Τσίπρας: Δεν έχω μιλήσει με τον Καμμένο - Στις ΗΠΑ έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται Πάνος

Τσίπρας: Δεν έχω μιλήσει με τον Καμμένο - Στις ΗΠΑ έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται Πάνος

Σε μια χιουμοριστική δήλωση προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ειδικότερα, όταν ο πρωθυπουργός βγήκε από την Κουμουνδούρου οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν μίλησε με τον υπουργό Αμυνας μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για το plan B στο Σκοπιανό, τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στην αντιπολίτευση. 

«Στις ΗΠΑ έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται... Μάικλ» απάντησε χαμογελαστός ο Αλέξης Τσίπρας και αποχώρησε. 

Νωρίτερα πάντως, ομαδικά ήταν τα πυρά εναντίον του Πάνου Καμμένου από βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βολές και τα "αδειάσματα" για τις δηλώσεις και τις διαφοροποιήσεις του υπουργού Άμυνας στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ξεκίνησαν από χθες με τον αναπληρωτή του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τον πρόεδρο της Πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτση, ενώ συνεχίστηκαν σήμερα με σειρά δηλώσεων και αιχμών. 

Κοτζιάς -  Παππάς: Οι υπουργοί να μιλούν λιγότερο

Το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ν. Παππάς, υπέγραψαν στο Υπουργείο Εξωτερικών Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ. Όταν όμως ρωτήθηκαν για τις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από την Αμερική δεν δίστασαν να αφήσουν εμμέσως τις δικές τους αιχμές. «Δεν θα μιλήσω για άλλα θέματα. Ο ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ενώ από τη μεριά του ο κ. Παππάς ανέφερε: «Αυτό ισχύει για όλους του υπουργούς, πρέπει να μιλάνε μετρημένα.»

Κυρίτσης: Οι ενέργειες αυτές είναι λίγο σπασμωδικές

Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση, μιλώντας στον realfm 97,8. “Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική δεν είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Προφανώς είναι ο υπουργός Εξωτερικών” δήλωσε και πρόσθεσε: “Οι ενέργειες αυτές είναι λίγο σπασμωδικές... Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με μία λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα θα αποτελούσε ένα γενικό ορμητήριο των ΗΠΑ για όποιες επιδιώξεις τους στην περιοχή. Νομίζω ότι εάν υπάρχει μία χώρα με σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αυτή είναι η Ελλάδα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε:

“Είναι ενοχλητικό και προβληματικό, αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει την εικόνα της χώρας προς τα έξω και το πώς γίνεται η εξωτερική πολιτική. Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση”.

Ξυδάκης: Κλείνει η ιστορική περίοδος συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ

"Ο κ. Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό". Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον News24/7 στους 88,6. "Είναι κάποιες ενέργειες -συνέχισε- που αν τις κάνεις χωρίς θεσμικό τρόπο ενώ έχεις θεσμικό ρόλο, τότε δυσκολεύεται να σε πάρει ο ξένος συνομιλητής σου σοβαρά. Όταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον μπορεί να διολισθήσεις σε ένα θεσμικό άτοπο".

Κατά τον κ. Ξυδάκη, οι προτάσεις Καμμένου "ξεπερνούν το χρονικό ορίζοντα οποιασδήποτε θητείας αιρετού. Εκπνέει η κοινοβουλευτική περίοδος υπάρχει πίεση και άγχος. Το πράγμα γίνεται δύσκολο όταν αυτό το άγχος οδηγεί σε συμπεριφορές που φτάνουν στα όρια έλλειψης θεσμικής κομψότητας. Ο κ. Καμμένος παρενέβη σε θέματα που είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του για να σας πω τι θέλει να κάνει. Έχει διαμηνυθεί από τον Πρωθυπουργό ότι μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία στη Βουλή για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και για να συνεχίσει η κυβέρνηση.

Είμαστε τακτικοί σύμμαχοι, είναι ένα εργαλείο δεδηλωμένης αυτή η συμμαχία, αν ο ένας εταίρος θεωρεί ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι αυτής της συμμαχίας μπορεί να φύγει και ο άλλος εταίρος μπορεί να συνεχίσει. Η πολιτική είναι πάντα πόκερ αλλά είναι μερικά πράγματα που δεν τα παίζεις. Δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις για μεγάλα εθνικά θέματα, τότε διαμορφώνονται άλλες συναινέσεις".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015. "Αν θέλεις να βοηθήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών βοηθάς για λίγο και την κυβέρνηση" είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού ενώ προειδοποίησε τον Π. Καμμένο ότι "προσπαθώντας να αποδυναμώσεις την κυβέρνηση μπορεί τελικά να την δυναμώσεις".

Ρήγας: Όλοι να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε

Το «γάντι» στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ρίχνει ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Σχολιάζοντας τα όσα έχει πει και προτείνει στις ΗΠΑ ο ΥΕΘΑ ειδικά για το θέμα της Συμφωνίας των Σκοπίων, ο Πάνος Ρήγας «συνιστά» σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε, ενώ στο θέμα της Συμφωνίας τονίζει ότι «η Συμφωνία (των Πρεσπών) θα κριθεί στη Βουλή, θα κριθεί ποιοι θα πάρουν θέση, όλοι οι βουλευτές».

«Είναι ένα θέμα εθνικό, όπου θα κριθούν όλοι, εάν έχουν διάθεση να επιλύσουν προβλήματα και να δώσουν άλλη προοπτική στη χώρα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό, δεν υπολογίζουμε τίποτε άλλο παρά μόνο το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας, ενώ σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας σημείωσε: «Με τους ΑΝΕΛ είχαμε και έχουμε πολιτικές διαφορές και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και αφετηρίες. Αυτό είναι δεδομένο. Σε αυτά τα θέματα θα κριθούν όλα μέσα στη Βουλή. Για εμάς είναι δεδομένο ότι αυτή η συμφωνία μπορεί και έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από τη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθούν όλα στην ΠΓΔΜ. Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ και το μεγάλο διακύβευμα ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, από τα μνημόνια και να σταματήσει η διαφθορά που υπήρχε μεταξύ πολιτικού συστήματος, οικονομικού συστήματος και ΜΜΕ».

«Παρακολουθώ προσεκτικά όλα αυτά που λέγονται. Θα συνιστούσα σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε. Από εκεί και πέρα ό,τι νομίζει, ό,τι εκτιμά ο καθένας στη βάση των απόψεων, αλλά λαμβανομένων υπόψη και των εθνικών συμφερόντων, εκεί θα κριθούν όλα στη Βουλή. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βάζει θέμα ή να αμφισβητήσει την κυβέρνηση ας το κάνει»

Tζούφη: Είμαστε προσηλωμένοι στη συμφωνία των Πρεσπών 

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες βάσεις στη χώρα μας διότι η Ελλάδα δεν θέλει να παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ, είναι δύναμη σταθερότητας για την περιοχή και στόχος της είναι να βελτιώνει διαρκώς τις σχέσεις της με όλες τις γειτονικές χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση» ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στη Βουλή.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών και περιμένουμε από τη γειτονική χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να προχωρήσει στις αλλαγές στο σύνταγμά της και, μόνο εφόσον αυτό ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες στην ελληνική Βουλή. Συνεργαζόμαστε, θεωρούμε ότι είναι μια βιώσιμη συμφωνία η οποία μπορεί να προάγει τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια» είπε επίσης η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα