Η επόμενη μέρα της παραίτησης Κοτζιά. Σε τεντωμένο σκοινί ο Τσίπρας

Η επόμενη μέρα της παραίτησης Κοτζιά. Σε τεντωμένο σκοινί ο Τσίπρας

Η επόμενη ημέρα της παραίτησης Κοτζιά βρίσκει τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής και την συγκυβέρνηση να έχει πλέον τριχοτομηθεί και να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ακόμα και πριν από τον Μάιο, αρχίζουν εκ νέου να φουντώνουν, ενώ το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαιτέρως βαρύ μετά την "θυσία" ενός ακόμη κυβερνητικού στελέχους στον βωμό της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.

Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τους ΑΝΕΛ, θα πρέπει να υπολογίζει και την κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά στην οποία μετέχουν δύο ακόμη βουλευτές: ο Νίκος Τόσκας και η Γεωργία Γεννιά. H κίνηση συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 6 το απόγευμα. 

Στον αντίποδα, ο Πάνος Καμμένος μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος καθώς απομακρύνθηκε ένας ακόμη υπουργός από την κυβέρνηση μετά την σύγκρουση που είχε μαζί του. Από την άλλη όμως γνωρίζει πως με την στάση του αυξήθηκε ο αριθμός των στελεχών και των βουλευτών που είναι εναντίον του, σε αντίθεση με τον Νίκο Κοτζιά που με την στάση που τήρησε ενίσχυσε θετικά την εικόνα του.

Πλήγμα υπέστη και ο πρωθυπουργός που δείχνει να μην μπορεί να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα στο ίδιο του το υπουργικό συμβούλιο. Οι πληροφορίες που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας για τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν στην συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου, αποδεικνύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας άφησε δύο κορυφαία στελέχη να αλληλοκατηγορούνται ενώπιον όλων των υπουργών  δείχνοντας αδυναμία να παρέμβει.

Τα μηνύματα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός προς το εσωτερικό της κυβέρνησης μένει πλέον να αποδειχθούν αν θα γίνουν πράξη, την στιγμή που ο Πάνος Καμμένος έχει καταφέρει να απομακρύνει μέχρι στιγμής τρεις υπουργούς. Τον Νίκο Φίλη, τον Γιάννη Μουζάλα και τον Νίκο Κοτζιά.

Απομάκρυνση λόγω αρνητικού αποτελέσματος στα Σκόπια;

Τις τελευταίες ώρες δίνουν και παίρνουν τα σενάρια που θέλουν το Μαξίμου να «βολεύτηκε» από την σύγκρουση του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο λόγω των αρνητικών μηνυμάτων που έρχονται από τα Σκόπια όσον αφορά την ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές. Σε αυτή την περίπτωση, για τον πρωθυπουργό από την στιγμή που θα έπρεπε να επιλέξει, θα ήταν πιο χρήσιμος ο Πάνος Καμμένος παρά σε ο Νίκος Κοτζιάς. Ωστόσο τελείως διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε μεγαλύτερη αποδοχή στο δημοψήφισμα.

Οι λόγοι που το Μαξίμου «άδειασε» τον Κοτζιά

Τρεις κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών ενόχλησαν ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό ο οποίος έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δώσει τη συνέντευξη που αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Κοτζιά. 

Η αποχώρηση από το υπουργικό συμβούλιο πριν καν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ήταν το πρώτο λάθος που καταλογίζουν στον πρώην υπουργό. Ο Νίκος Κοτζιάς σαφώς εκνευρισμένος από την σύγκρουση του με τον Πάνο Καμμένο και απογοητευμένος που δεν τον στήριξε ο πρωθυπουργός, σηκώθηκε και έφυγε από την αίθουσα.

Η επίσκεψη του στο Προεδρικό ήταν η επόμενη λάθος κίνηση που φέρεται να ενόχλησε τον πρωθυπουργό καθώς πέρασε επιδεικτικά μπροστά από το Μαξίμου προκειμένου να τον δουν οι δημοσιογράφοι και να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Έμαθαν τα περί σκέψεων παραίτησης από τον Παυλόπουλο καθώς ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς δεν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο. Προτίμησε να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ρωτήσει αν έχει ισχύει η υπογραφή στην Συμφωνία των Πρεσπών στην περίπτωση που παραιτηθεί.

Από εκείνη την στιγμή και μετά οι διαρροές για αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών από την κυβέρνηση «φούντωσαν» με τον πρωθυπουργό μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου να τον προκαλεί να κατέβει από το «κυβερνητικό τρένο».

Βεντέτα Κοτζιά – Καμμένου

Τα αποτελέσματα της θυελλώδους συνεδρίασης «γέννησαν» την βεντέτα μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. Ο πρώην υπουργός διοχετεύρει στα μέσα ενημέρωσης πως δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, ωστόσο οι αντιπαραθέσεις του με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ θα πυροδοτήσουν πιθανότατα ενδοκυβερνητικές διαμάχες και εσωκομματικές αναταραχές.

Την Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Κρήτη και θα είναι η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτηση του, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που αναβλήθηκε λόγω των όσων έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο.

Τι είναι τα μυστικά κονδύλια που οδήγησαν στην παραίτηση Κοτζιά

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα