Τσίπρας: Δεν θα δημοσιοποιήσω την επιστολή του Νίκου Κοτζιά

Τσίπρας: Δεν θα δημοσιοποιήσω την επιστολή του Νίκου Κοτζιά

Χθες ενημερώθηκα για μία επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο μου σε έναν φάκελο με την ένδειξη «Αυστηρά προσωπικό». Θα την διαβάσω με προσοχή όταν επιστρέψω άλλωστε αύριο θα συναντηθώ κατ’ ιδίαν και με τον Νίκο Κοτζιά ωστόσο δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε μένα ως «Αυστηρά προσωπικές». Και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει πίσω του στο υπουργείο Εξωτερικών ένα σπουδαίο έργο και βεβαίως έχει ανεβάσει – και αυτό μας δυσκολεύει – πολύ ψηλά τον πήχη για όλους εμάς ώστε να συνεχίσουμε μία σειρά από στρατηγικές για την εξωτερική μας πολιτική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιούμε», συνέχισε.

«Ο Νίκος Κοτζιάς δεν ήταν απλά ένας υπουργός μου και συνεργάτης μου αλλά ήταν και ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτό που με κάνει να είμαι ακόμα ευτυχής είναι πως θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά στα κρίσιμα θέματα, στα θέματα στρατηγικής που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική και που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά μου τα χέρια» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμιση χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο.

«Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

Για Brexit

«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους.

«Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

 

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα