Υπουργικό με το βλέμμα σε συντάξεις, Σκοπιανό και τον "τυφώνα" Καμμένο

Eβδομάδα που ενδεχομένως να καθορίσει ακόμα και τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας διανύουμε από τη Δευτέρα με τα δύο καυτά μέτωπα των συντάξεων αλλά και της Συμφωνίας των Πρεσπών να μπαίνουν στη τελική τους ευθεία και το προσφυγικό να τίθεται επί τάπητος στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής. 

Στο Μαξίμου που αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν από την εσωστρέφεια και από τις αντιπαραθέσεις με τον Πάνο Καμμένο, εκφράζουν αισιοδοξία για θετική έκβαση και των δύο ζητημάτων κάτι που αν συμβεί θα δώσει βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα πολιτικό χρόνο.

Oι εσωτερικές αναταράξεις από τον "τυφώνα Καμμένο" συνεχίστηκαν πάντως την Δευτέρα στην συγκυβέρνηση, με κόντρες ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας και βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όπως αποκάλυψαν "Τα Νέα", σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να επιβεβαιωθεί το περίφημη "μορατόριουμ" που είχαν συμφωνήσει στην προηγούμενη συνάντηση τους, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είχαν μυστικό γεύμα στην Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης. Σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω του την εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών και να επανακοθορίσει την πολιτική ατζέντα, ο πρωθυπυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα προς τους υπουργούς του θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να στείλει μηνύματα για να χαμηλώσουν οι τόνοι και να επανέλθει η ηρεμία στο "στρατόπεδο" της συγκυβέρνησης. 

Στις Βρυξέλλες οι συντάξεις  

Εν τω μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο «crash test» αναφορικά με το αν τελικά θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις άρχισε την Δευτέρα με την αποστολή του προϋπολογισμού στην Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο κατατέθηκε στην Κομισιόν με δύο ουσιαστικά σενάρια για τις συντάξεις. Ένα σενάριο «μηδενικών αλλαγών» το οποίο ανεβάζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,2% του ΑΕΠ –σε μνημονιακούς όρους- αλλά και με έναν πίνακα προτεινόμενων μέτρων δημοσιονομικού κόστους 1,1 δις. ευρώ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια επανάληψη του προσχεδίου που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή την 1η Οκτωβρίου, με την ελληνική πλευρά να ζητά από τις Βρυξέλλες να «γνωμοδοτήσουν» επί της δυνατότητας να θυσιαστεί μέρος του υπερπλεονάσματος που βλέπει η ελληνική πλευρά προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι τελικές αποφάσεις μπορεί να ανακοινωθούν στις 15 Νοεμβρίου που θα παρουσιαστεί η έκθεση της Κομισιόν για όλα τα κράτη – μέλη, ωστόσο μέχρι τότε αναμένονται διαρροές ή εκτιμήσεις από τις Βρυξέλλες. 

Στη Βουλή των Σκοπίων η Συμφωνία των Πρεσπών

Εκτός όμως από το ζήτημα των συντάξεων ένα ακόμα θέμα που θα κυριαρχήσει και θα κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα δεν είναι άλλο από αυτό των Σκοπιών. Από το πρωί της Δευτέρας,  συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής της γειτονικής χώρας το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις διαρκεί έως δέκα ημέρες. Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που προβλέπονται, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων, θα διεξαχθεί πολύ συντομότερα. Η έκβαση της θα καθορίσει θα δείξει τον δρόμο και των υπολοίπων δύο, αν δηλαδή ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται κοντά στους 80 βουλευτές που απαιτούνται για να εγκριθούν οι αλλαγές στο σύνταγμα.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η βούληση των πολιτών είναι για τη χώρα να προχωρήσει μπροστά», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη Βουλή τη Δευτέρα, καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ επανέλαβε ότι η ψηφοφορία αφορά το Ευρωπαϊκό μέλλον της πΓΔΜ και θα οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αναμένεται να προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς στο εσωτερικό της χώρας μας καθώς στην περίπτωση που είναι θετικό πιθανότατα να οδηγήσει σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης των δύο κυβερνητικών εταίρων αφού θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Στο ενδεχόμενο που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό τότε δεν αποκλείεται ο Πάνος Καμμένος να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το κλίμα, στριμώχνοντας επικοινωνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη ΝΔ να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης με στόχο να μπλοκάρει την συμφωνία αλλά και να φέρει σε δύσκολη θέση τους ΑΝΕΛ.    

Το προσφυγικό στην Σύνοδο Κορυφής

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής που ένα από τα θέματα που θα τεθούν είναι το προσφυγικό. Ένα ζήτημα το οποίο προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση μετά τις εικόνες ντροπής στον καταυλισμό της Μόρια αλλά και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα βόρεια σύνορα με την Τουρκία.

Ωστόσο η άρνηση των ευρωπαϊκών κρατών να δεχθούν πρόσφυγες κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη η κατάσταση στην χώρα μας. Από την άλλη η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό με το κλίμα στα νησιά του βορείου Αιγαίου να είναι εκρηκτικό καθώς είναι πολύ μικρός ο αριθμός των προσφύγων που μετακινείται στην ενδοχώρα.  

Και στο εσωτερικό... Καμμένος

Την ίδια στιγμή πάντως και παρά τις εκατέρωθεν παρεμβάσεις το θέμα "Καμμένου" εξακολουθεί να προβληματίζει. Το Μαξίμου επιχερεί να χαμηλώσει τους τόνους, καθώς εκτιμά ότι προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι να περάσουν τα νομοθετήματα που θα περιλαμβάνουν τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ και όχι να ανοίξει το "πολύπαθο" ζήτημα της σκοπιμότητας και του μέλλοντος της συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ. 

Δεν έλειψαν, ωστόσο, και νέα επεισόδια στο σίριαλ της αιχμών ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Καμμένο. Έτσι, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε ότι το Plan B που παρουσίασε στον αμερικανό υπουργό Άμυνας για την πΓΔΜ είναι σε γνώση του πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως είπε, δεν το εγκρίνει. Τη θέση του αυτή, πρόσθεσε, την παρουσίασε στις ΗΠΑ ως κυβερνητικός εταίρος και ξεκαθάρισε ότι δεν θα τη στηρίξει στη Βουλή.

Όσο για τις στρατιωτικές βάσεις, ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για νέες βάσεις, αλλά για «διευκόλυνση» των ΗΠΑ, ενώ για πρώτη φορά έκανε αναφορά και στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, το οποίο παρομοίωσε με το ακρωτήριο Κανάβεραλ. Τέλος, άφησε "καρφιά" για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο, λέγοντας ότι « ήρθε στο υπουργείο Άμυνας με κάτι ρουσφέτια και του είπα ότι δεν κάνουμε τέτοια εδώ. Έβαλαν το φουκαρά να του λένε ότι ο Καμμένος ανοίγει νέες βάσεις». 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε (Real FM) στις καταγγελίες Καμμένου: «Ένα αίτημα της κοινωνίας των Τρικάλων, ένα στρατόπεδο στην περιοχή μας να γίνει διαχρονικό ιστορικό μουσείο το οποίο το ζητά η δημοτική Αρχή και όλοι οι φορείς του νομού. Του ζητήσαμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο μία συνάντηση για να το προωθήσουμε και λέει ότι είναι ρουσφέτι».

Νωρίτερα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είχε αφήσει σοβαρές αιχμές για τη στάση του κ. Καμμένου μιλώντας για δηλώσεις που ξεφεύγουν από κάποια όρια. «Παραμένει ως πολιτικό ζήτημα η διαφωνία του για το Μακεδονικό και φτάνει στο σημείο να λέει ότι θα άρω την εμπιστοσύνη μου στην κυβέρνηση. Είναι αντιφατικό αυτό που λέει», υπογράμμισε, αφού ο ίδιος ο Π. Καμμένος είπε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε η κυβέρνηση στη βάση της εξόδου από τα μνημόνια και της καταπολέμησης της διαπλοκής. «Πώς ερχεσαι και υπονομεύεις και λες ότι θα τη ρίξω πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της; Είναι μεγάλο πολιτικό λάθος. Αυτά ξεφεύγουν από κάποια όρια», επεσήμανε.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα