο μεταξύ, ο Τ. Πετρόπουλος κατηγόρησε τον πρώην υπουργό επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ , Γιώργο Κουτρουμάνη, ότι πρώτα έφτιαξε το νομοσχέδιο που έκοβε τις συντάξεις και σήμερα διαμαρτύρεται πως αυτό δεν είναι σωστό. «Ο κ. Κουτρουμάνης διακατέχεται από έλλειψη πολιτικής συνέπειας για κάτι που έκανε αυτός και τώρα καλεί τη σημερινή κυβέρνηση να πληρώσει» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τόνισε, επίσης, ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην περικοπούν οι συντάξεις κάποιοι κάνουν πολιτικά παιχνίδια με τα αναδρομικά ως αντίβαρο στην επιλογή της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα