Απειλεί με παραίτηση ο Κοτζιάς. Οι μπηχτές Καμμένου και η μη κάλυψη από Τσίπρα

Απειλεί με παραίτηση ο Κοτζιάς. Οι μπηχτές Καμμένου και η μη κάλυψη από Τσίπρα

Παραμένει τεταμένο το κλίμα εντός της κυβέρνησης, με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ και την έντονη λογομαχία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, κατά τη διάρκεια του υπουργικό Συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ «ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο της παραίτησής του, καθώς θεωρεί ότι στην αντιπαράθεση με τον υπουργό Άμυνας δεν είχε επαρκή κάλυψη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον υπουργό Εξωτερικών, φαίνεται να ήταν οι «μπηχτές» Καμμένου  για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ από τον ίδιο, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

O εκνευρισμός του Νίκου Κοτζιά διαφάνηκε και χθες όταν και αποχώρησε από την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου και λίγο αργότερα πέρασε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να ενημερώσει ανεπίσημα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα που συζητήθηκαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε το ενδεχόμενο παραίτησής του και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκε αμέσως μετά το επίμαχο υπουργικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε μάλιστα τον Πάνο Καμμένο ότι επιχειρεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική εις βάρος της κυβέρνησης και της χώρας, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αντιτείνει ότι στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπήρχε διαβεβαίωση ότι το Σκοπιανό θα ερχόταν στη Βουλή μετά τις εκλογές.. 

Ενδεικτική της έκρυθμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ συνεχίζονταν η συνεδρίαση, και η επίσκεψή του – εκτάκτως – στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με τον Προκόπη Παυλόπουλο, όπου προφανώς συζητήθηκαν όσα είχαν διαδραματιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Είναι γεγονός ότι η σύγκρουση Κοτζιά – Καμμένου το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοκιμάσει τις αντοχές του Μαξίμου με τον πρωθυπουργό ωστόσο να μην αναλαμβάνει το ρόλο του «πυροσβέστη», αλλά ήδη έχει μοιράσει τους ρόλους αυτούς σε υπουργούς του, όπως αποδείχθηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού.   

Ο έντονος διάλογος Καμμένου-Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο

Τη ρήξη ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά αποκαλύπτουν οι διάλογοι που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι δύο άντρες ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση, μετά και τις δηλώσεις Καμμένου από τις ΗΠΑ, με το κυβερνητικό οικοδόμημα να βρίσκεται υπό κατάρρευση και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, να προσπαθεί να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα και, φυσικά, να επιτίθεται κατά του Νίκου Φίλη. 

Η διαμάχη των δυο ανδρών έλαβε και προσωπικό χαρακτήρα καθώς ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο πως «υιοθετεί πολιτική που βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα». Σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών" ο Πάνος Καμμένος αντέδρασε έντονα στην κριτική που του ασκήθηκε και ανέβηκαν οι τόνοι.

Αναλυτικά ο διάλογος Καμμένου - Κοτζιά:

Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ... Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

- Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις

- Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές...

- Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

- Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

- Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

- Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση (κάνει αναφορά στα σχόλια περί Σαλβίνι από τον Νίκο Φίλη).

- Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

 Τι ζήτησε ο Τσίπρας και η απάντηση Καμμένου

«Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο να του απαντά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτιστούμε με τη ΝΔ και τους σχεδιασμούς της να ρίξει την κυβέρνηση. Από κει και πέρα, η θέση μας για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει». 

«Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης», ανέφερε απευθυνόμενος στον Υπουργό Άμυνας ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα