Στο ΥΠΕΞ ξανά ο Τσίπρας. Nέα σύσκεψη για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Στο ΥΠΕΞ ξανά ο Τσίπρας. Nέα σύσκεψη για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Σήμερα έκανε την «επίσημη πρώτη» εμφάνισή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής και του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά την Τετάρτη  στις  10 π,μ. θα μεταβεί εκ νέου στο ΥΠΕΞ, όπου  θα συνεδριάσει πάλι το Επιστημονικό Συμβούλιο για τις δυνατότητες να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη. 

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας, καθώς όπως μετέδωσε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα,  για πρώτη φορά σήμερα η Τουρκία έβαλε τόσο ανοιχτά τις απαιτήσεις της στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης,  υποστηρίζοντας ότι αποκλείεται η επέκτασή της  σε "κλειστές ζώνες", φωτογραφίζοντας ανοιχτά τα νησιά του Αιγαίου. 

Όπως κατέληξε η Κ. Μακρή,  η  Άγκυρα έχει βάλει στο μάτι τα ελληνικά νησιά και τα κοιτάσματα  υδρογονανθράκων  στο Αιγαίο και η Ελλάδα στοχεύει αυτές τις προθέσεις της  να  τις καταστήσει ξεκάθαρες στη διεθνή κοινότητα με την έντονη αντίδρασή της.      

ΥΠΕΞ: Κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

 

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, που έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή σε βήματα στο Αιγαίο χωρίς συμφωνία».

«Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια», αναφέρει ο κ. Γεννηματάς και σημειώνει ότι:

    Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σημειώνεται πως ο Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως: «Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο, όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες».

«Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Εκφράσαμε τις απόψεις και προειδοποιήσεις μας για το θέμα αυτό στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα», σημείωσε.

Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε επίσης ότι παρακολούθησαν τις σχετικές ειδήσεις για τα σχέδια του τέως Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του πρωθυπουργού και νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Με μια προκλητική δήλωση σχολίασε το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ως η χώρα μας έχει κάνει πολλές φορές «παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια» ισχυριζόμενος παράλληλα ότι στην Ελλάδα πολλές φορές «προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων»¨.

«Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους… Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Tι είναι το "casus belli" με το οποίο απειλεί την Ελλάδα η Άγκυρα

Σημειώνεται, πάντως, ότι η προχθεσινή ανακοίνωση της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, αφορούσε μόνο το Ιόνιο και όχι το Αιγαίο, γεγονός που προκάλεσε και τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε το βίντεο του Euronews

cnn

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Star.gr
Σχολιάστε το άρθρο: