Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: Η ΑΟΖ καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο και όχι από τις τουρκικές θεωρίες

Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: Η ΑΟΖ καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο και όχι από τις τουρκικές θεωρίες

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απαντά στις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκου υπουργού Άμυνας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία», ενώ παράλληλα καλείται η γειτονική χώρα να «συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής.

Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

 Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα 12 μιλιών είπε ότι αν ληφθούν αποφάσεις που είναι αντίθετες στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα

«Θέλουμε όλοι να ξέρουν ότι δεν θα επιτρέψουμε επ΄ ουδενί κανένα τετελεσμένο σε αυτό το θέμα», είχε δηλώσει.

ΥΠΕΞ για αιγιαλίτιδα ζώνη ΒΙΝΤΕΟ

Στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό Μπαρμπαρός ΒΙΝΤΕΟ

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα