Μετά τα πυρά, εκτόνωση για Καμμένο μέχρι νεωτέρας

«Παραμένουμε στο μορατόριουμ μέχρι τον Μάρτιο» είναι το σήμα που εκπέμπει όλες τις προηγούμενες μέρες το Μαξίμου για τις πρωτοβουλίες Καμμένου στις ΗΠΑ (το plan B για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την πρόταση για μόνιμες στρατιωτικές βάσεις πέραν της Σούδας, σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Στόχος να εκτονωθεί το συντομότερο το σκηνικό κρίσης που δημιούργησαν οι προκλήσεις Καμμένου και έθεσαν σε δοκιμασία την κυβερνητική συνεργασία, εν όψει και της πρώτης ψηφοφορίας στα Σκόπια αύριο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Υπενθυμίζεται ότι με την Συνταγματική Αναθεώρηση η κυβέρνηση Ζάεφ επιχειρεί να περάσει την αλλαγή στη συνταγματική ονομασία από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, βάσει των όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν και από το Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του υπουργού Άμυνας με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, μέχρι χθες δεν υπήρχε εικόνα για «κλεισμένο» τετ α τετ, ενώ γενικότερα η σημασία της συνάντησης φαίνεται να υποβαθμίζεται, καθώς το πρωθυπουργικό γραφείο θέλει να αποφύγει την εικόνα κρίσης, και σημειώνεται πως καθότι κυβερνητικοί εταίροι κάποια στιγμή θα συναντηθούν. Ωστόσο τις απαντήσεις του αναμένεται να δώσει σήμερα ο Πάνος Καμμένος με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση νωρίς το πρωί.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής έστειλε αυστηρά αλλά όχι σε υψηλούς τόνους μηνύματα στον κυβερνητικό εταίρο, που δεν προδίδουν πρόθεση ρήξης σε αντίθεση με την θέση που εξέφρασαν αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδο των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» και πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία». Επιπλέον διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και κανείς δεν θα την εμποδίσει, με άλλα λόγια θα προχωρήσει με ή χωρίς τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο η αναφορά στρεφόταν και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κάλεσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αν κι εφόσον αμφισβητεί την ύπαρξη κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι κατά και οι υπέρ

Το κλίμα δυσαρέσκειας κατά του Πάνου Καμμένου και της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ εκδηλώθηκε από σειρά στελεχών της ΚΕ κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης όπως ο βουλευτής Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας και η αντιπρόεδρος της βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Όμως από το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως χθες οι κραδασμοί φαίνεται πως απορροφήθηκαν και το κλίμα αυτό μαζεύτηκε από σειρά στελεχών του προεδρικού κλίματος (Παππάς, Πολάκης, Δούρου, Σκορίνης, Ζαχαριάδης). Μεταξύ, άλλων ειπώθηκε ότι όσοι βάλλουν κατά του πρόωρου τερματισμού της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ δεν κατέθεσαν κάποια άλλη πρόταση, και πως οι απόψεις αυτές οδηγούν ή σε πτώση της κυβέρνησης ή σε κυβέρνηση μειοψηφίας - αν και ο Σάκης Παπαδόπουλος έδειξε καθαρά στην κατεύθυνση όσων είπε ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι για συγκρότηση προοδευτικής πλειοψηφίας. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη επισήμαιναν ότι το κρίσιμο είναι να επιβιώσει η κυβέρνηση που έχει μπροστά της να περάσει κρίσιμα, «θετικά» νομοσχέδια για την υλοποίηση των κοινωνικών παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργό στη ΔΕΘ (Αναδρομικά, ασφαλιστικές εισφορές, μείωση ΕΝΦΙΑ) καθώς και το ζήτημα των συντάξεων.

Μετά και την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Γραμματείας η στάση που τηρούν οι προεδρικοί στο θέμα αυτό φαίνεται να κερδίζει πόντους και μέσα στο κόμμα καθώς ψηλά στη σειρά εκλογής ήρθαν πρόσωπα του προεδρικού κλίματος (πχ Παππάς, Δούρου, Σκορίνης) και αρκετά χαμηλότερα κινήθηκαν στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος ηγέτης των 53 και ο Νίκος Φίλης- στηρίχθηκε από τους 53 - ο οποίος ποιο ηχηρά απ’ όλους έθεσε θέμα Καμμένου.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα