Στο Μαξίμου κλήθηκε ο Κοτζιάς. Ο Παυλόπουλος ζήτησε ενημέρωση για τις εξελίξεις

Στο Μαξίμου κλήθηκε ο Κοτζιάς. Ο Παυλόπουλος ζήτησε ενημέρωση για τις εξελίξεις

Στο προεδρικό μέγαρο μετέβη λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Κοτζιάς ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα της αρμοδιότητάς του και η συνάντηση δεν έχει επίσημο χαρακτήρα. Πηγές της προεδρίας σημείωναν ότι συχνά ο κ. Παυλόπουλος ενημερώνεται από υπουργούς για τρέχοντα ζητήματα.

Ο κ. Κοτζιάς, πάντως, περνά την πύλη του προεδρικού μεγάρου λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία σημαδεύτηκε από το επεισόδιο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Υπουργικό: Τι ζήτησε ο Τσίπρας - Καμμένος: Διατηρώ την άποψη μου

Στο φως έρχονται οι ακριβείς διάλογοι που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

«Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια.  Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσε: 

«Δεν ζητώ απο κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση με αληθινή αιτία την επιχείρηση ανατροπής της προσπάθειας μας να ανορθώσουμε την οικονομία και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της κάθαρσης».

«Διατηρώ την άποψη μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης» φέρεται να απάντησε ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

 Επίθεση Κοτζιά σε Καμμένο - Βλάπτεις την κυβέρνηση και τη χώρα

Τα άλλα σημεία της εισήγησης Τσίπρα

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία . Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:

• Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.

• Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.

Εξέφρασε δε στο πλαίσιο αυτό, την εκτίμηση ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.

Υπουργικό - Tσίπρας: Δεσμεύσου ότι δεν θα ρίξεις την κυβέρνηση. Καβγάς Κοτζιά - Καμμένου

Πάνος Καμμένος - Ο Τσίπρας ήξερε την πρότασή μου αλλά δεν την είχε εγκρίνει

 Λιάνα Κανέλλη στον ΣΚΑΙ - Ο Τσίπρας ήξερε για plan B

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα