Μύδροι Κοτζιά: Καραγκιοζιλίκια τα περί μυστικών κονδυλίων. Bίντεο

Μύδροι Κοτζιά: Καραγκιοζιλίκια τα περί μυστικών κονδυλίων. Bίντεο

Με «μύδρους» για το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων, αλλά και έναν μίνι απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Εξωτερικών συνόδευσε ο Νίκος Κοτζιάς την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του από το υπουργείο, σε εκδήλωση της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, στην Κρήτη.
 
Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στο ζήτημα των μυστικών κονδυλίων που έχει «σηκώσει» πολύ η αντιπολίτευση το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο για «καραγκιοζιλίκια», προσθέτοντας ότι «η Δημοκρατία απαιτεί σοβαρότητα και όχι χλεύη. [...] Η Δημοκρατία υπονομεύεται κι απαξιώνεται όταν δεν πολεμάς τη διαφθορά. Ο πατριωτισμός απαιτεί σοβαρότητα. Είναι εκφυλιστικά τα φαινόμενα που παρουσιάζονται στον Τύπο τελευταία».
 
Όσον αφορά στο έργο του στο ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς, αφού υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στον κόσμο που αλλάζει ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια. Απαιτείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», εξήγησε ότι για το Κυπριακό, «η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση. Έχει μπει το θέμα της ασφάλεια και των εγγυήσεων και πλέον η Κύπρος έχει αναβαθμίσει την θέση της».

Τόνισε, επίσης, ότι «στην ίδια κατεύθυνση δουλεύουμε και για την Αλβανία. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία και κάναμε ήδη μετά από 77 χρόνια βρήκαμε τα λείψανα των ηρώων μας και τα ενταφιάσαμε», ενώ σε πολύ δηκτικό ύφος υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά προχωράμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μεγαλώνουμε την Ελλάδα γι' αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία... Ασκούμε κλιμακωτά τα δικαιώματα μας».

Όσον αφορά στο σκοπιανό, ο κ. Κοτζιάς αρχικά διερωτήθηκε με νόημα: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι -και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα- ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;», ενώ απέρριψε κατηγορηματικά ότι η συμφωνία των Πρεσπών παραχωρεί την γλώσσα και την ταυτότητα στους Σκοπιανούς, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρώτος που έκανε λόγο για Μακεδονική γλώσσα ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ότι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία για τους Σκοπιανούς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Αντιθέτως, είπε ο κ. Κοτζιάς, με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα πέτυχε η ΠΓΔΜ να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία και να κατεβάσουν όλα τα σύμβολα του αλυτρωτισμού και τα βιβλία τους.

Αναφερόμενος στην αποχώρησή του από του ΥΠΕΞ, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι «είχα τις διαφωνίες μου με την κυβέρνηση και τις έχω. Τι έπρεπε να κάνω λοιπόν. Παραιτήθηκα. Κι επειδή το έκανα, καθυβρίστηκα», ενώ αναφέρθηκε και στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι ««γώ στέκομαι απέναντι σε αυτούς που με τις θέσεις τους οδηγούν σε αποσταθεροποίηση τη χώρα» και προσθέτοντας ότι «στάθηκα απέναντί του και τον έκρινα για τη γενικότερη στάση του στο εξωτερικό και τα όσα έλεγε».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς επισημανε ότι το ΠΡΑΤΤΩ «θα απαιτήσει όπως υπάρχει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων από την ίδια επιτροπή να περνάνε και τα άλλα υπουργεία» προσθέτοντας με νόημα ότι «εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κωνσταντινούπολη πολη είναι εγκληματίες».

Ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι «το δικό μου στόμα και το στόμα του Πράττω δεν εκλείνει. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι», ενώ έκανε και μια προφητεία για την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «θέλουμε ενα πολιτικό σύστημα ενάντια στην διαφθορά και τους εκβιαστές. [...] Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας, τώρα όμως ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες».

 Δείτε το βίντεο:

topontiki

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: