Ισορροπίες τρόμου στη συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τον Μάρτιο

Ισορροπίες τρόμου στη συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τον Μάρτιο

Ισορροπίες τρόμου θα υπάρχουν στη συγκυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο όπου η συμφωνία τον Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση. Όπως όλα δείχνουν, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα λυθεί τη στιγμή που το επίκεντρο του Σκοπιανού θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Μέχρι τότε, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να περάσει από τη Βουλή τα οικονομικά μέτρα που θα καταφάσκουν μια θετική ατζέντα, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά από τη ΝΔ.

Αλλά και ακόμη και αυτοί οι 3-4 μήνες δεν θα είναι ανέφελοι, αν κρίνει κανείς από τις παρεμβάσεις που έκαναν δύο εκ των πρωταγωνιστών των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

«Η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου ερθει ο κόμπος στο χτένι. Μέχρι να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Οταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία θα αποχωρήσουμε», επεσήμανε υπουργός Άμυνας ο Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ στη Θεσσαλονίκη,  μέσω της οποίας άνοιξε και νέο μέτωπο πολέμου, αυτή τη φορά εντός του κόμματός του.  

Και εσωκομματικό μέτωπο

Κατηγόρησε δημόσια υπουργοποιηθέντα στελέχη του κόμματος του που όπως προανήγγειλε «τελειώσανε». 

Οπως είπε  «τώρα τελευταία εμφανίστηκε μια καινούρια κατηγορία, οι Μακεδονοκλάστες, οι οποίοι μας προέκυψαν, αφού τους διορίσαμε – χωρίς να είναι καν βουλευτές- ακόμη και σε υπουργικούς θώκους, να μας κάνουν και κριτική. Σας ζητάω συγγνώμη που τους έβαλα σε θέσεις κλειδιά. Εγώ φταίω, αναλαμβάνω την ευθύνη και σας υπόσχομαι ότι αυτοί οι τύποι δεν έχουν κανένα λόγο πια στους ΑΝΕΛ. Τελειώσανε, γιατί στην πλάτη μας πατήσανε και έγιναν τζάμπα μάγκες. Καλό ταξίδι».

Το «κατηγορώ» Κοτζιά

Και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ομιλία του Πάνου Καμμένου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κοτζιάς έκανε ένα τιτίβισμα με το οποίο κατήγγειλε «λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα» που υπονομεύουν την τιμή, υπόληψη και αξιοπρέπεια του. Το «τιτίβισμα» πιθανώς αναφερόταν σε κάποιο δημοσίευμα του Τύπου και ανέφερε πως «η παραίτηση είναι πράξη ευθύνης». Ο κ. Κοτζιάς κάνει λόγο επίσης για εκβιαστές και πιστόλια του συστήματος που υπονομεύουν τη Δημοκρατία.

Επιμένει ο Καμμένος

«To 2019 θα είναι έτος εκλογών. Και αυτές θα γίνουν είτε τον Οκτώβριο μετά το τέλος της τετραετίας είτε θα γίνουν τον Μάϊο, σημείωσε ο κ. Καμμένος. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» στη ΔΕΘ, έκανε λόγο για «έντιμη και ανοιχτη συνεργασία, μία δημόσια συνεργασία».

«Δεν συνεργάστηκα με τον Αλέξη για να καλύψουμε τις κομπίνες του παρελθόντος, όπως έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνεργαστήκαμε για να σώσουμε την πατρίδα μας. Ο,τι έχουμε να πούμε το λέμε δημόσια και καθαρά», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Οπως είπε ο Τσίπρας, στη συνεργασία μας δεν υπήρχε πουθενά το θέμα των Σκοπίων και της ονομασίας. Το θέμα για μας αποτελεί δέσμευση καταστατική. Οι ΑΝΕΛ έχουμε ξεκάθαρη θέση, δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία, τέλος. Δεν το κρύψαμε, δεν θα υποχωρήσουμε».

«Δεν μπορεί να μην μιλήσουμε δημόσια για τις διαδικασίες που γίνονται στα Σκόπια αυτή τη στιγμή για να περάσει η συμφωνία. Πολλοί «καμμενολόγοι» μιλούν για τα tweet μου. Εδώ είναι Βαλκάνια να το συνειδητοποιήσουν όλοι, δεν είναι απλή υπόθεση. Από εδώ ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και άναψαν πολλές φωτιές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας: «Θα τα ξαναπούμε τον Μάρτιο όποτε και αν έρθει η Συμφωνία. Η συμφωνία έχει ακόμα δρόμο μπροστά».

Αναφερόμενος σε στελέχη του κόμματός του που σχολίασαν αρνητικά πρόσφατα tweet του έκανε λόγο για «μακεδονοκλάστες», που ο ίδιος έκανε «τζάμπα μάγκες» στο παρελθόν. Αυτοί έχουν πια τελειώσει, υπογράμμισε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος επίτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι είπαν πως αν περάσει η συμφωνία δεν θα την ακυρώσουν. Τους κατηγόρησε επίσης ότι συμπλέουν με το αντιπολιτευόμενο VMRO. «Αυτούς που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς στην Κατοχή για την Μακεδονία του Αιγαίου. Αυτούς που αποτελούν συνέχεια της πολιτικής του Μουσολίνι που ανακάλυψε το Μακεδονικό έθνος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν είναι δικός μας σύμμαχος. Είναι της ΝΔ σύμμαχος. Ποτέ εμείς ως ΑΝΕΛ δεν θα έχουμε καμια συνεργασία με αυτούς που θελουν να κλέψουν την ιστορία μας».

Όπως είπε, «για να σταματήσουν να στενοχωριούνται οι εφημερίδες και να μιλούν για φωτιές, πολέμους, αίματα και μαχαίρια, η συμφωνία που έχουμε με τον πρωθυπουργό, ότι μέχρι τον Μάρτιο δεν συζητούμε, ισχύει απόλυτα όπως την συμφωνήσαμε δημόσια. Τελείωσε η συζήτηση. Θα ξαναμιλήσουμε τον Μάρτιο όποτε και αν έρθει η συμφωνία. Γιατί έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της».

Επιμένει και ο Κοτζιάς

«Με λάσπη, ψέματα, συκοφαντίες, υπονομεύουν την τιμή, υπόληψη και αξιοπρέπεια μου. Εκβιαστές, διεφθαρμένοι, μπιστολια του συστήματος υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την τιμή όποιου τους αντιστέκεται. Έτσι κτυπάνε και τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η παραίτηση είναι πράξη ευθύνης» ανέφερε από τη μεριά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως την Κυριακή δημοσιεύτηκαν στο “Εθνος” σημεία της επιστολής παραίτησης του κ. Κοτζιά. Στην επιστολή του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο κ. Κοτζιάς διευκρινίζει ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση είναι πολιτικοί και όχι προσωπικοί, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών.

Ο πρώην ΥΠΕΞ κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που άσκησε, ενώ σημαντικό μέρος της καταλαμβάνει η συμφωνία των Πρεσπών και η γεωστρατηγική πολιτική που ασκήθηκε στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», υπάρχουν ευθείες επικρίσεις κατά του Πάνου Καμμένου και του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

«Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα», φέρεται να σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.

Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου περί «βαλκανικής συμμαχίας» φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς ο πρώην υπουργός φέρεται να θεωρεί ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας», ενώ «οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών. Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή». Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Άμυνας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Διαφορετικά, στέλνει λάθος μηνύματα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και επικίνδυνο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή. Και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή την πολιτική».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι αυτό που εφαρμόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει. Η στρατηγική που προτάθηκε από τον κ. Καμμένο στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζιμ Μάτις, δεν ήταν η πρέπουσα, σημειώνει, ενώ φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας.

Σκληρή κριτική από τον Νίκο Βούτση

Στο καρέ μπήκε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που έριξε ευθύνες στον Πάνο Καμμένο για αποσταθεροποίηση και όξυνση

Οπως τόνισε ότι  "η παρέμβαση του υπουργού Άμυνας, ιδιαίτερα στην Αμερική, λειτούργησε αποσταθεροποιητικά και δημιούργησε όξυνση". Ο Νίκος Βούτσης εξηγησε ότι "η διάσταση απόψεων, σε συνδυασμό με όσα αναίτια τέθηκαν περί «μυστικών κονδυλίων», οδήγησαν τον υπουργό Εξωτερικών στην παραίτησή του".

Σε ερώτηση για τη διαχείρηση των «μυστικών κονδυλίων» σημείωσε ότι "είναι ένα ολισθηρό έδαφος, το οποίο δημιουργήθηκε από τις αιτιάσεις, στις οποίες -κατά τις διαρροές- αναφέρθηκε ο υπουργός Αμύνης στο υπουργικό συμβούλιο" και συμπλήρωσε: "θεωρώ ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών".

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. ενώ σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει το κόμμα τον κυβερνητισμό ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι "ο κυβερνητισμός και οι καθεστωτικές αντιλήψεις ενυπάρχουν πάντοτε ως προκλήσεις και ως παγίδες της διακυβέρνησης και της εξουσίας, για κάθε κόμμα, πόσο μάλλον για την Αριστερά, που πολιτεύεται σε επίπεδο διακυβέρνησης" και πρόσθεσε "είναι ένας τομέας που δοκιμαζόμαστε, ειδικά όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, και φοβάμαι ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουμε δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι ανοιχτό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να δούμε κατάματα και να αποστούμε αυτής της αντίληψης".

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα