Πλώρη για Λεμεσό από την Εxxon - Στην Αττάλεια ο Πορθητής

Πλώρη για Λεμεσό από την Εxxon - Στην Αττάλεια ο Πορθητής

Πλώρη για το λιμάνι της Λεμεσού έβαλε τα ξημερώματα της Πέμπτης το γεωτρύπανο Stena IceMax της Εxxon Mobil και πλέον στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ήδη, στη Λεμεσό βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα τέσσερα σκάφη τα οποία θα προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες ενώ με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες ασκήσεις προετοιμασίας εντός και εκτός Κύπρο. Στην περιοχή Ζυγίου - Λεμεσού, έγιναν ασκήσεις με ειδικό σκάφος όπως και συνοδευτικό, για άμεση διαχείριση και εφαρμογής σχεδίου αντιμετώπισης ατυχημάτων.

Το μήκους 228 μέτρων γεωτρύπανο Stena IceMax, αποτελεί την κορωνίδα των πλωτών γεωτρυπάνων, σε σχέση με τις εξελιγμένες τεχνολογικές δυνατότητες και αναμένεται να φτάσει πρώτα στο λιμάνι Λεμεσού το απόγευμα της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου ενώ η πρώτη γεώτρηση αναμένεται ξεκινήσει τις 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου η Εxxon Mobil είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους σχεδιασμούς που έχει ανακοινώσει για διερευνητική γεώτρηση στο στόχο «ΔΕΛΦΙΝΟΣ», έναν από τους τρεις, στο τεμάχιο 10.

Ακάρ: Κανένα σχέδιο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας 

Την ίδια στιγμή την πάγια θέση που προβάλλει τελευταία η Άγκυρα επανέλαβε για άλλη μια φορά την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν βήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, ούτε επίσης και τετελεσμένα. «Οι συνομιλητές μας πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να έχει επιτυχία κανένα σχέδιο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», τόνισε ο τούρκος υπουργός

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε η γεώτρηση του «Πορθητή» στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον πρόεδρο της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, να τονίζει πως η κίνηση αυτή αλλάζει το παιχνίδι για την Τουρκία στο θέμα των θαλάσσιων ερευνών.

Ωστόσο, το γεωτρύπανο αν και στην πορεία του αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα τα οποία το ανάγκασαν να σταματήσει δύο φορές, τελικά έφτασε έξω από την Αττάλεια και θα ξεκινήσει τις έρευνες στη θέση «Αλάνια 1», δηλαδή επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, «το πλοίο γεωτρύπανο Φατίχ θα προχωρήσει εντός αυτής της εβδομάδας στην πρώτη βαθιά γεώτρηση στη Μεσόγειο, παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ».

Επιπλέον, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Τουρκίας ο Πρόεδρος του ΤΡΑΟ είπε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι μία σημαντική ενεργειακή λεκάνη. “Μόνο με ένα εθνικό πλοίο και μόνο με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες θα μπορούσαμε να δηλώσουμε παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Οι γεωτρήσεις μας αποτελούν μία κίνηση αλλαγής του παιχνιδιού για την Τουρκία” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση της Λευκωσίας 

Ωστόσο, με την πολυεθνική άσκηση «Νέμεσις 2018» ΑΟΖ απάντησε έμμεσα η Λευκωσία.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Γαλλία, Ελλάδα,  Ηνωμένο Βασίλειο  καθώς και παρατηρητές από Αίγυπτο, Ιταλία και Ιορδανία. έδωσαν εντυπωσιακό παρών στην ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας στο πλαίσιο άσκησης  για αντιμετώπισης κινδύνων είτε σε εμπορικά πλοία ή πλατφόρμες, με σενάρια που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση τρομοκρατίας αλλά και με ατυχήματα, με μαζικές διασώσεις και ρύπανση της θάλασσας.. 

Μιλώντας στο «Ράδιο Πρώτο», ο Διοικητής Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης «Ζήνων», Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Φιτιρής, μίλησε για την σημασία της «Νέμεσις» σε σχέση με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Χρειαζόταν οι υπηρεσίες μας να οργανωθούν και να επικεντρωθούν σε ένα ενιαίο σχέδιο  ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο πιθανές απειλές κατά την διάρκεια των γεωτρήσεων», είπε προσθέτοντας «Δεν έχουμε να αντιπαρατεθούμε με κάποιο. Βάζουμε τους δικούς μας στόχους και  προσπαθούμε να τους υλοποιήσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο  και τους εθνικούς μας νόμους».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο  η Λευκωσία έχει εικόνα για την  συσσώρευση ναυτικών δυνάμεων  στην περιοχή από διάφορές χώρες με αφορμή τις έρευνες για ΦΑ και τις προκλήσεις της Άγκυρας, ο κ. Φιτιρής απάντησε «Πλήρη εικόνα σίγουρα δεν έχουμε  γιατί υπάρχουν και κάτω από νερό υποβρύχια αλλά  αυτό που πιστεύω είναι πως ανέκαθεν υπήρχαν δυνάμεις λόγω της Διώρυγας Σουέζ».

Την ίδια στιγμή, η τριμερής συνεργασία, διμερή θέματα και οι ενεργειακές εξελίξεις συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ του Ισραήλ για θέματα Δημόσιας Διπλωματίας Michael Oren, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. Κατά τη συνάντηση, ανάμεσα σε άλλα, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην προστιθέμενη αξία που αποφέρει η τριμερής συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα και στις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο

 

  Καθημερινή Κύπρου, SigmaLIve, ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα