Ο Ζάεφ κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου

Ο Ζάεφ κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί τρόπος να περιοριστούν οι εντάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ για όσο καιρό συνεχιστεί η συνεργασία, υπάρχουν ορισμένοι αστάθμητοι παράγοντες που αναμένεται να αποδειχθούν καθοριστικοί για τις εξελίξεις.

Σημαντικότερος εξ αυτών, η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών στην πΓΔΜ. Αν ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές και να προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, η ελληνική βουλή θα κληθεί να κυρώσει τη Συμφωνία στα τέλη Ιανουαρίου. Αν η πΓΔΜ οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές η Αθήνα «κερδίζει» χρόνο και η Συμφωνία των Πρεσπών πιθανόν να φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο.

Το μέλλον της συγκυβέρνησης και ο οδικός χάρτης του επόμενου διαστήματος θα συζητηθούν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπενθυμίσει στον υπουργό Άμυνας το μορατόριουμ που έχουν ήδη συμφωνήσει και να ζητήσει επιτακτικά την ευλαβική του τήρηση. Παράλληλα, έχει ήδη στείλει μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

«Ο Πάνος είναι απρόβλεπτος και όταν τον “προκαλείς” μπορεί να γίνει ακόμη πιο απρόβλεπτος», λέει στο CNN Greece ανώτερο κομματικό στέλεχος. Το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του υπουργού, φάνηκε, άλλωστε και σήμερα με τις δηλώσεις του για τον Σάκη Παπαδόπουλο.

Ταυτόχρονα, πάντως, τόσο στη Κουμουνδούρου όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου συνειδητοποιούν ότι πρέπει να διαχωρίζουν τη θέση τους από τον Πάνο Καμμένο. Άλλωστε, στο δίπολο «πρόοδος - συντήρηση», με το οποίο έχουν επιλέξει να πορευτούν το επόμενο διάστημα, οι ΑΝΕΛ δύσκολα μπαίνουν στο πρώτο σκέλος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ημερομηνία λήξης. Το ερώτημα είναι πότε θα είναι αυτή αλλά και αν το τέλος της συμπόρευσης θα σημάνει και πρόωρες εκλογές.

Ήδη στην Ηρώδου Αττικού έχουν αρχίσει να υπολογίζουν τους βουλευτές σε περίπτωση πρότασης μομφής, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αφοσιωθεί στο «θετικό έργο». Όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή τα μέτρα θα έρχονται ένα – ένα στη Βουλή και θα μπαίνουν σε ονομαστική ψηφοφορία.

Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Με λίγα λόγια ο χρόνος των εκλογών θα αποφασιστεί αργότερα.

Ο Ζάεφ πάντως είναι ρυθμιστικός παράγοντας.

CNN

Καμμένος για το plan B: Ο Τσίπρας το γνωρίζει, αλλά δεν το εγκρίνει

Ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα