Η ώρα της απόφασης για το ζεύγος Παπαντωνίου. Βίντεο

Η ώρα της απόφασης για το ζεύγος Παπαντωνίου. Βίντεο

Ολοκληρώθηκε στις 19.00 της Τρίτης η απολογία της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, η οποία έδωσε εξηγήσεις στους ανακριτές Διαφθοράς, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών, ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, τις οποίες κατηγορείται πως έλαβε ο σύζυγός της.

Η κ. Κουράκου παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο περίπου 5 ώρες, και σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που της αποδίδεται.

Το επόμενο ραντεβού του ζεύγους είναι στις 20.30 μ.μ., ενώπιον της εισαγγελέως Αικατερίνης Τσιρώνη.

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η διάσκεψη ανακριτών και εισαγγελέα, προκειμένου να αποφανθούν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των δύο κατηγορουμένων.

Απολογήθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου


Ολοκληρώθηκε η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τη σύμβαση αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003.

Ο πρώην υπουργός απολογήθηκε συνολικά 16 ώρες για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομου ποσού 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων. Τη θέση του ενώπιον των ανακριτών καταλαμβάνει τώρα η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου που καλείται να απολογηθεί για την ίδια κατηγορία.

Όπως εκτιμάται ανακριτές και ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός θα αποφανθούν μετά και την απολογία της κ. Κουράκου, για την ποινική μεταχείριση του ζευγαριού και θα ανακοινώσουν την απόφασή τους.

Η χθεσινή δωδεκάωρη απολογία του πρώην υπουργού υπήρξε εξαντλητική και πολλές στιγμές δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς οι δύο ανακριτές βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον κ. Παπαντωνίου ο οποίος αμφισβητεί όλο το σκεπτικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε εναντίον του, μόλις πριν ένα χρόνο οπότε και υπήρξαν στοιχεία των ελβετικών τραπεζών για ροές και κινήσεις χρημάτων που κατά τις δικαστικές Αρχές "δείχνουν" παράνομα ωφελήματα.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε χθες να απαντήσει επί της ουσίας της υπόθεσης, καθώς οι παραδοχές της Ανάκρισης είναι ότι το 2003 υπουργός Εθνικής 'Αμυνας διέπραξε απιστία -που έχει παραγραφεί - ζημιώνοντας με 400 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο, με κίνητρο παράνομα ωφελήματα που έλαβε. Η ακολουθία της δικογραφίας αφορά αυτές τις παράνομες αμοιβές και τους τρόπους απόκρυψης και νομιμοποίησης των χρημάτων αυτών.

Ο πρώην υπουργός δεν δέχεται ότι η σύμβαση για τις έξι φρεγάτες προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την χθεσινή διαδικασία ανέβηκαν πολλές φορές οι τόνοι εντός του ανακριτικού γραφείου γιατί οι ανακριτές επί οκτώ ώρες ρωτούσαν τον κ. Παπαντωνίου μόνο γι' αυτό το θέμα. Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων.

«Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να λέει στους δικαστικούς λειτουργούς.

Όσο για τη νομιμοποίηση χρημάτων που του καταλογίζεται, σκέλος που συνεχίζεται με τις ερωταπαντήσεις σήμερα στο ανακριτικό γραφείο, ο κ. Παπαντωνίου φαίνεται όχι μόνο να αμφισβητεί το σκεπτικό των δύο ανακριτών, αλλά και να τους αποδίδει πλήρη άγνοια του τραπεζικού συστήματος. Υποστηρίζει πως οι δύο δικαστικοί λειτουργοί βρισκόμενοι σε απόγνωση από την έλλειψη στοιχείων έφτιαξαν ένα σενάριο χωρίς ουσιαστικά στοιχεία. «Δεν χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου» φέρεται να ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα